300 lira ama 70 liraya satılıyor

Tamamen organik olarak üretilen ve kilosu 300 liradan satılan karakovan balı, ilçede sertifikalı üretim yapılamadığı için 70 liraya alıcı buluyor.

300 lira ama 70 liraya satılıyor
300 lira ama 70 liraya satılıyor
GİRİŞ 17.12.2012 12:51 GÜNCELLEME 17.12.2012 13:02

İlkbahar mevsiminde yüksek kesimlere bıraktıkları kovanları el sürmeden 7 ay sonra açan Çataklı balcılar, tamamen organik olarak üretilen karakovan balı için pazar arıyor.

Van'ın Çatak ilçesindeki binlerce metre yükseklikte bulunan yaylalarda organik bal üretimi yapan balcılar, yaklaşık 7 ay önce doğaya bıraktıkları kovanları açmaya başladı.

Arıların çiçeklerden ve zengin bitki örtüsünden topladığı besinlerle elde edilen karakovan balı, balcıların kovanları açmasıyla görücüye çıktı.

Tamamen organik olarak üretilen ve kilosu 300 liradan satılan karakovan balı, ilçede sertifikalı üretim yapılamadığı için 70 liraya alıcı buluyor.

Çatak Arıcılar Birliği Başkanı Aslan Semo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğe kayıtlı 110 balcıdan 46'sının organik bal üretimi yaptığını ve son yıllarda organik bal üretimine büyük önem verdiklerini belirterek, doğal yöntemlerle üretilen balları pazarlamakta büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Bazı kişilerin, 'Çatak balı' adı altında piyasada sahte bal sattığını vurgulayan Semo, ilçedeki üreticilerin kapı kapı dolaşarak bal satışı yapmadığını, ürettikleri balları ilçe merkezindeki iş yerlerinde satışa sunduklarını ifade etti.

Semo, arılarına hiçbir şekilde katkı maddesi ya da ilaç vermediklerine değinerek, sertifikalı üretime geçmek için de gerekli çalışmaları yaptıklarını ve yakın zamanda ilçedeki tüm balcıların sertifika sahibi olacağını kaydetti.

Alacakları sertifika ile aynı zamanda Çatak balını da tescilleyeceklerini anlatan Semo, karakovan balının özellikle kış mevsiminde birçok hastalığa iyi geldiğini ve vücut sıcaklığını dengelediğini dile getirdi.

Semo, zor şartlarda büyük emek vererek ürettikleri baldan istenilen kazancı elde edemediklerine işaret ederek, piyasadaki sahte ballara karşı, üretilen organik balların tek merkezden pazarlanması önerisinde bulundu.

Çatak'ta üretilen balın pazarlanması ve tanıtılması durumunda kent ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizen Semo, tek isteklerinin emeklerinin karşılığını almak olduğunu bildirdi.

Bu yıl ilçede 204 ton bal üretimi yapıldığına dikkati çeken Semo, yapılan üretimin 165 tonunun fenni, 39 tonunun karakovan balı olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA