Avustralya'da sigara paketleri tek tip oldu!

Avustralya, sigarayla mücadelede büyük bir adım attı. Yüksek Mahkeme, sigara paketlerinde marka logolarını yasakladı.

Avustralya'da sigara paketleri tek tip oldu!
Avustralya'da sigara paketleri tek tip oldu!
GİRİŞ 16.08.2012 11:16 GÜNCELLEME 16.08.2012 11:32

Artık tüm paketler üzerinde sigaranın zararlarını anlatan fotoğraflar olacak şekilde yeşil renkte basılacak.

TÜM dünyada sigaraya ilgiyi caydıran politikalar artarken, Avustralya'da dün alınan bir karar, bu güne dek sigaraya vurulan en büyük darbe oldu.

Avustralya Yüksek Mahkemesi'nin onayladığı kararla birlikte aralık ayından itibaren ülkede satılan bütün sigara paketleri tek tipte olacak. Düz yeşil renkte üretilecek sigara paketlerinin üzerinde marka isimleri sade bir biçimde yer alacak.

Marka logolarının bulunmayacağı sigara paketlerinde, sigara tüketimine bağlı hastalıkları gösteren resim ve uyarı ibareleri yerleştirilecek. Yıllardır bu yasanın onaylanmasını isteyen Avustralya hükümeti başta BTA, Philip Morris, Imperial Tobacco ve JTI gibi dünyanın önde gelen sigara şirketleri ile mücadele etmişti.

Uzmanlar paketlerde marka isimlerinin yer almamasının şirketlere 'milyar dolarlık kayıp' yaşatacağını öngörürken şirketlerin vergilerini ödemeye de devam edeceği bildirildi.

Savunmaya bak

BTA sözcüsü Scott McIntyre, "Bu yasa sokaklarda yasaldışı sigara satan suç gruplarının işine yarayacak. Tüm paketlerin aynı olması taklit edilmesini de kolaylaştıracağı için kaçak sigara pazarının daha da büyümesini sağlayacak" açıklamasında bulundu.

Avustralya Sağlık Bakanı Tanya Plibersek ise sahteciliğin sigara paketlerinde yer alacak kodlarla engellenebileceğini savundu. Avustralya'da sigara tüketimini azaltmak için 1976 yılında televizyon ve radyolarda sigara reklamları yasaklanmıştı.

Devam eden yıllarda tütüne dair kısıtlamalar interneti de kapsayacak şekilde artmıştı. Yüksek vergi oranı ile insanların sigara tüketiminden uzak tutulmaya çalışıldığı Avustralya'da bir paket sigara 17 dolar.

Türkiye de destekliyor

Türkiye'de 1 Ocak 2006 tarihinden itbaren sigara paketleri üzerine yasal uyarı konulması zorunlu hale gelirken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yıl içinde Singapur'da düzenlenen Dünya Tütün ve Sağlık Kongresi'nde 'Düz Paket' uygulamasını desteklediğini açıklamıştı.

Kapalı alanlarda sigara içilmesi 2008'de Türkiye'de yasaklanmıştı. Dünyanın en büyük metropollerinden New York'ta da 2002 yılında çıkan yasa ile restoran ve barlarda sigara içilmesi yasaklanmış, 2011 yılında ise sınırlamalar genişletilerek kamuya açık park, bahçe ve plajlar da uygulamaya dahil edilmişti.

KAYNAK: VATAN