Yüzde 100 yerli patatesler geliyor

TİGEM ve Doğa Tohumculuk arasında yapılan işbirliği kapsamında üretilen yerli tohumlardan elde edilecek yüzde 100 yerli patates, 2014 yılında tüketicinin sofrasına gelecek.

Yüzde 100 yerli patatesler geliyor
Yüzde 100 yerli patatesler geliyor
GİRİŞ 21.10.2012 12:32 GÜNCELLEME 21.10.2012 12:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Patates tohumunda dışa bağımlılığı sona erdirmek amacıyla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Doğa Tohumculuk arasında yapılan işbirliği kapsamında üretilen yerli tohumlardan elde edilecek yüzde 100 yerli patatesin, 2014 yılında tüketicinin sofrasına geleceği bildirildi.

Doğa Tohumculuk Genel Müdürü Kamil Aşkın, Sivas'ta bir tarlada gerçekleştirilen patates hasadı sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık ortalama 5-5,5 milyon ton patates üretildiğini ancak tohumda tamamen dışa bağımlı olunduğunu ve yıllık 24-25 bin ton tohumluk ithal edildiğini söyledi.

Bu eksikliği gidermek üzere 6 yıl önce yüksek kademeli tohum üretme çalışmalarını başlattıklarını anlatan Aşkın, ''Nevşehir'de çok modern güzel bir doku kültür tesisi kurduk. Türkiye'yi bu bağımlılıktan kurtarmak için güzel çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Aşkın, çalışmalar kapsamında TİGEM ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını hatırlatarak, patates için iklim ve toprak yapısı en uygun olan Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü ve Konya Sarayönü'nde bulunan Gözlü Tarım İşletmesi arazilerinde tohumluk patates ürettiklerini belirtti.

Yerli tohumluk patateslerin hasadının yapıldığını, yerli tohumların sanayicilere verildiğini, çiftçilere yönelik yemeklik çeşitlerin üretiminin devam ettiğini dile getiren Aşkın, bir tohum jenerasyonun ortaya çıkması ve üreticilere ulaşması için en az 4 yıl geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, ''2014 yılında, yüzde 100 yerli Türk malı patates tohumlarını üreticilerimizin kullanımına sunacağız'' dedi.

Aşkın, 2014 yılından itibaren Türkiye'nin yüzde 100 yerli patates yiyebileceğini kaydetti.

Avrupa'ya tohum ihraç etme hedefi

Tohumda tamamen yurt dışına bağımlı olunmasının üretim maliyetlerini yükselttiğini anlatan Aşkın, ''Son yıllarda tohum kalitesi çok düşük geliyor. Hastalıklarla bulaşık olarak geliyor. Topraklarımızı bu tip hastalıklardan kurtarmak ve yerli tohum üretmek için kendimizi hazırladık. 2 yıl sonra bu güzel çalışmaların meyvesini alacağız. Sadece yurt içi ihtiyaçları karşılamakla kalmayacağız. Türkiye'yi, Avrupa'da tohum ihraç eden 5. ülke konumuna sokmayı düşünüyoruz.''

Aşkın, firma olarak yılda 30 bin dekar alanda patates ekimi yaptıklarını ve 120 bin ton patates elde ettiklerini, ürettiklerinin 20 bin tonunu Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Azerbaycan ve Gürcistan'a ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Turan Bozkurt 11 yıl önce Şikayet Et
    bazı az gelişmiş beyinlere ,. okuduğu hakkında azıcık bile tefekküre zahmet etmeyip dangır dungu konuşabilenlere ektiğimiz patatesin tohumunu dahi geçmiş iktidarların basiretsiz , vurdumduymaz hatta ihanete eşdeğer politikaları sebebiyle ithal etmeye muhtaç hale gelişimizin patates icad etmek kadar mühim olduğunu nasıl anlatacaksın ?????
    Cevapla
  • Ahmet Bayzan 11 yıl önce Şikayet Et
    hayır. bi hayır konuşun, bir hayırlı yorum yapın. ne kadar bet insanlarsınız, ne kadar olumsuz insanlarsınız. sizinle aynı havayı mı soluyorum? yazıklar olsun. büyük ihtimalle chp lisinizdir. çünkü memlekete bir hayrı dokunmayanlar hep oradan çıkar...
    Cevapla
  • murat sert 11 yıl önce Şikayet Et
    küçümsenecek gibi görünse de. çok önemli bi şey bu. ithal edilen tohumların genetik yapılarında oyunlar oynanabilir, sonuçta dostumuz değiller yaparlar
    Cevapla
  • Tiryaki X 11 yıl önce Şikayet Et
    ???. patatesi mi icat etmişiz?
    Cevapla
  • dudu durdu 11 yıl önce Şikayet Et
    mısır ithal edilmesin. yerli doğal mısır istiyoruz. gdolu abd mısırları ithal edilmesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle