Hasatta artış umulan mısırda fiyat bekleniyor

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, bu yıl pamuk yerine çoğunlukla mısıra yönelen üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı fiyatları bekliyor.

Hasatta artış umulan mısırda fiyat bekleniyor
Hasatta artış umulan mısırda fiyat bekleniyor
GİRİŞ 20.07.2012 12:05 GÜNCELLEME 20.07.2012 12:05

Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, yaptığı açıklamada, üreticilerin bir yıl hangi ürün para kazandırdıysa, ertesi yıl da aynı ürüne yöneldiğini ya da pamukta olduğu gibi fiyatı düşen ürünün ekiminden uzaklaştığını kaydetti.

Bu yıl pamuktaki düşüşün üreticiyi daha çok mısıra yönelttiğini ifade eden Çorat, bu durumdan üreticinin zararlı çıkmamasını ümit ettiklerini vurguladı.

Çorat, üreticinin en yakın dostunun TMO olduğunu dile getirerek, bu yıl yaşanan yüzde 20 rekolte artışının piyasada talep fazlası oluşturmaması için TMO'nun mutlaka devreye girmesini beklediklerini bildirdi.

Çiftçinin alın terini heba edecek herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması, şimdiden önlem alınması için çaba gösterdikleri anlatan Çorat, şunları kaydetti:

''Bakanlığın, son yıllarda uyguladığı olumlu politikalarla çiftçilerimize olumlu yaklaşımı en büyük güvencemiz. Hasada az bir süre kala mısırın kilosu piyasada 0.57 TL'den satılıyor. Hasatla birlikte oluşacak arz fazlasının üreticiyi mağdur etmemesini ümit ediyoruz. Türkiye'nin toplam mısır üretimi 4 milyon ton civarında. Bunun önemli bir bölümü de Çukurova'da yetişiyor.

Türkiye'de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitki mısırdır. Mısır, hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılıyor. Ancak, son dönemlerde önemli bir alıcı kitle olan yem sektörünün, daha çok arpa ve buğdaya yönelmesi dikkat çekici. Oysa, mısır, içerdiği proteinle özellikle kanatlı sektörü için vazgeçilmez olmalıdır.''

KAYNAK: AA