Yıpranma payı hangi mesleklere geliyor?

Bakan Faruk Çelik, ''Dünyanın her yerinde emeklilik yaşı 60-65 şimdi de 70 yaş konuşuluyor. Biz de emeklilik yaşı 49. Bunun daha aşağı olamayacağını aklı selim herkes tahmin eder'' dedi.

Yıpranma payı hangi mesleklere geliyor?
Yıpranma payı hangi mesleklere geliyor?
GİRİŞ 07.08.2012 19:45 GÜNCELLEME 07.08.2012 20:06
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Çorum'da valiliği ziyaret eden Çelik, bir gazetecinin emeklilik yaşının aşağı çekilip çekilemeyeceği sorusu üzerine, geçmiş dönemde bunun yapıldığını ve bedellerinin hala ödenmekte olduğunu söyledi.

1991 yılında 40 yaşında emekli olanlar olduğunu hatırlatan Çelik, genç neslin kıymetinin bilinmesi gerektiğini, bu nesli değerlendirebilecek sistemler geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

2036 yılında Türkiye'de 60 yaş emekliliğinin gerçekleşeceğini söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

''Dünyanın her yerinde emeklilik yaşı 60-65 şimdi de 70 yaş konuşuluyor. Biz de emeklilik yaşı 49. Bunun daha aşağı olamayacağını aklı selim herkes tahmin eder. Erken yaş emekliliği teşvik eden hükümetlerin faturasını bizler, çocuklarımız ve torunlarımız ödüyoruz. Belki bir nesil daha ödeyecek. Dünyanın hiçbir yerinde 49 yaş emeklilik yok iken bugün bunu daha aşağılara çekme yaklaşımı hiç doğru değil. Bu konuda taviz verecek bir hükümet ya da bakan memlekete geçmişte olduğu gibi en büyük ihaneti yapar. Daha erken emekli olmak isteyenlere 1991 yılını hatırlatırım. Babaları 40 yaşında emekli oldu, şimdi hem babalarına hem onlara hem de torunlarına iş bulmaya çalışıyoruz. 2036 yılında Türkiye'de 60 yaş emekliliği gerçekleşecek. Bu çok uzun bir süre. Avrupa'da şu an 70 yaş konuşuluyor. Sağlıkta kalitenin artmasından dolayı ortalama ömür de artıyor. Genç neslimizin kıymetini bilmemiz gerekirken ne yazık ki hala Türkiye'de popülist yaklaşımlar devam ediyor.''

''Gazetecilerin yıpranma hakkı''

Gazetecilerinin yıpranma payı hakkının geri verilip verilmeyeceğiyle ilgili bir soruya Bakan Çelik, şu cevabı verdi:

''Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile gerekli çalışmaları yapıyoruz. Yıpranma payı hakkının kimlere verileceğinin tespiti için konuyu bilim kuruluna sevk ettik. Sosyal güvenlik kurumu reformu çalışmaları kapsamında yıpranma payı mevcut uygulaması ile reform çerçevesinde kimler yıpranıyor diye araştırılıyor. Önce risk grupları belirlenecek. Kim yıpranıyor, kim bunu hak ediyor. Şu anda ilgili bilim kurulu çalışma yapıyor. Gazetecilerin pozisyonu, konumu nedir araştırılıyor. Netice sizlerle paylaşılacaktır.''

Valiliğin ardından Çorum Belediyesi'ni de ziyaret eden Çelik, bir gazetecinin belediyeler de çalışanların kadroya geçirilme talepleri ile ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Belediyelerde sözleşmeli çalışanlar ile ilgili parlamento açılır açılmaz bir yasa tasarısı geliyor. Bu tasarı büyükşehirlerin sayısını 29'a çıkarıyor. Sözleşmeli personelin durumu bu yasa çerçevesinde ele alınacak. Ancak belediye başkanlarının talepleri ile çalışanların talepleri farklı. Bunları örtüştürmemiz gerekiyor.''

''Taşeron işçiler''

Taşeron işçilerle ilgili çalışmaların sorulması üzerine de Bakan Çelik, ''Taşeron işçilerle ilgili çalışmaları tamamladık. Biraz kıdem tazminatıyla bağlantılı bir konu var. Kıdem tazminatı için 12 ay kesintisiz çalışılması gerekiyor. Taşeron işçi 12 ay çalışamadığı için kıdem tazminatından mahrum. Sendikalarla bunları konuşacağız. Tazminattan yararlanan yüzde 10 yararlanamayan yüzde 90 kesim var. Bunların hepsini konuşacağız. Taşeron işçilerle ilgili diğer konuları düzenledik, elimizde taslağımız var. Bunları sosyal taraflarla bir masa etrafında konuşabilmek için toplu iş ilişkileri diye bir sendikal yasa mevzuatı var, bunun geçmesi gerekiyor. Bu yasa geçmeden kıdem tazminatı ve benzeri konuları tartışma konusu yapmayacağımıza dair mutabakat yaptık. Bu yasa çıkar çıkmaz çalışma hayatı ile ilgili konuları masaya getireceğiz, uzlaşmayla çözeceğiz'' diye konuştu.

Bakan Çelik, belediyenin ardından Çorum Ticaret ve Sanayi Odası ile AK Parti İl Başkanlığını da ziyaret etti.

Çelik, daha sonra Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binası inşaatında incemeler de bulunarak, İŞKUR il Müdürlüğünü ziyaret etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • enes 8 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın hiç bir yerinde de 2 yılda milletvekili emekliliği de yoktur..
    Cevapla
  • muharrem 11 yıl önce Şikayet Et
    taşeron. syn.bakanım taşeron işçilikle çalışmalar bittiyse bu konuda biraz açıklama yaparsanız çok memnun oluruz mesela ücret,mesai saati,izinler hk. sayın bakanım bizi bu kölelikten kurtarın inşallah.
    Cevapla
  • yusuf 11 yıl önce Şikayet Et
    yaşlar aynı, ya şartlar?. tamam, avrupa ülkelerindekiler 60 - 65 yaşında emekli oluyor diye bize örnek gösteriyorsunuz da oradaki çalışma şartları, imkanları ve ücretlerden neden söz etmiyorsunuz? her türlü destekle, sağlık imkanıyla, her yıl tatilleriyle rahat bir yaşam sürebiliyorlar. benim işçim sabahtan akşama kadar, nefes almadan çalışıyor. hem de asgari ücretle.
    Cevapla
  • erol ellibeş 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakan. sen bir gününü sadece 1 gününü ford otosanda gazaltı kaynak hattında 12 saat çalışıp 35 lira yevmiye alan işçinin durumunu düşünmeye ayır sonra ne kanunu çıkartırsn çıkart.
    Cevapla
  • akın say 11 yıl önce Şikayet Et
    milleti safmı sanıyorsunuz . 31 yasım 780 gün primim var 2041 de 60 yaştan emekli olcam 17 yıl düzenli işim olursa inşaatta calışıp 17 yıl bana iş varsa ...vede iki büklüm kalmazsam ...avrupadaki yaş ortalamasını getirdiniz güzel neden maas ortalamasını getirmediniz ???? siz halkı iyice saf görmeye başladınız bizden kesin vergileri suriyeyi karıştırın ön ayak olun mülteciler gelincede maas bağlayın karnını doyurun ne için ??? komşu devletler size yardımcılık yağptı deyince haddini aşan söz deyin cıkın işin içinden ,,muhalefetin ithamları doğrulanıyor sultanımmmm
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle