700 bin taşeron işçiye 5 yıl müjdesi!

Yaklaşık 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiren yasa tasarısı taslağı tamamlandı. Yasa tasarısına göre alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet sözleşmesi 1 yıldan 5 yıla çıkacak.

700 bin taşeron işçiye 5 yıl müjdesi!
700 bin taşeron işçiye 5 yıl müjdesi!
GİRİŞ 09.08.2012 09:42 GÜNCELLEME 09.08.2012 15:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Taşeron işçiler, ek mesai uygulamasından da yararlanabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 700 bin taşeron işçisinin merakla beklediği yeni yasa tasarı taslağını büyük ölçüde tamamladı. Yeni taslakta, alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet alım süresi 1 yıldan 5 yıla kadar çıkarılacak. Bu yöntemle, firmalar 5 yıla varan ihaleleri kazanma şansı elde edecekler. Aynı taslakta, taşeron işçiler, maaşlarını düzenli olarak alacak, ek mesai uygulamasından yararlanacak ve kadrolu işçilerin yararlandığı tüm haklara sahip olacaklar.

Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlerle ilgili yapılacak düzenlemenin ayrıntılarını anlattı. Halen üzerinde çalışılan düzenleme ile, yaklaşık 700 bin taşeron işçinin kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olacaklarını ifade eden Çelik, taşeron sisteminde maaşların düzenli ödenmesi, yıllık izin ve çalışma saatleri konusunda bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Çelik “İşçiler 8 saat çalışması gerekirken 12-14 saat çalıştırılıyor.

Yeni dönemde 8 saatin üzerindeki çalışmalar için ek mesai verilmesi zorunlu olacak. Yine, mevcut sistemde taşeron işçileri bir yılı dolmadan işten çıkartıldığı veya başka şirket üzerinden çalıştırılmaya başlandığı için kıdem tazminatı ile yıllık izin haklarını kullanmıyor. Yapılacak düzenleme ile, taşeron işçilerin de yıllık 15 gün izin hakkı olacak. Kıdem tazminatları ise fon aracılığı ile çözülecek” dedi. Çelik, taşeronluk sistemine disiplin getirmek için ihalelerin süresinin de uzatılmasını planladıklarını ifade ederek, örneğin halen 1 yıl olarak uygulanan hizmet alım süresinin 3 veya 5 yıla çıkarılmasının gündemde olduğunu kaydetti.

Çelik, bu yöntemle işverenlerin ve işçilerin daha uzun dönemli plan yapmalarına imkan verileceğini vurguladı. Bu yöntemle, taşeron işçilere de daha uzun vadeli çalışma ortamı oluşturulacak. Firmaların işçilerle yaptığı sözleşmeler de en az 3 veya 5 yıllık olacak.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 3
  • halimtopcu 11 yıl önce Şikayet Et
    çal çal hep aynı türkü.. kardeşim ben ne anladım bu işten.. aynı hakları evire çevire tekrardan bir iş yapmışsınız gibi önümüze sundunuz.. bu işin 1 seneside 5 seneside aynı...hadi kadro vermeyeceksiniz anlaşıldı.. bari ücretlerde iyileştirme yapın..
    Cevapla
  • ali tektaş 11 yıl önce Şikayet Et
    inşallah. sevgili zeynel abidin örmekaya ve tahir zeren yeğenlerim sonunda dualarımız kabul olmak üzere, büyük dayınız ali tektaş
    Cevapla
  • acıl6969 11 yıl önce Şikayet Et
    ?????????????????. 3 yıl da olsa 5 yılda olsa aynı haklar olacak deniliyor ama ek bir madde çıkar değisen bir sey olmaz. memurlarla anı haklar olacak ınsallah aynı ısı yap ıkı kat senden fazla maas alsın. sonra maasları dusur. acıl farkını kaldır baska ne kaldıkı gerıye. dunyanın neresıne gıdersen gıt saglık sektorunde acıl de calısana her zaman fark verılır. taserondan kes kes nereye kadar kesılecek. her taseron sektorunde farklı maas bunu neye gore belırlıyorlar anlamıs degılız. artık ne yapılacaksa guzellıkler yapılsın guvenımız sarsılmasın. saygılarrrrrrrrrrrrrrrrrr.
    Cevapla