Karsan: İETT'nin ihale süreci sonuçlanmadı

Karsan Otomotiv, İETT'nin 200'ü doğalgazlı otobüs alımını ve bunu kapsayan ihale ile 250 körüklü otobüs mal alım ihaleleriyle ilgili, "İhale süreci henüz tamamlanmamıştır ve süreç devam etmektedir" açıklaması yaptı.

Karsan: İETT'nin ihale süreci sonuçlanmadı
Karsan: İETT'nin ihale süreci sonuçlanmadı
GİRİŞ 26.07.2012 17:57 GÜNCELLEME 26.07.2012 17:57

Karsan Otomotiv, İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün açmış olduğu 12 ve 18 metre otobüs, yedek parça alım ihalesiyle ilgili basında yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, İETT'nin 200 doğalgazlı otobüs alımını ve bunu kapsayan ihale ile 250 körüklü otobüs mal alım ihalelerinde en ekonomik teklifi Karsan'ın verdiği belirtildi. İhale kanunu gereğince bu durumun tüm katılımcılara yazılı olarak bildirildiği vurgulanan açıklamada "İhale süreci henüz tamamlanmamıştır ve süreç devam etmektedir" denildi.

-"METROBÜS HATTINDAKİ ARAÇLARLA, İHALE KAPSAMINDAKİ ARAÇLARIN KIYASLANMASI DOĞRU YAKLAŞIM DEĞİL"-

Karsan'ın açıklamasında, süreci devam etmekte olan otobüs ihalesiyle ilgili 25 Temmuz Çarşamba günü basında yer alan haberin, kamuoyunda yanlış anlamalara sebebiyet verebilecek yorumlar oluşturduğu belirtilerek, şöyle denildi: "İstanbul Metrobüs Hattı, dünyada örnek alınan ve başarıyla işletilen bir hat olup, hattın coğrafi ve teknolojik yapısı gereği metrobüs hattına özel araçlarla taşımacılık yapılması zarureti vardır. Metrobüs hattında müsade edildiği takdirde minibüs dâhil her türlü araç seyir edebilir. Ancak bu araçların hakiki bir metrobüsün işini yapacağı ve metrobüsün belirli bir zaman ve üst düzey konfor seviyesinde taşıyabileceği yolcu kapasitesinin aynısını taşıyabileceği anlamına gelmemektedir. Bahis konusu otobüsler istendiği takdirde diğer otobüsler gibi tercihli hat içinde seyir edebilir. Ancak, normal otobüsler, metrobüs tarifi altında yüksek kapasite taşıma yapabilen yolcu araçlarının yolcu kapasitesine sahip değildir. Dolayısı ile de tercihli hatta bir metrobüsün verebileceği taşıma hizmetini veremez. Tercihli metrobüs hattını azami verimde kullanmak için o hatta kullanılan araçların taşıma kapasitesi arttıkça da bu araçların maliyetleri ciddi şekilde artmaktadır. Bir otobüsün bir minibüse orantılı maliyeti beş ila 10 misli, bir metrobüsün de normal bir otobüse nazaran maliyeti 5 ila 10 misli seviyesinde olabilir. Dolayısıyla metrobüs hattında halen kullanılmakta olan araçların, konu ihale kapsamındaki araçlarla teknik veya ekonomik olarak kıyaslanması doğru bir yaklaşım olmadığı gibi, doğru bir analiz imkânı da doğurmaz."

 

KAYNAK: ANKA