Kamil Koç: Müftüden yolda namaz fetvası aldık!

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş Genel Müdürü Kemal Erdoğan, bu yılki hedeflerinin 12.5 milyon yolcu taşımak olduğunu belirtti. 'Otobüste namaz yasağı' iddialarını da reddeden Erdoğan, "Müftüden fetva bile aldık" dedi.

Kamil Koç: Müftüden yolda namaz fetvası aldık!
Kamil Koç: Müftüden yolda namaz fetvası aldık!
GİRİŞ 10.09.2012 15:20 GÜNCELLEME 10.09.2012 15:20
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Kamil Koç Otobüsleri A.Ş Genel Müdürü Kemal Erdoğan, ulaştırma sektörüyle ilgili bilgi verirken şirket olarak hedefleri hakkında Yeni Şafak'a açıklamalarda bulundu.

Otobüs seferlerini Ege, Akdeniz ve Marmara'da yoğunlaştırdıklarını söyleyen Erdoğan, sırada Orta Karadeniz'in olduğunu belirtti. Bugün itibariyle 3 bin 900 çalışana sahip olduklarını ve önümüzdeki yıl sağlayacakları yaklaşık bin 200 kişiyle istihdamlarını 4 bin 500'lere çıkaracaklarını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti:

VOLKSWAGEN OTOBÜS ÜRETEBİLİR

"Bizim için her otobüs birer KOBİ. Bir otobüs günde 18-20 saat çalışıyor. Şoförlerimizin 2'si iş başında iken birini dinlendiriyoruz. Her 3 otobüse 1 joker kaptanımız bulunuyor. Otobüs başına 7 ila 10 arası personel çalıştırılıyor. Sektörde 7 bin 500 otobüs yer alırken 75 bin kişilik bir sektörle karşı karşıyayız.' Türkiye'deki otobüs fiyatlarının Avrupa'dakilerden daha ucuz olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunlara vurgu yaptı: "Setra, Almanya'da üretiyor. Man, Ford ve Mercedes'in üretiminde Türkiye de belli paya sahip. Yakında Wolkswagen'in minibüsünün de üretimine şahit olabiliriz. Büyük adımlar bekliyoruz.'

FİRMA SAYISI 5'E DÜŞECEK

Türkiye çapında firma sayısının 5'e düşeceğini ve pazarda yüzde 50'lik paya sahip olacaklarını ifade eden Erdoğan, "Rekabet tam oluştu denemez. Firma sayısı 550'lerden 160'lara kadar geriledi. Bunların 150'den fazlası yerel, 5'i ise ulusal çapta. Ulusal firmalarda konsolidasyonlar olabilir. Büyük firmaların sağladığı sinerjiyle büyüme düşüncesi olabilir' dedi.

100'üncü yılda hedef 3 kıta

Her yıl yolcu sayısını ortalama yüzde 20 büyüttüklerini ve 2011'de 10,5 milyon üzerinde yolcu taşıdıklarını söyleyen Kemal Erdoğan, 2012 sonunda ise 12,5 milyon yolcuyu taşıyacaklarının altını çizdi. Setra, Mercedes, Man ve Temsa markalarından oluşan 575 araçlık filoya sahip olduklarını ve 2012 başından itibaren 120 aracı filolarına kattıklarını hatırlatan Erdoğan, 2012'nin ilk sekiz ayında da ciro olarak yüzde 37 büyüme kaydettiklerini belirtti. Erdoğan, 100'üncü yılda 3 kıtada hizmet veren bir marka olmayı hedeflediklerini, Balkanlar'dan ve Orta Doğu'dan da çeşitli yatırımcılarla görüşmeler yaptıklarını hatırlattı.

Halka açılmaya her zaman hazırız

'Bölge konsolidasyonlarla, bünyemize girenlerle ve yeni bölgeler açarak büyüdük' diyen Erdoğan, Karabük ve Kastamonu destinasyonunun açılmasıyla birlikte son 3 yılda 8 il açtıklarını belirtti. Son 12 ayda sezon ve enflasyon etkisinin varlığını hatırlatan Erdoğan, şirket olarak halka arz konusuyla ilgili olarak ise 'Biz, yönetim kurulunun da kararı dahilinde 'Halka açılmaya hazır firma olalım' düşüncesinde olduk. Bu işin olumlu taraflarını alalım dedik' dedi.

Namaz konusunda müftüden fetva aldık

Basında geçtiğimiz günlerde 'Kamil Koç Otobüslerinde Namaz Yasağı' şeklinde çıkan haberleri değerlendiren Kamil Koç Otobüsleri A.Ş Genel Müdürü Kemal Erdoğan, 'Bu tarz haberler karşısında şaşırıp kaldık. İddialara yönelik açıklamalarımıza değinilmemesi bizi üzdü' dedi. 'Genetik, dinsel, siyasal, ırksal, cinsel ayrıma yönelik hiçbir şekilde şirketimizin bir uygulaması olmadı ve olamaz. Medeni çerçevede kimseyi otobüsleri-mizden indirip bindirmişliğimiz olmamıştır. Amaç halkı kucaklamak ve bu bizim sosyal görevimiz' diyen Erdoğan, 'Mutfağın görünümünden çalışanların sağlık raporuna ve mescitlerin varlığına kadar mola yerlerinin ideal nokta olarak seçilmesini sağladık. Mola için durduğumuz her yerde ve tesislerimizde mescitlerimiz mevcut. Herhangi bir yerde mola verilmez, bu bir kuraldır. Bölgeden bölgeye değişen saatlere uydurma şansımız yok . Bu sadece bizim değil tüm firmaların uyguladığı bir kural' şeklinde konuştu.

YOLDA İBADET YAPILABİLİR

'İslam dini kolaylık dinidir' diyen Erdoğan, şöyle devam etti: 'Namaza özel bir uygulama hiçbir şirkette yok. Hatta iddialar karşısında rakiplerimiz dahi ilgili basın organını arayıp bilgilendirme yaptılar. İslam ya da namaz düşmanı şeklinde sunulmamız çok ağrımıza gitti. Öncesinde müftüden aldığımız görüş var. Diyor ki, 'Aracın direksiyonundaki kişi akrabanız ya da sözünüzü geçirebileceğiniz bir kişi değilse yolda namaz kılabilirsiniz'. Sosyal medyada bize verilen twit ve mail desteği ise yaramızı az da olsa sardı.'

2011 cirosu 330 milyon lira

Şirket olarak 29 il, 111 ilçe ve 440 satış noktasına sahip olduklarını belirten Genel Müdür Kemal Erdoğan, 2011'de, toplam cirolarının 329 milyon 875 bin lira olduğunu, önümüzdeki yıl ise 460 milyon lira beklendiğini belirtti. Geçen yıl devlete ödenen vergi ve SSK priminin 19 milyon 342 bin lira olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: 'Filo olarak sadece akaryakıttan dolayı devlete ödediğimiz ÖTV ve KDV 85 milyon lira. Son 10 yılda, bilgi işlem, donanım, araç alımı ve tesis yenilemeye yaklaşık 75 milyon yatırırken, bu yatırım oranı iş ortaklarının yaptığı yatırımla birlikte 300 milyon lirayı buldu. 2011 yılı EBITDA'sı geçen yıl 19.794 iken 2012'de 30.594 olacak.'

YENİ ŞAFAK

YORUMLAR 24
  • ahmet enes 11 yıl önce Şikayet Et
    biz sizi akraba kadar yakın bilirdik.oldumu şimdi?. şirketlerin bu düzeni krmaları çok zor.bölgeye göre saatler farklılık arz ediyor.ayrıca saatlerde sürekli değişiyor.
    Cevapla
  • ümit göktaş 11 yıl önce Şikayet Et
    ümit. türkiyede namaz vakitlerine riayet eden birçok firma var bazı firmalara inat çok şükür. özellikle bildiğim erzurum firmaları. kamil koçla ısparta antalya arası birkez yolculuk yaptık uçağa yetişecektik ama yolda namaz için bozulmayan prensiplerini yolcu bekleyerek bozduklarından 25' dk bekledikleri için uçağı kaçırdım hak aramalarımı hiçe saydı sözde büyük firma... onlara kızıp gittim bir serçe aldım. o. firma bedava yolculuk yaptırsa gene binmem...
    Cevapla
  • Hel Fodul 11 yıl önce Şikayet Et
    basit bir soru. bir otobüste 2 kişinin ihtiyacı var diyelim. birisi namaz kılmak, diğeri tuvalete gitmek istiyor. bu otobüs firması bunlardan hangisi için durur? tuvalet için değil mi? peki benim için hangisi daha önemli? tabi ki namaz daha önemli? tuvalet icap ederse tutulabilir. ama namaz, vaktinde kılınmalıdır ve abdest gerektirir. tuvalete gösterdiği önemi namaza göstermeyen dalkavuklara, müslüman görünen zalimlere yazıklar olsun.
    Cevapla
  • engin çelik 11 yıl önce Şikayet Et
    mantık. genelde karadeniz firmalarında namaz saatlerinde 10 dakkallıkda olsa mola veriliyor. ama şunu bilmekte fayda var arabanın içinde namaz kılabiliyorsunuz oturduğunuz yerde sonra da imkan varsa kaza ediyorsunuz. abdest konusunda ise molada bizahmet tazelemekte fayda var. ben bu şekilde yapıyorum yolculuklarım da. hemen galeyana gelip "vurula kellesi" tarzı yaklaşımlar basitliğe kaçıyor. bir arkadaş demiş ki herkes kendi arabası ile yola çıksın arabası yoksa araba alsın demiş ve çok trajik söylemiş. yolardaki kazaları görüyoruz bayram aralarında. arabayla uzun yola çıkan rallide start almış gibi gidiyor hem kendini hem diğerlerinin canıyla oynuyor. usta şoförler eşliğinde güvenle yolculuk daha iyi değilmi?
    Cevapla
  • karadeniz nalbur 11 yıl önce Şikayet Et
    yalan söylüyor. sen kıldırmak için çaba serfettinde müftü ole dedi diyemi durmadın yolda...ee benim namaz aşkı olan musluman kardesim..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle