Futbolcu vergisi yüzde 35'e çıkıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek milyon euroluk transfer ücretleri alan futbolcularla memurların aynı vergiyi ödemesinden rahatsız olduğunu belirterek, "Futbolcu vergisini yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkaracağız" dedi

Futbolcu vergisi yüzde 35'e çıkıyor
Futbolcu vergisi yüzde 35'e çıkıyor
GİRİŞ 04.08.2012 11:38 GÜNCELLEME 04.08.2012 11:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hasankeyf'i ve petrolü ile ünlü Batman'dayız. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i Eko Spor'a konuk ediyoruz. Aslında bir nevi biz bakanın konuğuyuz. Çünkü burası Mehmet Şimşek'in memleketi...

Bakanla sohbetin konusu spor ve vergiler... Malum dünyada sporcuların ödediği vergiler en az yüzde 40'larda. Bizde ise oran yüzde 15. Bu da akıllara "Türkiye sporda vergi cenneti mi?"sorusunu getiriyor.

Milyonlarca euro transfer ücreti alan sporcular ile memurların aynı oranda vergi ödemesinden Bakan Şimşek de rahatsız. Yeni yapılacak Gelir Vergisi düzenlemesinde konuyu ele alacaklarını, yüzde 15'lik verginin yüzde 35'e çıkarılacağını söylüyor.

TÜRKİYE VERGİ CENNETİ

Türkiye'de sporcuların ödediği vergi yüzde 15. İngiltere ve Japonya'da bu oran yüzde 50, Almanya'da yüzde 45, İspanya ve İtalya'da yüzde 43, Fransa'da ise yüzde 40. Bu oranlara bakılınca Türkiye fotbolcular açısından bir vergi cenneti denilebilir. Futbolcu Mehmet ile memur Mehmet'in aynı vergiyi ödemesi tartışma yaratıyor ne dersiniz?

Tabi ki futbolcular açısından Türkiye bir cennet. Hakikaten uygulama öyle. Yüzde 15 vergilendirme söz konusu. Türkiye'de aslında gelir vergisi dilimlerine bakıldığı zaman bazı istisnalar dışında oran yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişiyor. AK Parti hükümetinden önce gelir vergi oranları yüzde 22 ile yüzde 49.5 arasında değişiyordu. Biz iktidara gelince alt dilimi yüzde 15'e, üst dilimi yüzde 35'e çektik. Avrupa ile kıyaslayınca, haklısınız, Türkiye futbolcular açısından vergilendirme anlamında bir cennet. Yüzde 15'lik bir vergi söz konusu, alt ligde bu yüzde 10, bir alt ligde ise yüzde 5. Son dönemlerde bu konu tartışıldı. Biz de gelir vergisi mevzuatını yeniden yazıyoruz. Bu çerçevede konunun ele alınmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Taslağın son şeklini vermediğimizden birşey söylemek için erken. Kamu vicdanını yaralayan bir durum varsa bizim bunu gerçekçi bir zemin de çözmemiz lazım.

Vicdan konusu önemli gerçekten... Dünyada en çok yüksek dolaylı vergi ödeyen ülkelerden biriyiz. Vatandaş Mehmet olarak, halkın bu kadar yüksek vergi ödeyip, futbolcuların düşük ödemesinden rahatsız mısınız?

Rahatsız olmazsam, gözden geçirilmesi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamazdım. Ama Maliye Bakanı olarak şunu söyleyeyim: Taslakta bu konular masaya yatırılacak.

İSTİSNALARI KALDIRACAĞIZ

Ne zaman tartışılacak?

Taslak Maliye'de son şeklini aldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışılacak. Daha sonra Bakanlar Kurulu ve Meclis'e gelecek. Bizim ümidimiz en geç ocak ayında tasarının yasalaşması.

Avrupa'da vergi en düşük yüzde 40. Bizde de öyle oranlar görebilir miyiz?

Hayır. Çünkü bizde gelir vergisi oranları yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Şu anda gelir vergisi oranlarını daha yukarı çekmek gibi bir niyetimiz yok. Dolayısıyla futbulcularla ilgili bir düzenleme yaparsak, onlar da normal vatandaş gibi vergilendirilecek ve ödedikleri oran da yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkacak.

Sizin gönlünüzden geçen nedir? Futbolcular vergide vatandaşla eşitlenmeli mi?

Benim gönlümden geçen herkesin makul oranda vergilendirilmesi ve değişik kesimlere getirilen istisnaların ortadan kaldırılması. İstinaları getiren biz değiliz. Bizden önce oranlar belirlenmiş. Bütün dünyada vergi oranları gelire göre artar. Türkiye'de de böyle ama istisnalar var. Bunlar kim derseniz karşımıza futbolcular ve asgari ücretliler çıkıyor. İstisnaların minimize edilmesini kamu vicdanı açısından doğru buluyorum.

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • RAMAZAN 11 yıl önce Şikayet Et
    edip bey kardeşim.... neden mi..çünkü bu ülkede futbol demek fenerbahçe demektir de onun için...fenerbahçe ve diğerleri....
    Cevapla
  • Edip YALTIR 11 yıl önce Şikayet Et
    resim???. niye fenerbahçeli futbolcuların resmi konuyor? vergiyi onlar mı kaçırıyor ya da az veriyor?
    Cevapla