İndirimli ve tasfiye satışlarla yanıltılıyoruz

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluştuğunu, tüketicilerin yanıltıldığını ve yanlış tüketim eğilimleri oluşturulduğunu kaydetti.

İndirimli ve tasfiye satışlarla yanıltılıyoruz
İndirimli ve tasfiye satışlarla yanıltılıyoruz
GİRİŞ 03.02.2013 13:20 GÜNCELLEME 03.02.2013 13:20

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde son yıllarda indirimli satışlar hakkında şikayetlerin arttığına dikkati çekerek, tüketiciyi yanıltmaya yönelik indirimli satış uygulamalarına ''çeki-düzen'' getirilmesi gerektiğini belirtti.

Firmaların mallarını satmak ve pazar paylarını arttırmak için başvurdukları en yaygın yöntemin indirimli satışlar olduğunu ifade eden Palandöken, firmaların vitrinlerine ''İndirim yapıyoruz'' diye yazarak tek bir çeşide ya da fason kalitesiz bir mala yüzde 70 indirim yaptıklarını, müşteriyi dükkana çekerek, beğenilen mala ''sezon ürünü'' yazıldığını ve halkın yanıltıldığını öne sürdü.

Palandöken, buna ''tuzak mal'' dediğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Şişirilmiş etiketlerden birinci ürüne yüzde 50, ikinci ürüne yüzde 30 indirim diyerek gerçekte yüzde 10-20 arasında bir indirim uygulanmaktadır. İndirim cambazlığı yapılarak halkımızın sırtından haksız kazanç sağlanmaktadır. 'Eskiyi getir yeniyi götür', '3 al 2 öde', kampanyaları ile yıllarca süren tasfiye günleri gibi çeşitli yöntemlerle indirim dönemleri uzatılmaktadır. Birçok mağazada 'tasfiye nedeniyle indirim' yazısını aynı mağazanın vitrininde bir yıl sonra bile görüyoruz. Tüketicileri psikolojik etki altına alarak, aşırı tüketime teşvik etmektedir. Ciddi firmalar da bu tür indirimlerden şikayetçidir. Kurallara uygun davranan ticari firmalar, yanındaki dükkanın kuralsız uygulamaları nedeniyle haksız rekabete maruz kalmaktan şikayetçiler. Perakende piyasasının kurallarının olmasını istediğimiz gibi indirimli satışların da belli dönemleri ve kuralları olması gerekir. AB ülkelerinde indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak başı ile Şubat ortası, yaz indirimi ise, Temmuz başı ile Ağustos ortasıdır. Türkiye'de indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşturulmaktadır. Bu düzensizliğin mutlaka önüne geçilmelidir.''

KAYNAK: AA