Parasını bankada uzun tutana düşük vergi

Bireysel emeklilikte devlet katkısının ardından mevduata da teşvik geldi. Bankada parasını bir yıldan fazla tutan, 15 yerine yüzde 10 stopaj vergisi ödeyecek.

Parasını bankada uzun tutana düşük vergi
Parasını bankada uzun tutana düşük vergi
GİRİŞ 02.01.2013 09:52 GÜNCELLEME 02.01.2013 09:52

Hükümet tasarrufu teşvik etmek amacıyla, para biriktirenlerden daha düşük stopaj vergisi alacak.

Mevduatta vadeleri uzatmak için vergilerde yeni ayarlamaya giden hükümet, buna göre daha önce bütün vadeler için yüzde 15 olan stopaj oranını vade uzunlukları göz önüne alarak düşürdü.  Yeni karara göre, vadesiz ve 6 aya kadar olan vadeli hesaplardan yüzde 15 stopaj alınmaya devam edilecek. Ancak bu oran 6 ay ila 1 yıl arası mevduatlarda yüzde 12 olacak. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 stopaj alınacak. Hükümet bu hamle ile Türkiye'de ortalama iki ay olan mevduat vadelerini uzatmayı hedefliyor.

Geçtiğimiz yılın şubat ayında, harcamada her 100 kişiden 47'sinin gelirini aştığı ve tasarruf oranının yüzde 12 ile tarihi düşük seviyelere gerilemesinin ardından hükümet, vatandaşı harcamalarını kısıp, para biriktirmesini özendirici yeni teşvik düzenlemesi için harekete geçmişti.

Ayrıca, vadesi dolmayan hesaplardan vade bozulmadan para çekme imkânı da getirildi. Buna göre 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için hesap sahiplerine en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı tanındı. Buna göre, 1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplar için hesap sahiplerine en fazla 2 defa vadeden önce çekim hakkı tanındı. Bu hesap sahipleri, paralarının yüzde 50'sine kadarını çekebilecek. 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlarda, vadesinden önce çekim halinde, çekilen tutarın faizinin tamamı ödenecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu iki düzenlemeyle özellikle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatların toplam mevduat içindeki payında önemli artış olmasını beklediklerini söyledi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ