Batı hattı için 13 şirket kıyasıya yarışacak

İstanbul ve Trakya bölgesi için önemli olan 6 milyar metreküplük gazı Rusya'dan getirmek için 13 şirket kıyasıya yarışacak! Mehmet Karamehmet'in Gazon firması bu yıl ihalede yok...

Batı hattı için 13 şirket kıyasıya yarışacak
Batı hattı için 13 şirket kıyasıya yarışacak
GİRİŞ 13.08.2012 09:50 GÜNCELLEME 13.08.2012 11:46

Neşe Karanfil'in haberi

İstanbul ve Trakya bölgesi için önemli olan 6 milyar metreküplük gazı Rusya'dan getirmek için OMV Enerji, Maya Petrol, AKSA, Angora Gaz, Uzman Enerji, Bosphorusgaz, Naturgaz, Hattuşa Enerji, Batı Hattı AŞ, Akfel, Coren Enerji, Kibar Enerji ve Aygaz başvurdu.

Bosphorusgaz, Akfel ve Batı Hattı AŞ Gazprom'la alım-satım anlaşması imzaladı. Kibar Enerji'nin Gazprom'la imzaladığı alım-satım anlaşmasını bu hafta içerisinde EPDK'ya sunacağı belirtiliyor.

Kalan 9 firmanın eksik evraklarını tamamlaması ve alım satım anlaşmasını getirmesi için 10 günlük süre verildi. Fakat, alım-satım anlaşmasının imzalanmasının zorlu bir süreç olduğu ve bu firmalardan bir anlaşma gelmesinin 'sürpriz' olacağı kaydedildi.

Karamehmet yok

Geçen yıl başvuran 26 şirket içinde Gazon firmasıyla yer alan Mehmet Karamehmet'in bu firması yeni başvurular içinde yer almadı. Yetkililer, gaz ithalatının aslında 2013 yılının başında başlayacağını belirtirken, bu sürenin, bu yılın kasım ya da aralık ayına çekilebileceği görüşünde.

Bu durumda kış aylarında gaz sıkıntısı yaşanmasının önüne geçilecek. Konuya yakın kaynaklar Rusya'dan gaz getirecek firmaların İGDAŞ özelleştirmesinde de şanslı olacağını belirtiyorlar.

Topbaş da başvurdu

Yeni süreçte Gazprom'la sözleşme imzalayan şirketlerden Bosphorusgaz ve Akfel, halen Rusya'dan doğalgaz ithal eden 4 şirketten ikisi. 2007 yılında yapılan ilk kontrat devrinde; Akfel Grup şirketlerinden Enerco Enerji yıllık 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithalat lisansı, Bosphorusgaz ise yıllık 750 milyon metreküp doğalgaz ithalat lisansı aldı.

Batı Hattı Doğalgaz'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, Türkiye 'nin en büyük perakende zinciri haline gelen BİM'in de büyük ortağı olan işadamı Mustafa Latif Topbaş yapıyor.

Başvuru yapanlar

AKSA: Türkiye 'de 20 lisans bölgesinde doğal gaz dağıtımını üstlendi.

Maya Petrol: Ana hizmet alanı petrol ve gaz endüstrisinde arama, üretim ve saha geliştirme.

OMV: Enerco Enerji'nin % 40 ortağı.

Uzman Enerjİ: Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteriyor.

Coren Enerjİ: 2011'den beri toptan elektrik satışı yapıyor.

Kİbar Enerjİ: Kibar Holding iştiraki.

Aygaz: LPG sektörünün önde gelen firmalarından.

Angoragaz: Türkerler Grup şirketi.

Naturgaz: Ankara merkezli, 2010 yılından bu yana doğalgaz toptan satış alanında faaliyet gösteriyor.
Hattuşa Enerji: 5 ilde doğalgaz dağıtımı yapan Çorum Elektrik ve Doğal Gaz Ticaret Şirketi'ne bağlı.

KAYNAK: RADİKAL