DASK'ta hedef 6 milyon konut poliçesi!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu'nun 18 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini belirterek poliçe hedefini açıkladı.

DASK'ta hedef 6 milyon konut poliçesi!
DASK'ta hedef 6 milyon konut poliçesi!
GİRİŞ 16.08.2012 17:02 GÜNCELLEME 16.08.2012 17:02

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu'nun 18 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini belirterek, ''Hedefimiz, 2014 yılına kadar 4 milyon olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 6 milyona yükseltmek. Orta vadeli hedefimiz ise 5 yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak'' dedi.

Yazıcı, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 13'üncü yıl dönümünün ardından yürürlüğe girecek Afet Sigortaları Kanunu'nu değerlendirdiği toplantıda zorunlu deprem sigortası bilincini artırmaya ve sigortalılığı yaygınlaştırmaya yönelik projelerini açıkladı.

Afet Sigortaları Kanunu'nu 12 yıldır beklediklerini dile getiren Yazıcı, ''Yeni yasayla yapılan düzenlemeleri, ülkemizde deprem hasarlarının karşılanmasında sigorta seçeneğini geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan sonraki dönemde ülkemizde zorunlu deprem sigortasının yaptırılmasında ve deprem bilincinin gelişmesinde çok daha hızlı gelişmeler olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Yeni kanunla birlikte zorunlu deprem sigortası ve DASK'ın daha sağlam bir yasal çerçeveye kavuşacağını vurgulayan Yazıcı, ''Hedefimiz, 2014 yılına kadar 4 milyon olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısını 6 milyona yükseltmek. Orta vadeli hedefimiz ise hem deprem ve sigorta bilincini artırmak için hayata geçirdiğimiz projelerle hem de yeni Afet Sigortaları Kanunu'yla getirilen kontrol uygulamalarının etkinleştirilmesiyle 5 yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona çıkarmak'' diye konuştu.

-Elektrik ve su abonelik işlemlerine zorunlu deprem sigortası şartı-

Yazıcı, Afet Sigortaları Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle elektrik ve su idarelerindeki abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası poliçesi şartı geldiğini belirterek, yasanın mevcut abonelere böyle bir şart getirmediğini, poliçe şartının sadece yeni abonelikler için aranılacağını kaydetti.

Yazıcı, ''Yasanın uygulamaya başlanmasıyla kiracılar ev sahiplerinden konutun zorunlu deprem sigortasını yaptırmalarını isteyebilecek, gerekirse kiracılar ödeyip bu primi aylık kiralarından düşebilir'' dedi.

Elektrik ve su idarelerine konuyla ilgili afiş, broşür gibi bilgilendirme materyalleri yerleştirileceğini anlatan Yazıcı, bu konuya özel hazırlanan kamu spotunun da yayınlanmaya başlayacağını dile getirdi.

Selamet Yazıcı abonelik işlemleri sırasındaki poliçe kontrolünün, sigortası bulunan ev sahiplerine yeni işlem yükü doğurmadan, elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ile yapılacağını bildirdi.

Van'a ödenen tazminat 106 milyon lira

Yazıcı, DASK'ın Van depreminin ardından, kuruluşundan bugüne yaptığı toplam tazminat ödemesinin de 136 milyon TL'ye ulaştığını açıkladı.

2011'in dünyada afet zararlarının ciddi biçimde artış gösterdiği bir yıl olduğuna işaret eden Yazıcı, doğal afetler kaynaklı maddi kayıpların toplamının 380 milyar doları bulduğunu, bunun yaklaşık 105 milyar dolarının, yani yüzde 28'inin sigortayla telafi edildiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde afetler nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların yarısına yakınının sigortadan karşılandığını belirten Yazıcı, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5-10, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 1-3 arasında kaldığını dile getirdi.

Geçen yıl yaşanan Van depreminin, hasarların sigortayla telafisi konusunda önemli bir örnek olduğunun altını çizen Yazıcı, ''Van'da depremden önce zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 7 bin 300'dü ve sigortalılık oranı yüzde 9'du. DASK, zorunlu deprem sigortası bulunan 8 bin 700 konuta toplamda 106 milyon TL ödeme yaptı. Van depreminde yapılan tazminat ödemeleriyle birlikte DASK'ın kuruluşundan beri yaptığı toplam tazminat ödemesi 136 milyon liraya ulaştı'' diye konuştu.

Zorunlu deprem sigortalı konutlarda artış

Büyük depremlerin zorunlu deprem sigortalı konut artışında önemli rol oynadığını da vurgulayan Yazıcı, son yıllarda zorunlu deprem sigortasının her yıl ortalama yüzde 9'a yakın bir büyüme gösterdiğini, Van'da yaşanan deprem nedeniyle bu artışın geçen yıl biraz daha fazla, yaklaşık yüzde 12,5 olduğunu söyledi. Bu artışın yüzde 5'inin Van depreminden sonra gerçekleştiğini kaydeden Yazıcı, 2012 yılının ilk döneminde ise yüzde 11,5 düzeyinde bir büyüme olduğunu açıkladı.

Yeni yasada öngörülen ek kontrol noktalarının, zorunlu deprem sigortasını deprem olmadan yaptırma alışkanlığının oluşması için işlerini kolaylaştırdığını söyleyen Yazıcı ''Türkiye'de zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 16 milyon civarında konuttan 4 milyonunun, yani dörtte birinin poliçesi bulunuyor. Biz bu sayıyı en azından bu yıl sonu itibariyle 6 milyona yükseltmek niyetindeyiz'' dedi.

En iyi deprem filmini çekenlere ödül

Toplantıda, DASK'ın üniversitelerin lisans ve lisansüstü öğrencilerine yönelik ''Sallanmaya vakit yok!'' temalı 4. Kısa Film Yarışması'nda ilk üçe giren öğrencilere de ödülleri verildi.

105 kısa filmin katıldığı yarışmada Anadolu Üniversitesi'nden Çağatay Özkan ''Kırılma'' filmiyle birinci, Ege Üniversitesi'nden Atabey Uslu ''128 Atış'' filmiyle ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Kamil Hakan Yıldırım ''Deniz'' filmiyle üçüncü oldu.

KAYNAK: AA