Eker: Tarımı makine ve ekipmanla destekledik

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Türk tarımına ilk kez yüzde 50'si hibe olarak ödenen, tarım ve hayvancılığın ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanla destekli mekanizasyon desteği getirdik'' dedi.

Eker: Tarımı makine ve ekipmanla destekledik
Eker: Tarımı makine ve ekipmanla destekledik
GİRİŞ 17.07.2012 17:14 GÜNCELLEME 17.07.2012 17:14

Bakan Eker, Wow Otel Kongre Merkezi'nde, bakanlığının, ''Yeniden Yapılanma, Yeni Logo, Kurumsal Kimlik ve Yeni WEB Sayfası'' çalışmalarını anlattığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarım sektörünün son 8 yılın 7'sinde pozitif olarak büyüdüğünü belirtti. Eker, ''Bugün Türkiye, 186 ülkeye 1536 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke durumuna geldi. Bu, Türkiye'nin tarım sektörünün gelişimini, dünyaya açtığı pencereyi, bu pencerenin büyüklüğünü göstermesi açısından önemli'' diye konuştu.

Bir ''Kırsal Kalkınma'' hamlesi başlattıklarını anlatan Bakan Eker, ''Türk tarımına ilk defa yüzde 50'si hibe olarak ödenen, tarım ve hayvancılığın ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanla destekli mekanizasyon desteği getirdik. 160 bin makine ekipman projesine yüzde 50 hibe desteği sağladık. Türkiye'de tarım ve hayvancılık yapan insanların ihtiyaç duyduğu, verimlilik için gerekli modern araç ve gereçleri, makine ve ekipmanı devreye soktuk'' dedi.

Kırsal kalkınma konsepti içinde, tarıma dayalı sanayi teşkil ettiklerini belirten Eker, kırda yaşayan insanın ürettiği tarımsal ürünleri, hayvansal ürünleri bir şekilde küçük ve orta boylu işletmelere dönüştürmek suretiyle, orada istihdam oluşmasını, orada ürüne katma değer sağlanmasını temin edecek proje başlattıklarını anlattı. Bu projeyle Türkiye'ye 4 bin 57 tesis kazandırdıklarını ve buralarda 42 bin kişi çalıştığını ifade eden Eker, kooperatifleşmeyi desteklediklerini, faizsiz finansman sağladıklarını, 1 milyar 800 milyon lira destek verdiklerini kaydetti.

Tarım arazilerinin korunmasına dönük önemli adımlar attıklarını belirten Eker, 2005 yılında çıkardıkları düzenlemeyle 400 bin hektar tarım arazisinin amacı dışında kullanılmasının önüne geçtiklerini söyledi. Tarım arazilerinin bölünmesine alt sınır getirdiklerini, bu konuda daha köklü bir adım atma hazırlığında olduklarını vurgulayan Eker, üreticiye verilen desteğin 1 milyar 800 milyon liradan, 7,5 milyara çıktığını açıkladı.

Bakanlığın tüketiciyi de dikkate alan, toplum sağlığını, güvenilir gıdayı temin edecek standartları belirlediğini ifade eden Eker, bu alanda AB standartlarının yakalandığını vurguladı.

Tarım sektörünü Cumhuriyet'in 100'üncü yılında çok daha iyi bir noktaya taşımayı amaçladıklarını belirten Eker, tarımsal üretimde 150 milyar doları, tarımsal ihracatta da 40 milyar doları aşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bakanlıklarının üreticilere yüksek yaşam standardı, tüketicilere güvenilir gıda sağlayan, sanayiyle bütünleşmiş, dünyayla yarışan güçlü bir tarım sektörü oluşturmak istediğini dile getiren Eker, ''Bunun için de politika belirleyen, organize eden, yönlendiren, denetleyen, paydaşlarla sürekli birlikte politika oluşturulmasına önem veren, paydaşlarla sektörü yönetmeyi hedefleyen bir anlayış geliştirdik'' dedi.

-Bakanlıktaki yapısal değişiklikler-

Yeni yapıda daha az bürokrasi olacağını belirten Eker, ''AB ile uyumlu, müzakere sürecine katkı sağlayan, sorunları daha açık, net ve önceden görebilen ve hızlı çözüme ulaşmayı sağlayan, tarladan sofraya tüm süreçleri izleyen ve denetleyen, üreticiyle birlikte tüketiciyi de kucaklayan bir yapı öngörüyoruz'' şeklinde konuştu. Bakanlığın merkez teşkilatını yeniden organize ettiklerini belirten Eker, ''Burada daha önce fonksiyon bazında bir örgütlenme vardı. Yeni yapıda merkez birimlerini konu bazında örgütledik. Bürokratik zinciri kısalttık. Genel müdür muavini, müsteşar muavinliklerini azalttık, kariyer uzmanlığı sistemini getirdik, şube müdürlüklerini kaldırdık. Daha etkin, daha kısa bir karar sürecini hedefliyoruz'' görüşlerini dile getirdi.

Eker, yeni yapıdaki önemli değişikliklerden birinin Teftiş Kurulu'nun kaldırılması olduğunu söyledi. Bakanlığın bugüne kadar olduğundan daha ayrı bir donanımla, daha etkin bir hizmet anlayışıyla tarım sektörünü büyütmeye, Türkiye'nin büyümesine, doğal kaynaklarının daha rasyonel ve iyi kullanılmasına yardımcı olarak bir kurum olmasını hedeflediklerini söyleyen Bakan Eker, taşra yapılanmasında il ve ilçe teşkilatlarının yanı sıra 7 bin 500 köyde de veteriner hekim ve ziraat mühendisi istihdam ettiklerini belirtti.

Bakan Eker, bu personelin sadece bulundukları köylere değil, 22 bin 500 ilişkili köye de hizmet verdiğini anlatarak, bakanlığının geleneksel yapısının dışında yer aldığını belirttiği bu 7 bin 500 personelin sayısını 10 bine çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın daha önce Ankara'da 5 ayrı noktada, çoğu kiralık, ruhsatsız binalarda hizmet verdiğini belirten Eker, ''Biz ilk defa kendi binamızı yaptık. 46 bin 806 metrekare kullanım alanına sahip, 19 katlı bir bina. Eskişehir yolunda. Modern çevre düzeniyle, sosyal alanlarıyla, sağlıklı bir çalışma ortamı'' diye konuştu.

Bakanlığının, logosunun da sektörü ifade eden bir şekilde yenilendiğini anlatan Eker, ''Bugün bakanlık, gıdayı da, yeni bir çok disipline içeriyor. 64 değişik meslek mensubu çalışıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı sadece meslekler üzerinden değil, evrensel motifler üzerinden, tarımın temel fonksiyonunu anlatacak yeni bir logo tasarladık'' dedi.

Eker, yeni logodaki açık mavinin gökyüzünü, güneş ile başakların gıdayı ve tarımı simgelediğini, üstte yer alan turuncu kuşağın bakanlığın geçmişten bugüne gıda, tarım ve hayvancılık alanlarını kapsadığını simgelediğini, alttaki yeşil hattın Türkiye'nin verimli tarım alanlarını, mavi hattın da deniz ürünlerini temsil ettiğini söyledi.

-Basılı malzeme geri dönüşümlü-

Bakanlığın ilk defa kurumsal kimlik çalışması gerçekleştirdiğini belirten Eker, renkleriyle, motifleriyle, bayraklarıyla, basılı evrakıyla her türlü unsuru kapsayan bir çalışma yapıldığını anlattı.

Eker, bakanlığın ilgilendiği alanların temelinde tabiat olduğundan, çevre duyarlılığı ile kaynakların etkin kullanımının göz önüne alındığını, kurumsal kimlik kapsamındaki bütün basılı materyalin de bu nedenle geri dönüşümlü malzemeden olacağını açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinin de yenilendiğini, daha basit ve kolay gezilir bir şekilde tasarlandığını anlatan Eker, daha önce dağınık bulunan alt sitelerin de bu çatı altında toplandığını söyledi. Eker sitede, üreticiye, tüketiciye, yatırımcıya, ithalat ve ihracatçıya özel portallarla hizmet sunulacağını, kendilerini ilgilendiren bilgi ve duyurulara buralardan ulaşılabileceğini bildirdi.

Bakan Eker, yeni internet sitesinin görme engellilerin kullanabileceği şekilde tasarlandığını ve İngilizce olarak da yayın yapacağını söyledi.

KAYNAK: AA