Ryanair, İspanya'daki 15 uçuşunu kaldıracak

İspanyol hükümetinin ekonomik krize karşı aldığı kararlar kapsamında havaalanı vergilerini de artırmasına tepki gösteren İrlanda havayolu şirketi Ryanair, 15 uçuşunu azaltıyor.

Ryanair, İspanya'daki 15 uçuşunu kaldıracak
Ryanair, İspanya'daki 15 uçuşunu kaldıracak
GİRİŞ 20.07.2012 14:35 GÜNCELLEME 20.07.2012 14:35

Ryanair, Kasım'dan itibaren İspanya'daki 15 uçuşunu kaldıracak

İspanyol hükümetinin ekonomik krize karşı aldığı kararlar kapsamında havaalanı vergilerini de artırmasına tepki gösteren İrlanda havayolu şirketi Ryanair, gelecek Kasım ayından itibaren İspanya'daki 15 uçuşunu kaldıracağını, 46 uçuşunun sayısını da azaltacağını açıkladı.

Ucuz tarifeli uçuşlar yapan Ryanair'in Başkanı Michael O'Leary, Madrid'de düzenlediği basın toplantısında, İspanyol hükümetinin havaalanı vergilerini artırmasını ''deli bir karar'' olarak yorumladı.

Ryanair Başkanı, iptal edecekleri uçuşların 11'inin Madrid, 4'ünün Barcelona havaalanlarından olacağını, sayıları azaltılacak uçuşların da bu iki kentten olacağını duyurdu.

Ryanair, yaptığı kesintilerden dolayı İspanya'ya yılda 2,3 milyon daha az turist getireceğini savunurken, ayrıca Madrid ve Barcelona'daki ofislerindeki yaklaşık 2 bin çalışanının işine son vermek zorunda kalacağını bildirdi.

O'Leary, Ryanair'in yaptığı bir öneriye İspanyol hükümetinin cevap vermediğini de savundu.

Ryanair, ayrıca Kanarya Adaları özerk yönetiminin yaptığı yardımları kısmasından dolayı, buraya olan uçuşlarının 21'ini kapatacağını, 32'sinin de sayısını azaltacağını belirtti.

Diğer bir ucuz tarifeli havayolu şirketi olan İngiliz Easyjet de bir ay önce yaptığı açıklamada, gelecek sonbahardan itibaren Madrid Barajas havaalanını üs olarak kullanmayacağını duyurmuştu.  

İspanya'da 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe giren havaalanı vergilerine yapılan zam ortalama yüzde 10 olsa da en çok kullanılan Barcelona'daki El Prat ve Madrid'deki Barajas havaalanlarında bu zam yüzde 50'yi geçti. İspanya'da havaalanlarında yer hizmeti veren kamu şirketi AENA, vergilere yapılan zammın, grubun 14 milyar avroyu bulan borcunu hafifleteceğini öne sürdü.

KAYNAK: AA