Bu illerdeki tarım araziler suya kavuşuyor

Yozgat, Tokat, Amasya ve Çorum'un sulama anlamında faydalanacağı Çekerek (Süreyyabey) Barajı, hizmete alınıyor. proje ile Çekerek, Zile, Reşadiye, Maşat, Mamure, Merzifon ve Geldingen ovalarında tarım arazileri sulanacak.

Bu illerdeki tarım araziler suya kavuşuyor
Bu illerdeki tarım araziler suya kavuşuyor
GİRİŞ 28.11.2012 11:49 GÜNCELLEME 28.11.2012 11:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yozgat'ın Çekerek ilçesinin 6 kilometre güneydoğusunda, Çekerek Irmağı üzerinde 102,5 metre yükseklikte ve gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu olarak inşa edilen baraj ile 653 bin 230 dekar tarım arazisi suyla buluşacak.

Yozgat, Tokat, Amasya ve Çorum'un sulama anlamında faydalanacağı proje ile Çekerek, Zile, Reşadiye, Maşat, Mamure, Merzifon ve Geldingen ovalarında tarım arazileri sulanacak. Baraj ile, tarım arazilerinin sulaması ve hidroelektrik enerji üretimi yanında, muhtemel taşkınlar da kontrol altına alınacak. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık tarihinde açılacak Çekerek (Süreyyabey) Barajı ve HES ile yılda 50 milyon kilowatsaat enerji üretilecek. Çekerek (Süreyyabey) Barajı ve HES, gerek üreteceği enerji bakımından gerek inşa aşamasında ve sonrasında sağladığı istihdam açısından gerekse tarımda sağlayacağı gelir artışı açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Barajın sağladığı bu faydalar hesaba katıldığında, baraj yaklaşık 5 yıl gibi süre içerisinde kendisini amorti edecek.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • HAYRULLAH DOĞAN 11 yıl önce Şikayet Et
    kayseri yamula barajı.... kayseri yamula barajı yozgat kayseri sınırındaki ilçelerle su tünelleri açarak neden paylaşmıyor bu barajdaki suyu, bu kayseri yozgat sınırındaki topraklar çok verimli tek eksiği su... örneğin yozgat/boğazlıyan yozgatın en verimli arazilerine sahip. konya ovası gibi kayserinin arazilerindende verimli. ama kayseri ile arasındaki uzunca tepeler bu barajdan faydalanmasını engelliyor. ülkemizde çeşitli siyasi nedenlerden dolayı en az destek ve yatırımı almış yer yozgat. boğazlıya'nın kayseriye bağlanmasımı lazım bu hizmetlerden faydalanması için... bölge siyasilerinin uzmanlarının görmesi lazım bu çarpıklığı... o baraj herkese yeter..
    Cevapla
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    haydi yikici chp. hes lere ve her turlu faydali ise karsi olan chp ve onun kuyrugu mhp hemen bu barajin yikilmasi icin danistaydan karar cikarmali - sonra milli gelir artar akp yine secim kazanir mazALLAH degilmi ya
    Cevapla