Güvenlik görevlilerinden sendikal güvence talebi

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Türkiye'de insanların güvenliğini sağlayan bir milyona yakın güvenlik görevlisinin güvenceden yoksun olduğunu söyledi.

Güvenlik görevlilerinden sendikal güvence talebi
Güvenlik görevlilerinden sendikal güvence talebi
GİRİŞ 30.08.2012 12:22 GÜNCELLEME 30.08.2012 12:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kavlak, AA muhabirine özel güvenlik görevlilerinin diğer iş kollarına göre daha zor örgütlendiğini ifade ederek, taşeron şirketlerin örgütlenmeye başlayan güvenlik görevlilerini işten çıkardığını öne sürdü.

Kısa bir süre önce küçük bir sendika kurulduğuna işaret eden Kavlak, ''Bize katılma kararı aldılar. Ancak büyük zorluklar yaşıyor bu arkadaşlarımız. Bir milyona yakın güvenlik görevlisi arkadaşımız örgütlenmek için çok ciddi çaba sarf ediyor ama maalesef bir mesafe alamadılar'' dedi.

Kavlak, ülke genelinde bir milyona yakın güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini, sadece 2 bin görevlinin sendikaya üye olabildiğini dile getirdi.

Taşeron şirketlerin örgütlenmenin önüne geçtiğini ileri süren Kavlak, ''Arkadaşlarımız da işlerini kaybetme korkusuyla örgütlenemiyor. Şu anda ülkemizin en büyük sorunu taşeronlaşmadır. Bu taşeron işçilerin büyük çoğunluğunu da güvenlik görevlileri oluşturuyor. En fazla taşeron işçi güvenlik sektöründe çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

-''Güvencesi olmayan güvenlik görevlileri''-

Kavlak, güvenlik sektörünün sürekli büyüdüğüne dikkati çekerek, çok sayıda gencin sektör sayesinde iş imkanı bulduğunu dile getirdi.

Güvenlik zafiyetinin bulunduğu her alanda güvenlik görevlilerinin bulundurulduğunu vurgulayan Kavlak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Arkadaşlarımız tehlikeli alanlarda çalışıyor. Adı üstünde güvenlik görevlisi. Bankalar, şirketler, gece kulüpleri ve stadyum gibi güvenlik zafiyetinin bulunduğu yerlerde çalışıyorlar. Bir milyona yakın arkadaşımız vatandaşların güvenliğini sağlıyor ama kendilerinin herhangi bir güvencesi yok. Çalışma hayatı tamamen güvencesiz bu arkadaşlarımızın.''

Kavlak, güvenlik sektörü çalışanlarının sosyal güvenlik alanında büyük sıkıntı yaşadığını anlatarak, birçoğunun haftalık 45 saat çalışma süresini dolduramadığı için sigortadan da yoksun bırakıldığını ileri sürdü.

Güvenlik görevlilerinin örgütlenmesi gerektiğine işaret eden Kavlak, örgütlenmeleri halinde Türk-İş olarak yardım edebileceklerini söyledi.

-''Sendikalaşmak isteyenler işten çıkarılıyor''-

Taşeron şirketlerin sendikalaşma konusunda engel oluşturduğuna dikkati çeken Kavlak, örgütlenmeye çalışan güvenlik görevlilerinin işten çıkarıldığını iddia etti.

Kavlak, çok sayıda genç işsiz olduğu için sektörde personel sıkıntısı yaşanmadığını ifade ederek, ''Şirketler, sendikalaşmak isteyen güvenlik görevlilerini işten çıkarıyor. Zaten ülkemizde işsizlik oldukça yüksek düzeyde. Tabii işsizlerin çoğunluğunu da gençler oluşturuyor. Bu yüzden güvenlik şirketlerinin personel bulma sıkıntısı yok. Böylece örgütlenmek isteyenleri işten çıkarıyorlar'' şeklinde konuştu.

Güvenlik sektörünün kayıt dışı olduğunu öne süren Kavlak, çeşitli iyileştirmeler yapılması gerektiğini söyledi.

Kavlak, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Güvenlik sektörü, bu haliyle tamamen kayıt dışılığa dayalı. Sigortasız çalıştırılıyor çoğu gencimiz. Birkaç tane büyük şirketin dışında tamamen sıkıntılı bir sektör. Kurumsallaşmış şirketler kendi güvenlik görevlisini almıyor. Dışarıdan taşeron şirket üzerinden hizmet alımı yapıyor. O nedenle kontrol zorlaşıyor. Yani güvencesi olmayan bir güvenlik ordusu var ülkemizde.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ismail yabar 11 yıl önce Şikayet Et
    güvenlikçi-köle ilişkisi. kimlik yenileme diye bir saçmalık var 5 yılda eskıden geçemezsen ve sağlık raporu alamazsan kart çıkmıodu ve işsiz kalıyordun düşünsene 35-40 yaşında işsiz kaldın ne yapacaksın..şimdi sınavda kalmak yok ve sağlık raporuda yok nıye yapılıo ozaman bu sınavlar kurslar köşeyı dönsun dıemı uğraşması cabası,1000 tl çıkıyor bir kart yazık değilmi..polis zabıta yada ehliyet alan 5 yılda bır yenılıyormu kimliğini, onlarında bılgılerını güncellemesı lazımdır o açıdan bakarsan..taşron 12 saat çalıştırır sıstemde 8 saat +mesai gösterır,resmi tatıl hiç bişe vermez,parayı işletır burda devletın 20 milyon güvenliğine sahip çıkması gerekir..faruk çelik fon yasası dedi 2 sene boyunca şimdi iptal ettik dedi...sanırım kuvvetli taşeronlar bu işi engelledi...bravo..saygılar
    Cevapla
  • ismail yabar 11 yıl önce Şikayet Et
    2 oyum vardı artık yok ak partıye. akpartinin yapamdıkları.1--- en önemlisi 5 yılda bir kimlik yenilenıyor eskıden sınav ve sağlık raporundan gecemezsen işsiz kalıyordun..şimdi kalmak yok sağlık raporu yok :) e zoman sınava neden giriyoruz guvenlik şirketlerıne ve devlete toplam bın tl bayılmak içinmi..2----iş kanunu 8 saat demesine rağmen 12 saat çalıştırılıyor ve uyanık şirketler de 8 saat asgari ücretten 4 saat mesai gösterıyor gunluk ..3---tazmınat yasası dedi 2 senedir faruk çelık bey sevınıyorduk işverenle uğraşmadan bankadan alacağız dıye şimdi iptal edildı,2009 dan tazmınat davam devam edıyor kazanmama rağmen yargıtaya gönderdi buda işverenın işine gelıyor çünkü normal olarak 3-4 yıl kımse uğraşmaz dıyor,maaşımıda işletıyor geçte verıyor,resmi tatıllerı hiç vermıyor...4-üniversıtelerde ö.guvenlik okumayın arkadaşlar size tavsıye çünkü patron-müdür amir belli ya asker emeklisi ya polis emeklisi...
    Cevapla