Ramazan'da hurmanın tadı yok

İftar sofralarının vazgeçilmezi hurma, bu yıl ne satıcısının ne de tüketicinin yüzünü güldürdü.

Ramazan'da hurmanın tadı yok
Ramazan'da hurmanın tadı yok
GİRİŞ 04.08.2012 13:04 GÜNCELLEME 04.08.2012 13:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ramazan ortasına doğru yeni mahsülün gelmesi ile düşmesi beklenen fiyatlarda bir değişiklik olmazken, kilosu yaklaşık 20 liradan başlayan hurma tezgahta müşteri bekliyor. İlk günlerdeki iftarlık satışlarından memnun olan Mısır Çarşısı esnafı, satışlarındaki düşüşü yaz sıcaklarına bağlıyor.

Tüketicinin, Ramazan alışverişi için uğradığı mekânlarından biri olan Mısır Çarşısı’nda hurma satışları bu aralar durgunluk gösteriyor. Konuyla ilgili Cihan'a değerlendirmelerde bulunan çarşı esnafı, ilk günlerdeki hareketliliğin kısa sürdüğünü ifade ediyor. Çarşıdaki Malatya Pazarı’nın Satış Görevlisi Mehmet Uysal, “Her şey ilk hafta gayet iyiydi. Ama maalesef bu aralar satışlar gerileme eğilimine girdi. İlk hafta satışar yüzde 50 artmıştı. Şu an bu oranın yüzde 20-30’a indi." ifadelerini kullanıyor. Uysal, satışlardaki gerilemeyi, yaz sıcaklarına ve tatil sezonuna bağlıyor.

Tezgahlarındaki hurmaların kilosunun 20 liradan başladığını aktaran Uysal, şu bilgileri veriyor:

"48 liraya da 120 liraya da hurmamız var. Kudüs hurmalarımız var. Bunların ufak boyları 28 liraya, büyük boyları 38 liraya, jumbo boyları 48 liraya mal olur. Bir de Medine hurmamız var. Bunalar da kalitelerine göre 44 lira, 40 lira 20 lira arasında değişiyor. Hurmanın yanında kuru kayısı, kuru üzüme de ilgi var. Kuru kayısı ve kuru üzüm daha çok kompostada tercih ediliyor. Yine elma kurusu ile siyah erik kompostada tercih ediliyor. Bunlara ilgi var ama geçen senelere göre satışları geriledi. Yeni nesil uğramıyor, meşrubata yöneliyor. Kompostolarla daha çok anne ve babalarımız alakadar."

Osmanlıoğlu Gıda'dan Ayhan Demir de hurma satışlarının Ramazan’ın ilk günlerindeki gibi iyi seyretmediğini aktarıyor. Demir de hurma, kuru kayısı, kuru incir satışlarındaki gerilemenin sıcaklardan kaynaklandığını düşünüyor. Bununla birlikte bayramın söz konusu ürünlere ilgiyi yeniden artıracağını ümit ediyor. Kesekler Kuruyemiş’ten Muhittin Tan da Mehmet Uysal ve Ayhan Demir gibi hurma alım satımında Ramazan başlarında görülen yoğunluğun yerini durgunluğa bıraktığından dert yanıyor. Tan, esnaf komşuları gibi bayrama doğru satışların artmasını bekliyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 3
  • Hüseyin Açikgöz 11 yıl önce Şikayet Et
    şükür. açız açız diyen arkadaş haline şükür et
    Cevapla
  • Remzi Altunkaya 11 yıl önce Şikayet Et
    nedense avurpa daha uzak hurmaya fakat fiyati. bakiyorumda türkiyede neallah korkusu ne kul hakki kalmamis huramnin kilosu avurpada 10 tl den basliyor peki oraya daha özenli ab stantartlarinda böyleucuza geliyorda türkiyede döhme hurma neden 20 den basliyor eh izin sezonu geldi gurbetcileri kaziklayalim tatil zamani geldi türistleri kaziklayalim kurban bayrami geldi halki kaziklayalim ramazan bayrami geldi halki kaziklayalim way arkadas siz burda böyle yapiyorsunuzda o attiginiz kaziklar öbür tarafta size geri hizmet olarak dönecek bunu hic düsünyüormusunuz
    Cevapla
  • Alperen Topçu 11 yıl önce Şikayet Et
    açız aç !. yaz sıcağı falan hikaye herkes şapkasını önüne koysun aç gözlülük ediyoruz aç kalıyoruz bu ne kardeşim 2 kazanacağınıza on kazanmak istiyorsunuz siz ondan oluyorsunuz biz nimetten 20 -30 - 40 tl ye hurmamı olur yemeyi veririz bazı ailelerin bir haftalık mutfak gideri bu dediğiniz para kapalı çarşı esnafıymış kapalı çarşıdan hangi vatandaş hurma almış gördünüzmü veya kapalı çarşı esnafının gözünde normal vatandaşın değerimi var o kadar turist varken, offfff nerde eski ramazanlar karnımız aç olsada gözümüzün tok olduğu zamanlar...
    Cevapla