Raylı sistemler testleri Türkiye'de de yapılacak

TCDD, Karabük ÜNİ ve KARDEMİR işbirliğinde kurulacak test merkezi ile raylı sistemler konusunda yurt dışında yapılabilen bazı testler...

Raylı sistemler testleri Türkiye'de de yapılacak
Raylı sistemler testleri Türkiye'de de yapılacak
GİRİŞ 01.09.2012 13:36 GÜNCELLEME 15.10.2015 16:44

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerindeki Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünün Türkiye'de başka hiçbir yerde bulunmadığını, Türkiye ve bölgesindeki en iyi rayları KARDEMİR'in ürettiğini söyledi.

Sanayi-üniversite işbirliğinde ortaya koydukları bu başarıya TCDD'nin de destek vermesiyle önemli atılımların ortaya çıkmaya başladığını vurgulayan Uysal, şöyle konuştu:

''Karabük, raylı sistemler alanında ülkemizin lokomotifi olacak ve hep başarılara doğru çekecek. Raylı sistemler alanında ülkemizde hatta dünyada bir merkez olma yolunda hızla ilerliyoruz. Üniversitemizde raylı sistemler konusunda bir test merkezi oluşturacağız. TCDD ve KARDEMİR ile birlikte çalışacağız. Öncelikle raylı taşıma sistemleri kurulacak. Testler için 5 kilometrelik bir alan özel olarak hazırlanacak. Yurt dışında yaptırmak zorunda kalınan ray sistemleri ile ilgili gerek kalite, gerek teknoloji, gerekse olması gereken standart testleri oluşturacağımız bu alanda yapılacak.''

Uysal, oluşturulacak bu merkezde Türkiye'de sadece üniversitesinde yetişen raylı sistemler mühendislerinin uygulama yapabileceğini de kaydetti.

-''Yurt dışına giden para ülkemizde kalacak''-

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel ise ray üretiminde ülkede, hatta ülkenin bulunduğu bölgede en iyisi olduklarını, ancak test konusunda yurt dışına bağımlı bulunduklarını ifade ederek, kurulacak test merkezi sayesinde yurt dışına giden paraların ülkede kalacağını belirtti.

Karabük'ü raylı sistemler alanında da bir merkez haline getireceklerini vurgulayan Demirel, ''Yapılan yatırımlar sayesinde fabrikamızda ray üretebiliyoruz. Vagon ve tekerleklerini üretmek için yatırımlarımız olacak, çalışmalarını başlattık. Çankırı'da ortağı olduğumuz bir makas fabrikamız var. Bu test merkezini çok önemsiyoruz. Testlerimizi de burada yaparsak bu alanda ülkemiz dev bir adım atmış olacak'' diye konuştu.

KAYNAK: AA