Bakan Çağlayan Libya yolcusu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, salı günü beraberindeki işadamı, ihracatçı ve müteahhitlik sektöründen firma temsilcileri ile birlikte Libya'ya günübirlik resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bakan Çağlayan Libya yolcusu
Bakan Çağlayan Libya yolcusu
GİRİŞ 10.02.2013 13:46 GÜNCELLEME 10.02.2013 13:46

Bakan Çağlayan, Libya Devlet Başkanı ve aynı zamanda Meclis Başkanı olan Muhammed Yusuf El Magarif ve Başbakan Ali Zeydan tarafından kabul edilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2010 Aralık ayında Tunus'ta başlayıp tüm Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyasını etkisi altına alan Arap Baharı olayları 2011 yılının Şubat ayından itibaren Libya'ya da sıçradığı ve 2011 yılı Ekim ayında Sirte şehrinin düşmesi ile sona erdiği anımsatıldı. Ulusal Geçiş Konseyi'nin, görevini genel seçimler sonucunda 2012 yılı Ekim ayında kurulan mevcut hükümete devrettiği belirtilen açıklamada, "Türkiye, yaşanan devrim sürecinde maddi ve manevi olarak Libya halkının her zaman yanında olmuştur. Türkiye - Libya ticari ve ekonomik ilişkileri Arap Baharı'nın başladığı 2011 yılına kadar yükselen bir grafik çizmiş ve 2010 yılı sonu itibariyle 2,36 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmıştır. 2011 yılında yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 886 milyon dolara kadar gerileyen ticaret hacmi, 2012 yılında 3,43 milyar doları aşarak bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşmış bulunmaktadır. 2012 yılında Türkiye'nin Libya'ya ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 186 artışla 2,14 milyar doları aşmış, ithalatı ise yüzde 824 artışla 1,3 milyar dolara ulaşmıştır. 2013 yılında ticaret hacminin 5 milyar doları bulması beklenmektedir. Libya Türk müteahhitlik sektörünün 1972 tarihinde yurtdışında ilk proje üstlendiği ülke konumundadır. O tarihten bugüne kadar Libya'da 27 milyar ABD Dolarını aşan 550'ye yakın proje üstlenilmiş olup, bu değerle Rusya Federasyonu ve Türkmenistan'dan sonra en çok proje üstlenilen üçüncü ülke konumundadır" denildi.

Libya'ya gerçekleştirilecek bu ziyarette Libya Devlet Başkanı ve aynı zamanda Meclis Başkanı olan Muhammed Yusuf El Magarif ve Başbakan Ali Zeydan tarafından kabul edilecek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, Ekonomi Bakanı Mustafa Ebu Fennas, İskan Bakanı Ali Hüseyin El Şerif, Maliye Bakanı Al Kılani Abdulkerim Al Jazi, ve Ulaştırma Bakanı Muhammed El Ayib ile de ikili görüşmelerde bulunacağı ifade edildi.

Bakan Çağlayan'ın yine ziyaret kapsamında iki ülke işadamlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan Türkiye-Libya İş Forumu'na katılacağı ve ve Libya Ekonomi Bakanı Mustafa Muhammed Ebu Fennas ile katılımcılara hitap edeceği bildirildi.

Açıklamada, "2012 yılında hükümetin kurulmasından sonra firmalarımız ile Libya yetkili idareleri arasında Yeniden İşe Başlama sözleşmeleri imzalanmaya başlamış olup, bu kapsamda firmalarımızın bir bölümünün de kısmi alacakları ödenmiştir. Ziyaretin gündem maddesini Türk müteahhitlerinin Libya'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yarım kalan projelerine geri dönüşleri ile devrim sürecinde Türk ihracatçı, yatırımcı ve müteahhit firmalarının tahsil edemedikleri alacakları görüşmelerdeki en önemli gündem maddesini oluşturmaktadır.Diğer taraftan, iki ülke arasında bir serbest ticaret alanı tesis edecek olan Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın yanı sıra Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Sosyal Güvenlik Anlaşmaları da gündemin ilk sıralarında yer almaktadır. Ticaretten sanayiye, turizmden ulaştırmaya kadar ticari ve ekonomik yansımaları olan tüm konuların detaylı bir şekilde ele alındığı Türkiye-Libya Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı'nın tarihinin de sözkonusu ziyaret sırasında kararlaştırılması beklenmektedir.Öte yandan, 2012'nin ikinci yarısından itibaren Türk müteahhitlik firmaları Libya'da yeni projeler üstlenmeye başlamış olup, bu projelerin bedeli 900 milyon ABD dolarını aşmıştır. Yurtdışı müteahhitlik sektöründe en önemli pazarlarımızdan birisi konumundaki Libya'da gelecekte de önemli projelerin üstlenilmesi konusunda bu ziyaret önemli rol oynayacaktır" denildi.

KAYNAK: İHA