120 ülke ''Türk unu'' tüketiyor

Dünyanın önemli buğday ve un üreticisi ülkelerinden Türkiye, her yıl yaklaşık 120 ülkeye un ihraç ediyor.

120 ülke ''Türk unu'' tüketiyor
120 ülke ''Türk unu'' tüketiyor
GİRİŞ 08.09.2012 12:16 GÜNCELLEME 08.09.2012 12:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin un üretimi ve ihracatı bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu söyledi.

Akgün, yılda yaklaşık 2 milyon ton un ihracatı gerçekleştiren Türkiye'nin dünyanın dört bir yanındaki 120'ye yakın ülkeye un ihraç ettiğini belirtti.

-''Dünyanın önde gelen un üreticisi ülkesiyiz''

İklim ve coğrafya bakımından buğday üretimine oldukça elverişli ülkelerden olan Türkiye'nin, çevre ülkelere ulaşımının kolay olmasının un ihracatında önemli bir artısı olduğunu anlatan Akgün, ''Kaliteli un üretmemiz de ihracatımıza önemli bir katkı sağlıyor'' dedi.

Un ihracatının önemli bir kısmının İslam ülkelerine yapıldığına işaret eden Akgün, şunları kaydetti:

''Un üretiminde kapasitemiz oldukça fazla. Dünyanın önde gelen un üreticisi ülkesiyiz. Bu yıl üretimin bir miktar düşmesi bekleniyor ama ilk 7 aylık dönemde 1 milyon 100 bin ton un ihracatı gerçekleşmiş. Kalan 5 ayda yapılacak ihracatla bu rakam 2 milyon tonu bulabilir. Türkiye, un sanayi sektöründe bu yıl da iddiasını sürdürüyor. Üreticinin ihracat pazarları hakkında çok fazla bilgisi yok. O konuda tanıtım ihtiyacı var.''

-Buğdayda kalite arttıkça, ihracat da artacak-

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl ilk defa alım kriterlerini değiştirerek, buğdayın cinsine göre değil, içindeki protein miktarına göre alım yapmaya başladığını anlatan Akgün, uygulamanın kaliteli buğday üretiminde, dolayısıyla da ihracatın artmasında önemli etkisinin olacağına inandığını dile getirdi.

Akgün, dünyanın önde gelen buğday üreticisi ülkelerinden olan Türkiye'nin, aynı zamanda önemli bir buğday ithalatçısı olduğunu vurgulayarak, ''Türkiye'de ihracat yapacak kaliteli buğday yok. Rusya'dan ithal ettiğimiz kaliteli buğdayı kendi buğdayımızla karıştırarak, dünya standartlarında buğday elde ediyoruz. Bu buğdaydan da kaliteli un üreterek, ihracatını yapıyoruz'' diye konuştu.

-Türkiye un teknolojisi de ihraç ediyor-

Akgün, Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesine un teknolojisi de ihraç ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Kazakistan'dan Filipinler ve Libya'ya kadar dünyanın önde gelen un üreticilerine un makineleri ihraç ediyoruz. Bu, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Önümüzdeki dönemde de un üretim teknolojisinin ihracatında Türkiye'nin öncü rolünü sürdüreceğini düşünüyorum. Bu konuda ciddi bir altyapı ve tecrübe oluştu. Ancak bunun biraz daha Ar-Ge ile desteklenmesi lazım.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    abd.rusya hatta almanyadan ithal ettiğimiz günleri hatırlıyorumda.. fazla bir döviz getirmiyorsa fırınlarımıza ucuz un verinde temel gıda maddemiz ekmeği ucuza yiyelim .
    Cevapla