TOKİ 81 ilide 556 bin 260 konut yaptı

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, ''2003 yılından bu yana Türkiye'nin 81 ilinde ve 800 ilçesinde 556 bin 260 konut yaptık. Başka bir deyişle 'Bursa şehrini baştan sona TOKİ imal etti' diye düşünebiliriz'' dedi.

TOKİ 81 ilide 556 bin 260 konut yaptı
TOKİ 81 ilide 556 bin 260 konut yaptı
GİRİŞ 05.09.2012 12:49 GÜNCELLEME 05.09.2012 12:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından AFAD ve TOKİ tarafından inşa edilen 15 bin 200 konuttan 3 bin 200'ü sahiplerine teslim edildi.

Konutların kura çekim törenine katılan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Ekim'deki depremden 10 gün sonra afet konutlarının ilk etabının ihalesinin yapıldığını ve bir ay sonra konutların temelinin atıldığını anımsattı.

Ağır kış koşullarına rağmen firmaların son teknoloji ile donatılmış iş makineleriyle kar altında çalışmalarını yürüttüğünü vurgulayan Karabel, kar örtüsünün kalktığı nisan ayına kadar konutların yapımında görevli tüm personelin iyi bir sınav verdiğini ifade etti.

Nisan ayından sonraki 5 aylık sürede ise çalışmaların iki katına çıkartıldığına değinen Karabel, ''Bu kadar kısa süre içinde konutları depremzede vatandaşlarımızın hizmetine sunmanın huzur ve mutluluğu içindeyiz'' diye konuştu.

Karabel, Yüzüncü Yıl Üniversitesi için yapılan 496 konut ile ''Van'da toplam 17 bin 976 dairenin inşa edildiğini bildirerek, depremin yıl dönümüne kadar teslim edilmeyen konut kalmayacağını'' dile getirdi.
Konutları tünel kalıp ve radyan temel sistemiyle inşa ettiklerinin altını çizen Karabel, konutların mevcut deprem yönetmenliğine göre yapıldığını kaydetti.

Karabel, konutların depreme dayanıklılık hesaplamalarının, zemin ve statik durumuna göre değiştiğine dikkati çekerek, ''Ama şunu söyleyebilirim ki deprem konutlarımız 8 ile 8,5 büyüklüğündeki depremlere dayanıklıdır. Bu konuda vatandaşlarımızın herhangi bir tereddütü olmasın'' ifadelerini kullandı.

Van'da inşa edilen kalıcı konutların yanında her biri 32 derslikli 30 okul, 27 cami, 27 ticaret merkezi ve büfelerin yapıldığına işaret eden Karabel, toplu köy yapılmasında karar kıldıkları Topaktaş ve Özkaynak köylerine 225 tek katlı köy evi ve 225 ahır yaptırdıklarını söyledi.

TOKİ'nin 1984 yılında kurulduğunu, ancak AK Parti hükümetleri döneminde kentleşme ve konut üretimi seferberliği konusunda önemli adımlar attığını ifade eden Karabel, şöyle konuştu:

''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda 9 yılda büyük bir atağa geçtik. 2003 yılından bu yana Türkiye'nin 81 ilinde ve 800 ilçesinde 556 bin 260 konut yaptık. Bu nüfusu 100 binden 20 adet şehir demektir. Başka bir deyişle 'Bursa şehrini baştan sona TOKİ imal etti' diye düşünebiliriz. Bunun haricinde yerel yönetimlerle organize olarak kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında 259 bin konut yaptık.''

Karabel, yeni bir afet kanunu çıkarıldığını hatırlatarak, afet riski öncelikli illerde kentsel dönüşümün hızlı şekilde başlayacağını, bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    düşünüyorumda, chp neden toki'yi bu kadar kötülemeye çalışıyor !. hesap edin 500'000 üzerinde konut bundan nasiblenenlerin çoğu ev sahibi olabilirim umutları dahi yoktu. şimdi içinde oturuyorlar bile.düşünün bikere chp gelecekte konut yapımına devam edecek öylemi.dışişleri bakanı myanmara giti diye ne yaygaralar yapmışlardı içlerinde fukaranın elinden tuma hisleri yokki !
    Cevapla
  • emrah 11 yıl önce Şikayet Et
    beton yığınları. 0 çevre düzenlemesi sadece şu kadar yaptık demek için.estetikten uzak.şehri daha fazla çirkinleştiren yapılar.iki ağaç dikmek çok mu zor be arkadaşım.
    Cevapla