4 kişilik ailenin açlık sınırı 935 bin

Türk-İş'in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin ağustos ayında açlık sınırının 935,76, yoksulluk sınırının ise 3 bin 48 lira olduğu bildirildi.

4 kişilik ailenin açlık sınırı 935 bin
4 kişilik ailenin açlık sınırı 935 bin
GİRİŞ 27.08.2012 14:43 GÜNCELLEME 27.08.2012 14:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türk-İş tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan ''açlık ve yoksulluk sınırı'' araştırmasının ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması (açlık sınırı) 935,76 lira belirlendi.

Gıda harcamasıyla giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 48 lira 6 kuruş hesaplandığı belirtildi.

Gıda harcamasının bir önceki aya göre yaklaşık 16 lira artış gösterdiği, son bir yılda mutfağa gelen ek yükün 54 lira, ailenin yaşam maliyetinin ise bir önceki yıla göre 176 lira arttığı ifade edilen açıklamada, önceki yılın aynı döneminde açlık sınırının 882, yoksulluk sınırının ise 2 bin 872 lira hesaplandığına dikkati çekildi.

-Gıda için asgari harcama-

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 1,77 oranında arttığı, sekiz aylık artışın ise yüzde -0,49 olduğu kaydedilen açıklamada, yıllık ortalama artış oranının ise yüzde 7,3 hesaplandığı bildirildi.

Açıklamada, ağustosta süt fiyatında genel artış belirlendiği, bazı yoğurt markalarında kuruşla ifade edilen fiyat artışlarının dikkati çektiği belirtildi.

Yumurta fiyatının ise bu ay içinde 1 kuruş arttığı ifade edilen açıklamada, yaş sebze-meyve grubunun bu ay mutfak harcamasını olumsuz etkilediği bildirildi.

Özellikle bayram haftası ve sonrasında semt pazarlarındaki fiyat artışının dikkati çektiği, sebzede ortalama kilogram fiyatının geçen aya göre yüzde 13,66 oranında artarak 2,58 lira, ortalama meyve kilogram fiyatının ise fazla değişmeden 2,45 lira hesaplandığı kaydedildi.

Sebze-meyvenin ağırlıklı ortalama kilogram fiyatının ise yüzde 8,58'lik artışla 2,53 lira hesaplandığı belirtildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • murat 11 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret. asgari ücret 740 lira vatana millete hayırlı uğurlu olsun.
    Cevapla