Bankaların hayat oyunu 'pes' dedirtti

Müşterilerden 31 kalemde aldığı ‘Deli Dumrul ücretleri’nin yanı sıra yargı kararlarına rağmen masrafları geri ödemeyen bankaların kredi alırken yapılan zorunlu hayat sigortasında uyanıklık yaptığı belirlendi.

Bankaların hayat oyunu 'pes' dedirtti
Bankaların hayat oyunu 'pes' dedirtti
GİRİŞ 27.08.2012 08:48 GÜNCELLEME 27.08.2012 13:42
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Buna göre, bankalar kredi borcunu erken kapatan müşterisinin sigorta primlerini geri ödemiyor. Ayrıca bankalar örneğin 24 aylık kredi alan müşteriye 36 aylık hayat sigortası yaparak buradan sağlanan fazla primlerle kasasını dolduruyor.

Hukuka aykırı Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların kredi hizmeti sunarken yanında hayat sigortası satılmasının hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Tüketici Kanunu’nun 5’inci maddesinin bankaların mal ya da hizmet satışı esnasında diğer bir malın ya da hizmetin satışının zorunlu kılınmasını yasakladığını aktaran Ağaoğlu şunları söyledi: “Bankalar tüketicilere kredi hizmeti sunarken, bunun yanında hayat sigortası hizmetinin de kendilerinden satın alınmasını isteyemez. Bu hukuka uygun değil. Amabankalar bunu zorunlu kılıyor ve ‘benden alacaksın’ diyor. Bankaların büyük çoğunluğunun sigorta acentesi var. Bu tür durumlarda müşteriler bankaları sanayi il müdürlüğüne şikayet ederse tüketici kanununun 25’inci maddesinde belirtilen idari para cezasına muhatap olacakları kesindir” dedi.

PARASINI GERi ALAN YÜZDE 5’i GEÇMiYOR

Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz de bankaların hayat sigortasında yaptığı vurgunu eleştirdi. Hayat sigortasının yıllık olarak yapıldığını ifade eden Deniz şöyle devam etti: “Bu durumda siz 6, 18, 30 ay ödemeli kredi çekseniz de sigortanız 12, 24, 36 aylık oluyor.

Örneğin; 24 ay ödemeli kredi çektiniz. Kredi süresi kadar değil, 36 aylık sigorta yaptırabiliyorsunuz. Krediniz bittikten sonra kalan 11 aylık hayat sigortasını boşuna yaptırmış oluyorsunuz. Ancak banka bu noktada müşteriyi uyarmıyor. Para bankada kalıyor.” Pek çok tüketicinin bu durumu bilmediğini belirten Deniz, bankanın da uyarmadığı için müşterinin parayı alamadığını kaydetti.

Deniz, kredi borcunu erken kapatanların da hem faiz indirimden yararlanabildiğine hem de geri kalan günlerdeki hayat sigortası primlerini geri alabildiğine dikkat çekti. Kimse bu durumu bilmiyor Bülent Deniz, ortalama olarak 200 liranın kesildiği hayat sigortası ücretlerinin geri alınabileceğini vatandaşın bilmediğini dile getirdi.

Deniz, “Milyonlarca insan kredi çekiyor ancak bu artan primleri alan müşteri oranı yüzde 5’ten bile daha az. Hal böyle olunca bankaların ekmeğine yağ sürülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

PARALAR NASIL ALINACAK?

Hayat sigortasında artan primlerin alınmak istendiğine dair ilgili bankaya dilekçe yazılacak. Bankadan olumsuz yanıt gelmesi halinde aynı dilekçe ilçe kaymakamlıklarındaki hakem heyetine sunulacak. Gerekçeli karar en geç üç ay içerisinde tüketiciye bildirilecek.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 7
  • METİN AKARSU 11 yıl önce Şikayet Et
    bile bile lades.... kendimiz gitmiyormuyuz o bankalara hesap açtırmaya, kredi kartı almaya, kredi almaya bir sürü evrak imzalıyoruz kaçınız okuyorsunuz neyi imzaladığınızı? bankanın kapısından girince faize bulaşacağımızı bile bile gitmiyormuyuz??? devlet bankaları bile aynı şekilde yapıyor
    Cevapla
  • anton kanton 11 yıl önce Şikayet Et
    hoş geldin mandrake . herşey güllük gülistanlık cepten para eksik olmuyor. bir çıkartıyorsunuz bir ev, bir .... araba , bir .... arsa, bir ... vs. vs. ... para kırla bitmek bilmiyor.ne kadar harcarsan cepten daha fazlasını çikartıyorsun.cennette bile para olmadığına göre hayali süsletmenin hiç bir anlamı yok.ihtiyaç olmasaydı millet bir başkasından ihtiyacı doğrultusunda para almazdı.yasaklanan, paraya uygulanan faizidir.kapitalist ülkelerde veren "enayi olmadığına" göre illaki karşılığında bi şey alacaktır.:))) zaten insanlık tarihinde paranın ortaya çıkmasıyla sıkıntılarında başladığı bir gerçektir. bence parayı bir ortadan kaldırın teorik olarakta olsa bakalım ne olacak.proflara duyuru.doktara çalışmasıda olabilir.parasız yaşam hımmm????
    Cevapla
  • CAN ASLAN 11 yıl önce Şikayet Et
    bankaları yola getirmek mi? !!!!. bankaların işi bu; nerden ne koparabilirim kimden ne çarpabilirim... örneğin daha gecen gün (24.08.2012) kredi kartını kullanmakta olduğum finans bankın müşteri hizmetlerini arayıp normalde mail yoluyla almam gereken ekstremin hesap kesim tarihim olan 18.08.... tarihinden 6 gün geçmesine rağmen alamadığımı ilettiğimde yenisini yollayacakalrını ancak 1 tl masrafı olduğunu söylediler... yorumu sizlere bırakıyorum... bu bankaları yola getirebileceklerini pek sanmıyorum...
    Cevapla
  • destur 11 yıl önce Şikayet Et
    hayat sigortası. tam sınırı bilmiyorum ama yaşlı değilseniz alacağınız para 50 tl yi geçmez uğaşmaya değmez
    Cevapla
  • BAŞKAN 11 yıl önce Şikayet Et
    faize bulaşan iflah olmuyor, per perişan oluyor... çok ciddi gelirim var ancak bankalara öyle bir bulaştım ki maaşım faizlere yetmez oldu. ne aldım bu parayla? hiç birşey. maaşımı bankalara yediriyorum karşılığı olmadan. allah nasip ederse kurtulacağım bankalardan ve faize tövbe edeceğim. bankaların önünden bile geçmeyeceğim. bankalara bulaşmayanlara bakıyorum tek maaşla evini alıyorlar, arabasını alıyorlar üstüne de gül gibi geçiniyorlar. bakın çevrenize siz de göreceksiniz. paralarının bereketi oluyor. helal kazanç gibisi yok. lütfen arkadaşlar, istediğiniz birşeye daha çabuk sahip olmak için helal paranıza faiz bulaştırıp harama çevirmeyin. o aldığınız hayır getirmez. hem maddi hem de manevi.. ve gerçekten şunu anladım, fazie bulaşan ihya olmuyor, er ya da geç..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle