Beyaz altında hüzünlü sona yaklaşılıyor!

Türkiye Pamuk Konseyi üyesi ve Şahin Pamuk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, beyaz altında bu yıl hüzünlü son beklendiğini söyledi.

Beyaz altında hüzünlü sona yaklaşılıyor!
Beyaz altında hüzünlü sona yaklaşılıyor!
GİRİŞ 08.08.2012 13:00 GÜNCELLEME 08.08.2012 13:00

Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün bel kemiği olan pamuğun uygulanan yanlış politikalar sonucu misyonunu yitirmek üzere olduğuna dikkat çeken Bingöl, "Beyaz altın olarak nitelendirilen ve ekonomiye katkıları yanında yarattığı istihdamla, gerek tekstil gerekse hazır giyim sektörünün ana maddesi olan pamuk üretiminde bu yıl inanılmaz bir rekolte düşüklüğü görülmektedir. Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1,3 milyon ton olarak bilinmekte ancak bu ihtiyacın 800 bin tonu Anadolu'da üretilmektedir. Yıllık ürün açısından bakıldığında ise bu yıl yüzde 40'lık bir üretim düşüşü beklenmektedir" dedi.

Adana Ticaret Borsası'nda düzenlenen törenle Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyü pamuk üreticisi Hasan Aslan tarafından üretilen ilk kütlü pamuk, yapılan açık arttırmayla satıldı. Açık arttırmaya katılmak üzere Gaziantep'ten Adana'ya giden Burhan Cahit Bingöl, ihaleye katılma amacının Türk tarımının en önemli ürünlerinden birisi olan beyaz altının sorunlarına dikkat çekmek olduğunu ifade ederek, "Her geçen yıl pamuk sektörünün sorunları tedavisi mümkün olmayan kangren bir hastalığa dönüşmüştür. Uygulanan yanlış tarım politikaları, düşük destek primleri yanında dünyayı kavuran kuraklık, pamuk için adeta sonun başlangıcı olmuştur. Pamuk üretimi emek ve zahmete dayalı bir üründür. Emek ve zahmet yanında pamuk üretimi masraflı bir iştir" şeklinde konuştu.

"Pamuk üretimi nedense sigorta ettirilemeyen bir üründür" diyen Bingöl, uygulanan yanlış tarım politikaları ve düşük desteklerin pamuk üreticisini adeta felç ettiğini kaydetti. Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da pamuk politikasında Amerikan engellemelerini iç ve dış pazarda yaşıyoruz. Pamukta Amerika'nın en büyük üretici olması ve en büyük ihracatçı olması dünyadaki etkinliğini fazlasıyla arttırırken, Türkiye'de resmen pamuk bitirilmeye çalışılıyor. Amerika'nın kendisi, rekabetçi bir ortamda kendi çiftçisini, kendi tüccarını, kendi ürününü desteklerken, diğer ülkelerin pamuğu desteklememesi için elinden gelen engelleri gösteriyor."

Hükümetin bu konuya daha duyarlı olmasını ve pamuk çiftçisini kaderine terk etmemesinin en büyük dilekleri olduğunu vurgulayan Bingöl, "Çukurova'da üretilen ilk kütlü pamuk ürününü her yıl olduğu gibi bu yıl da Şahin Pamuk Enerji yüksek bir fiyatla satın almıştır. Üreticilerimizi çabaları ve emekleri için kutluyorum" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA