Merkel'den Portekiz'e destek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ekonomik krizle mücadele eden ve 2011 Nisan ayında 78 milyar avroluk dış kredi yardımı için memorandum imzalayan Portekiz'e giderek, sağ görüşlü hükümetin aldığı kemer sıkma politikalarına destek verdi.

Merkel'den Portekiz'e destek
Merkel'den Portekiz'e destek
GİRİŞ 12.11.2012 20:15 GÜNCELLEME 12.11.2012 20:15

Portekiz'in başkenti Lizbon'da Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ile görüşen Merkel daha sonra Başbakan Pedro Pasos Coelho ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, ''Portekiz, troyka (Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Komisyonu) ile yaptığı memorandumu yerine getirecektir. Portekiz, programı mükemmel bir şekilde yerine getiriyor. Portekiz'in yaptığı ülkesinin ve Avrupa'nın yararınadır'' dedi.

78 milyar avroluk kredinin ödenen ilk 5 dilimi sırasında uygulanan programın ''pozitif'' olduğunu belirten Merkel, 6. kredi diliminin de Portekiz'e verilmesi gerektiğini ifade etti. ''Daha rekabetçi, güçlü bir büyümeye sahip, sağlam bütçeli, mali reformların yapıldığı ve güven ortamının oluştuğu bir Avrupa istediğini'' kaydeden Almanya Başbakanı, ''Portekiz'in mutlu bir sona ulaşması ve hepimizin Avrupa ortak amacında buluşması için her şeyi yapacağım'' diye konuştu.

Bu arada Merkel, Portekiz resmi televizyonu RTP'de yayımlanan bir demecinde, Portekiz'in dış borcuyla ilgili yeni bir müzakere yapılmasına gerek duymadığını ve kamu açığını azaltma hedeflerini gerçekleştirmek için daha fazla süreye ihtiyacı olmadığını söyledi.

Portekiz Başbakanı Coelho da yöneltilen bir soru üzerine, ''yeni bir memorandum müzakeresi olma olasılığını'' yalanladı. Coelho, ''Eğer hükümet yeni bir memorandum müzakeresi isterse bu, kemer sıkma programımızın başarısız olduğu anlamına gelir ve böyle bir durumda bugünkünden çok daha katı bir program uygulamamız gerekir'' dedi.

Öte yandan Merkel ile Coelho'nun görüşme yaptığı binanın çevresinde toplanan bir grup, ellerindeki pankartlar ve attıkları sloganlarla gösteri düzenledi. ''Merkel, işsizim. Pedro ile anlaş senin ülkene göç edeyim'', ''Hitler, go home!'' (Hitler, evine dön) şeklinde pankartlar taşıyan protestocular, kemer sıkma politikalarına daha fazla tahammül edemeyeceklerini dile getirdiler.

KAYNAK: AA