Damacana krizi su arıtma cihazlarına yaradı

Sağlık Bakanlığı'nın damacana sularına yönelik başlattığı hijyen operasyonu, su arıtma cihazlarıyla ilgili adeta yeni bir pazar oluşturdu.

Damacana krizi su arıtma cihazlarına yaradı
Damacana krizi su arıtma cihazlarına yaradı
GİRİŞ 09.08.2012 16:20 GÜNCELLEME 09.08.2012 16:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Damacana sularla ilgili yapılan açıklamaların ardından su arıtma cihazlarının satışı ve şikayetlerinde artış yaşandığı belirtildi. 

Mağazalar, marketler ve internetten olduğu kadar kapıdan satışlarında önemli artış yaşanan arıtma cihazlarının fiyatı 200 lira ile 4 bin lira arasında değişiyor. Cihazın kalitesinin yanı sıra, kullanım ömrü, periyodik bakımı, yetkili servis ağına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu cihazların periyodik bakımları bile 400 liraya kadar çıkarken ''astarı yüzünden pahalı'' olabiliyor. Sağlıklı suyu ucuza mal etmek bu açıdan kolay görünmüyor.

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, bazı damacana sularında tehlikeli boyutlarda mikroorganizma tespit edilmesi üzerine, tüketicilerin hangi suyun temiz olduğu konusunda kuşkulanmaya başladığını söyledi.

Evlere kadar geliyorlar

Tüketicilerin sağlıklı su telaşını, bazı kişi ya da firmaların fırsata dönüştürme çabasına girdiğini dile getiren İmrek, şöyle konuştu:

''Bazıları, menşei belli olmayan su arıtma cihazlarını satmaya başlamıştır. Hatta bazı satıcıların evlere giderek su örneği üzerinde test yapıp gerek damacana suyunun ve gerekse de musluk suyunun içilebilir durumda olmadığını söyleyerek su arıtma cihazı satmaktadır. Kapıdan satış yasak olmasına rağmen son dönemlerde arttı. Tüketiciler, arıtma cihazı alırken,menşei belli, yedek parçası ve yetkili teknik servis ağı olan, yedek parçası yurt içinde ucuz ve rahatlıkla bulunanları tespit etmelidir.''

Cihazların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yeterlilik ve Sağlık Bakanlığı'ndan su analiz raporu onayının alınmış olmasına dikkat edilmesini öneren İmrek, ''Cihazın garanti ve satış belgeleri mutlaka olmalı. Kalitesiz malzemelerden yapılan arıtma cihazlarının suyun mineral değerlerini yok ettiği, suyu arıtmaması sebebiyle içinde tuttuğu mikroorganizmaları sakladığı ve suyun içindeki mikropları çoğaltarak insan sağlığını tehlikeye düşürdüğü bilinmektedir'' dedi.

İmrek, tüketicilerin kapılarına gelen satıcılara ve sokaklarda satılan arıtma cihazlarına itibar etmemeleri uyarısında bulunarak, ''Son günlerde satışları arttı. Birliğe gelen şikayetlerde de artış var. İyi araştırma yapmak gerekiyor. Fiyatları 4 bin liraya kadar çıkanları satılıyor. Bazıları periyodik bakımından kazanıyor. Kontrolsüz büyüyen sektörden tüketicilerin zarar görmesini istemiyoruz'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ali ak 11 yıl önce Şikayet Et
    damacana taşıma paleti. sağlık açısından damacana su zararlı mı?damacana paletine yüklerken nelere dikkat etmek gerekiyor?güneş gören damacanalar hastalık bakteri yapar mı?
    Cevapla
  • Remzi Altunkaya 11 yıl önce Şikayet Et
    aciklayin sizin tercih ettiginiz firmalardan alalim. 10 yildir ihaleler özellestirmeler kimlere gittiyse reklamini yapin onlari alalim ilimli islama uygun saticilardan alalim ucuzunu almayalim pahalisini alalim ucuzuna binmeyelim mesela ıdo gibi pahalilara binelim ucuz yakit gtüketmeyelim dünyanin en pahali akaryakitini tüketelim trafik cezalarini daha cok artirin en yüksek cezalari ödeyelim bunu yaparken sakin ihmal etmeyin bu kurallar ayisi dayisi olanlar icin gecerli olmasin sadece vatandas icin gecerli olsun
    Cevapla
  • pasa kalkan 11 yıl önce Şikayet Et
    arıtma su. ben kullanıyorum ama içmek için değil. arıtma suyu kesinlikle önermiyorum.arıtma cihazları su içindeki yararlı mineralleride süzmekte,ilave filtrelerle mineral ilavesi yapılsada kaynak suyunun yerini tutmaz.her akü suyu içmek gibi birsey..
    Cevapla