Doğalgaz fiyatlarına artış öngörülmüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz fiyatlarında bu ay içerisinde bir artış öngörmediklerini açıkladı.

Doğalgaz fiyatlarına artış öngörülmüyor
Doğalgaz fiyatlarına artış öngörülmüyor
GİRİŞ 15.11.2012 13:38 GÜNCELLEME 15.11.2012 13:38

Bakan Yıldız, Swiss Otel'de katıldığı “Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi”de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Doğalgaz fiyatlarıyla ilgili bir soruya karşılık veren Bakan Taner Yıldız, “Fiyat ayarlamalarının kompresör merkezleriyle ve iletim hatlarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Çok daha dominant, çok daha etkin faktörler var. Şu anda Türkiye'de en son düzenlenmiş haliyle doğalgaz 27 tane AB üyesi ülkeler arasındaki en ucuz ikinci meskende ve üçüncü sıradadır. Mesken ve sanayi arasına baktığımızda doğalgazın fiyatı yurt dışından ithal edilen bu kalemin fiyatı 27 tane ülke arasında en ucuz ikinci ve üçüncü sıradadır. O açıdan bunun pahalı veya ucuz olduğunu değerlendirirken buna özellikle dikkat etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Birçok yerden doğalgazla alakalı yeni gelişme haberlerini alıyoruz. Bunların bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz. Yani Japonya'daki nükleer santralle alakalı kazanın yansımaları doğalgazda fiyat artışına sebep oldu. Dünyada beklenen fiyatın daha hızlı düşeceği yönündeydi. Avrupa'daki tüketim azaldığı için. Türkiye'de ise tama tersi. Türkiye'de son 2 yılda doğalgaz tüketimi yüzde 25'ler civarında arttı. Doğalgaz tüketiminin alt yapımızdan daha hızlı büyüdüğünü söylemek zorundayım. Bu da önemli bir faktör ama fiyat regülasyonlarıyla alakalı bu manada tesirin çok daha faklı faktörlerden kaynaklanmakta” diye konuştu.

Bir basın mensubunun, “Doğalgaza zam yapılacak mı?” sorusu üzerine ise Yıldız, “Her ayın sonunda bunu değerlendiriyoruz. Bu içerisinde ay yaptığımız hesaplamalarda bu görünmüyor. İçinde bulunduğumuz ayla alakalı. Her ayın içinde değerlendirme yapılıyor” şeklinde karşılık verdi.

Bakan Taner Yıldız, “Suriye'ye elektrik satışının tekrar başlayacağı gündeme gelmişti. Böyle bir satış başladı mı?” şeklindeki soru bir üzerine de, “Biz Suriye makamlarıyla görüşmüyoruz. Ama özel sektörün görüşmeleri çerçevesinde Suriye'nin böyle bir talebinin olduğunu biliyoruz. Şu anda elektrik transferi henüz başlamış değil” dedi.

 

KAYNAK: İHA