Pazartesi sendromuna masajlı çözüm

Amerika ve Avrupa ülkelerinde ofis çalışanları tarafından sıkça kullanılan yerinde masaj uygulaması Türk şirketlerin de ilgisini çekiyor.

Pazartesi sendromuna masajlı çözüm
Pazartesi sendromuna masajlı çözüm
GİRİŞ 10.02.2013 11:53 GÜNCELLEME 10.02.2013 11:53

Çalışanların verimini ve iş yeri bağlılığını artırmak isteyen patronlar gün içerisinde strese giren personelin psikolojisini masajla düzeltiyor. Ofis içerisinde giyinik vaziyette uygulanan 15 dakikalık masaj seansları sayesinde iş verimliliği ortalama yüzde 60 artıyor. Türkiye ekonomisi büyüdükçe şirketlerin personel memnuniyetine daha fazla kaynak ayırdığını anlatan Yerinde Masaj Genel Müdürü Gökmen Günaydın, " Bilgisayar karşısında saatlerce oturmak ruhsal dengemiz kadar, fiziksel görünüşümüzü de bozuyor. Saatlerce aynı pozisyonda beklemek ve uygun olmayan oturma şekilleri baş, boyun, sırt, bel, el bilekleri, omuzlar ve kollarda meydana gelen ağrıları kaçınılmaz kılıyor. Neticede vücutta kalıcı hastalıklar oluşurken, iş verimi de düşüyor. Bunun farkına varan işverenler, çalışanlarının sağlığını koruyabilmek ve iş verimini artırabilmek için çalışanlarına masaj uygulatıyor. Giyinik vaziyette ortopedik sandalyelerde yapılan masaj çalışma temposunu da bozmuyor. En çok talebi pazartesi sendromuna karşı haftanın ilk günleri alıyoruz" diye konuştu.

Genellikle turizm ile anılan masaj artık dev holdinglere, çalışanların ofisine kadar girdi. Personelinin çalışma şartlarını iyileştirmek isteyen firmalar Yerinde Masaj hizmetini satın alıyor. 2006 yılından bu yana kurum çalışanlarına masaj hizmeti verdiklerini anlatan Genel Müdür Gökmen Günaydın, "İlk başlarda sadece Türkiye'deki yabancı şirketler bu hizmeti satın alıyordu. Zamanla personel memnuniyetini önemseyen Türk şirketleri de müşterimiz oldu. Aralarında Türkcel, Avon, Garanti Bankası, Mercedes-Benz, Fiba Holding, İNG Bank, Algida, Avea gibi 200'ün üzerinde kuruma ve 5 bine yakın çalışana hizmet verdik. Genelde haftanın bir günü, masaj uygulayıcılarımız iş yerine giderek çalışan ve yöneticilere ortalama 15 dakika masaj uyguluyor. Yaptığımız memnuniyet anketlerine göre masaj sonrası mavi yakalılarda yüzde 80 fiziksel, yüzde 50 ruhsal; beyaz yakalılarda yüzde 60 fiziksel, yüzde 30 ruhsal iyileşme gözlemledik. İstanbul Üniversitesi önderliğinde yürüttüğümüz araştırmada ise çalışanların uygulama öncesi stres algısı puanları ortalama değeri 46,86 iken, 4 haftalık süre sonunda 39,66 olarak bulundu. Çalışanların yaşadıkları olumsuz duyguların sıklıklarının da ortalama değeri 21,54 iken, aynı değer 18,48 olarak hesaplandı" diye konuştu.

Son yıllarda İstanbul'un dışında Anadolu illerinden de talepler almaya başladıklarını anlatan Günaydın, "Gaziantep, Denizli, Bursa ve Kayseri'de firmalar bu hizmeti kullanmaya başladı. Talebi karşılamak için bayilikler vermeye hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

PATRONLAR GERGİN TOPLANTILARI MASAJLA AŞIYOR

Çalışanların yanı sıra yöneticilerin de stresle başa çıkmak için masaj hizmeti satın aldığını vurgulayan Günaydın, kritik bütçe görüşmelerinde veya tartışmalı toplantıların öncesinde şirket yöneticilerinin yerinde masaj ile stres attığını ifade ediyor. Özellikle bankaların ve çok ortaklı şirketlerin yılbaşı öncesi düzenledikleri bütçe görüşmelerinde yoğun talep aldıklarını anlatan Günaydın, "Türkiye'nin önde gelen bir bankası 2013 bütçe görüşmeleri öncesi yönetim kadrosu için yerinde masaj hizmeti talep etti. Bize ilk defa bu kadar sakin ve kavgasız bir toplantı yaptıklarını belirterek teşekkür ettiler. Fuar, etkinlik, şenlik, bayi toplantısı gibi organizasyonlardan da ciddi talepler alıyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA