Taksimetre açılış ücretlerinde değişiklik

Taksimetre muayenelerinde ücret tarifesi vermeye yetkili kurum veya kuruluş tarafından açıklanan açılış ücreti, zaman ve mesafe tarifesi, birim zaman ve birim mesafe değerleri esas alınacak.

Taksimetre açılış ücretlerinde değişiklik
Taksimetre açılış ücretlerinde değişiklik
GİRİŞ 30.11.2012 12:48 GÜNCELLEME 30.11.2012 12:48

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ''Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

1 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre, taksimetreler, araç bir saat için belirlenen zaman tarifesi değerinin bir kilometre için belirlenen mesafe tarifesi değerine bölünmesi ile bulunan dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken veya beklerken, zaman tarifesinin dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken mesafe tarifesinin uygulanmasına dayanan ücret hesaplaması yöntemini kullanacak.

Taksimetre muayenelerinde söz konusu hesaplama yöntemi ile ücret tarifesi vermeye yetkili olan kurum veya kuruluş tarafından açıklanan açılış ücreti, zaman ve mesafe tarifesi, birim zaman ve birim mesafe değerleri esas alınacak.

Taksimetre, açıklanan açılış ücretine ek olarak mesafe ve zaman aralıkları kendi içlerinde eşit artışlar kaydedecek şekilde ücreti hesaplayacak ve ücret göstergesinde gösterecek.

Bu arada taksimetrenin teknik özelliklerini düzenleyen yönetmelik maddesinde de değişikliğe gidildi.

Söz konusu değişikliğe göre, taksimetrenin açılır açılmaz yetkili kurum veya kuruluş tarafından belirlenmiş olan açılış ücretini göstermesinin yanı sıra araç dönüşüm hızının altında bir hızda seyrederken belirlenen birim zamana gelinceye kadar, dönüşüm hızının üzerinde bir hızda seyrederken ise belirlenen birim mesafeye gelinceye kadar ücret göstergesinde değişikliğin olmaması gerekecek.

KAYNAK: AA