Soros'un gözü Azerbaycan'da

Geçen hafta İstanbul'a gelen ünlü spekülatör George Soros'un İstanbul'daki temaslarında gözden kaçan bir gelişme vardı. İşte medyadanın gözünden kaçan görüşme.

Soros'un gözü Azerbaycan'da
Soros'un gözü Azerbaycan'da
GİRİŞ 17.06.2005 12:45 GÜNCELLEME 17.06.2005 12:45

Akşam gazetesinden Güler Kömürcü'nün yazısı


Adı 'darbeler-iç karışıklıklar' pardon demokratik DÖNÜŞÜMLER'le! (değişim değil- DÖNÜŞÜM, bu kelime de son zamanlarda trend olmuş vaziyette efendim, anlayana...) özleşmiş olan uluslararası para spekülatörü BAY SOROS'un 8 günlük Türkiye gezisi nihayet bitti, geriye bir dolu soru işareti bırakarak... Soros, 8 gün kaldığı İstanbul ve Ankara'da acaba kimlerle görüştü? Bu görüşmeler hangi orta veya uzun vadeli planların gereğiyle yapılmıştı acaba? SOROS'un 8 günlük gezisine dair basına çok az haber yansıdı.

SOROS, Başbakan Erdoğan'la görüştü, görüşmeye Bakanlar Abdüllatif Şener, Ali Babacan, Kemal Unakıtan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Nazım Ekren ve Şaban Dişli ile İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da katıldı. Görüşmelerin detayını zaman içinde yaşarak öğreneceğiz.

Neyse, medyumculuk oynamak yerine SOROS'un 'Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye'deki tepe yöneticisi Hakan Altınay'ı arayıp, 8 günlük seyahat programının detayını sordum, Hakan Bey şunları söyledi; 'Sayın Soros, öncelikle bir grup gazeteci ile bir kahvaltı yaptı, sonra aralarında Güler Sabancı, İshak Alaton, Bülent Eczacıbaşı gibi işdünyasının ileri gelenlerinin bulunduğu isimlerle çeşitli görüşmeler yaptı. Bunun haricinde de Türkiye'deki çeşitli sivil toplum örgütlerinin yöneticileriyle görüştü.'

Bu arada SOROS'un vakıflarından biri olan ICG'nin, geçen aylarda Türkiye'deki Kürt sorununa ilişkin rapor yayınlattığını hatırlatır isem belki aklınıza küçük bir işaret fişeği atmış olurum.

SICAK PARA SOPASI ve bir değerli uzman dostumun bendenize yaptığı farklı açıdan bir yorumu paylaşalım; 'Politik kurgular bir yana, ekonomik argümanları kullanarak da istenilen, hedeflenen -dönüşüm- kolaylıkla sağlanabilir. Soros 'Quantum' adlı yatırım şirketi aracılığıyla milyarlarca dolarlık bir bütçeye hükmediyor yani sadece elindeki 'sıcak para' sopası ile dahi istediği ŞOK ekonomik fırtınaları estirebilir. Türkiye'de, para piyasalarında çok tehlikeli gelişmeler oluyor. Son 1 yılda piyasaya 25 milyar dolara yakın sıcak para pompalandı, bırakın diğer ekonomik göstergelerdeki hastalıkları, cari açığı, ödemeler dengesi sorunlarını, malum birileri, piyasadaki sıcak paranın 3-5 milyar dolarıyla dahi oyun oynamaya kalkarsa sizce bunun yaratacağı korkunç iflas dalgasına hangi siyasi-hangi kadro karşı koyabilir?'

İddialar o ki; ünlü spekülatör Soros'un yönettiği 'Quantum' adlı şirketin ortakları arasında Edgar de Picciotto, Beat Notz, İsidoro Albertini, Nils O. Taube, Claudio Segre, Richard Katz gibi Lugano, Milano, Paris, Cenova, Londra bankerleri vardır.

Kıyı bankacılığı yoluyla kayıtdışına kaydırılan paranın yılda 800 milyar doları (rakamı tekrar okur musunuz) bulduğu (Mustafa YILDIRIM'ın 'Sivil Örümceğin Ağında' isimli kitabını hatırlayın) rapor edilmekte.

Gelelim SOROS'un Türkiye gezisinde, kapalı kapılar ardında gerçekleştiği iddia edilen çok önemli bir başka görüşmeye ki bu görüşmeye. Haberlere göre; SOROS, İstanbul'da, gizlice yapılan bir organizasyonla, Azerbaycan'ın en önemli muhalefet lideri İsa GAMBER ile bir araya geldi. Siyasi kulislerdeki iddialar şöyle;

SOROS AZERBAYCAN'DA DARBEYE Mİ HAZIRLANIYOR?


'Azerbaycan Musavat Partisi Lideri İsa Gamber, birkaç gün önce apar topar İstanbul'a geldi. Türk Hava Yolları'na ait uçakla sabah 06:40'da İstanbul'a indi. Havaalanından kendisini siyah bir Mercedes aldı ve İstanbul Boğazı'nda lüks bir evde kendisini bekleyen Soros'un yanına götürdü. Gamber, George Soros ile gizli bir görüşme yaptı. Gamber'in Türkiye'ye gelmesini Soros istedi.

Bu arada Ukrayna Başbakanı ve Turuncu Devrim'in lideri Victor Yuşçenko ile İsa Gamber'in yakın arkadaş olduğu biliniyor. İsa Gamber ile Yuşçenko, Kiev'de darbe öncesinde de bir araya gelmişlerdi. Yuşçenko, İsa Gamber'e her türlü destek çıkma sözü verdiği söyleniyor.

Soros-İsa Gamber sürpriz görüşmesi, Azerbaycan'da önümüzdeki günlerde önemli gelişmeleri yaşanması için ABD'nin düğmeye bastığının habercisi olarak yorumlanmakta. Gamber geçtiğimiz ay da Washington ve Londra'da idi ve buralarda da önemli isimlerle bir araya geldi. Evet, Azerbaycan'da önümüzdeki kasım ayında Parlamento seçimleri var.

İsa Gamber'i aradım


İddialar böyle, kulaktan kulağa dedikodu üretmemek için bendeniz dün derhal Azerbaycan'ı, Sayın İsa GAMBER'i arayıp, duyduklarımı aktardım. Şimdi dikkat;

Sayın GAMBER, İstanbul'a geldiğini ama kesinlikle SOROS'la görüşmediğini bu iddiaların doğru olmadığını söyledi ve 'SOROS ile görüşmüş olsaydım bunu da aynı rahatlıkla açıklardım' dedi. (ki Sayın GAMBER'in açık ilişkiler-görüşmeler yapması elbette kimseyi ilgilendirmez, önemli olan kapalı kapılar ardında 'gizli bağlantıları' olmaması)

İsa GAMBER ile yaklaşık 2 yıl önce (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda bir yemekte) tanıştım, Türk medyasında 'Azeri lider İSA GAMBER'e dikkat' başlığıyla ilk dikkatinizi çeken (3 Haziran 2003- 5 Ağustos 2003 AKŞAM) olduğumu zannediyorum. 2 yıldır da farklı vesilerle, kimi zaman Washington'daki bazı toplantılarda görüşüp kimi zaman da son derece verimli telefon sohbetleri yaptığım Sayın GAMBER, 'derin bilgi donanımı ve de milli duruşuyla' örnek bir siyaset adamı.

Bu arada GAMBER, Ankara'da geniş kesimlerin de sevdiği-önem verdiği bir isimdir.

İsa Bey, Bakü-Ankara-Washington arası stratejik dostluğun güçlenerek devam edeceğine-etmesi gerektiğine inanır. Gamber ile zaman zaman konuştuğumuz ABD ve hedefteki İran, Güney Azerbaycan'ın bu planlardaki stratetik önemi üzerine konuştuklarımız 'off the record' olduğu için yazamıyorum.

Evet, SOROS'un kapalı kapılar ardındaki 'özel görüşmelerinden' yola çıkıp, petrol-enerji koridorunda, İran'a ait tüm hesaplarda, Ermenistanla ilişkilerin akıbetinde çok kritik bir durak olan dost-kardeş ülke Azerbaycan-Bakü'ye bir girizgah yaptık.

Fotoğrafçınız olarak bendeniz 'gelecek' albümünüze anlamlı bir 'kare' sunduğumu umuyorum.