İnternetten satış, ikinci el otoda fiyatları düşürmüyor

Otomotiv üreticisi ülke ve firmalar açısından büyük bir pazar olan Türkiye'de sektör Karadeniz Bölgesi’nde de giderek büyüyor.

İnternetten satış, ikinci el otoda fiyatları düşürmüyor
İnternetten satış, ikinci el otoda fiyatları düşürmüyor
GİRİŞ 15.09.2012 12:09 GÜNCELLEME 15.09.2012 12:09

Satış rakamları, son yıllarda döndürücü boyuta ulaştı. 2012 yılının ilk 6 ayı 'sıfır' araç satışı için durgun geçse de firmalar, yıl sonuna hedeflerini tutturacaklarını düşünüyor.

İkinci el piyasasında ise ÖTV'deki artış ve internetten satış nedeniyle fiyatlar düşmüyor. 2. eldeki pahalılığın yerli otomobil üretene kadar devam edeceği ön görülüyor. Kullanılmış ikinci el araçların yüzde 80'inin internet aracılığı ile satıldığına da dikkat çeken otomotiv bayileri, bu yolla alışverişte vergi kaçağının milli ekonomiye verdiği zararın her geçen gün arttığına dikkati çekiyor. İkinci eldeki yüksek fiyatlar nedeniyle Karadenizli tüketiciler, kampanyalarla fiyatları cazip hale gelen sıfır araçlara yöneliyor.

Hyundai Bayii Kamer Otomotiv Genel Müdürü İsmail Dede, internet üzerinden yapılan vergi kaçağının milli ekonomiye verdiği zararın korkutucu rakamlara ulaşmaya başladığını söyledi. Dede, ''Çıkarılan ilgili yasanın çok sağlıklı işlediğini düşünmüyorum. Eşinin, çoluk çocuğunun veya yakınlarının üzerine alarak ticaret yapanlar var. Bunun denetimini yapmak çok zor. Ekonomiye büyük zarar veren bu kaçağın nasıl önleneceği belli değil. Tüketicilerimiz vergi kaçırma eğiliminde olmaz ve araç alım satımında vergilerini öderlerse, ekonomik zarar asgariye iner.'' dedi.

Opel ve Chevrolet Bayii Reis Otomotiv Satış Müdürü Musa Kol, 2. eldeki pahalılık sebebiyle tüketicilerin yeni modellere ilgi göstermeye başladığını söyledi. Bu nedenle satışların ve taleplerin giderek arttığını belirten Kol, geçen yıla göre düşük olan satışların, yıl sonuna kadar toparlanacağı ve Türkiye otomotiv tarihi için başarılı bir yıl olacağı bilgisini verdi.

Wolksvagen ve Seat Bayii Özon Otomotiv Genel Müdürü Mustafa Özon ise internet ortamının 2. el araçların fiyatını artırdığının altını çizdi. Özon, ''İnternetten alım satımda fiyat konusunda hiç bir kriter yok. Tamamen alıcı ve satıcı aracındaki pazarlığa bağlı. Vatandaş kendi kafasına göre fiyat belirleyip, 'keyfe keder' satıyor. Bu da fiyat istikrarsızlığı ve dengesizlik oluşturuyor. Bizim açımızdan bunun hiçbir esprisi yok. Bu fiyat istikrarsızlığı da yeni araçlara ilgiyi ve satışlara etkiyi artıyor. 0 km araçların satışı, geçen seneye göre yüzde 20 daralma gösterdi ise de bu bizim için çok makul bir daralma. Bir yumuşak inişin göstergesi. Yüzde 15-20'lik kayıp bizim için geçerli değil. Yıl sonuna kadar bu daralma hedeflerini tutturanlar için söz konusu olmayacak.'' ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 3,7 milyon 2. el araçtan 1 milyonu büyük bölümü internet yoluyla olmak üzere galericiler tarafından el değiştirildi. Türkiye'de 60 bini kayıt dışı toplam 100 bin civarında galerici bulunuyor. Bu arada Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) rakamlarına göre yılın ilk 8 ayında ülke genelinde 164 bin 984'ü yerli, 296 bin 100'ü ithal olmak üzere toplam 461 bin 84 adet yeni model araç satıldı.

KAYNAK: CİHAN