Çocuk sigortalıların yüzde 90'ı iptal edildi

Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu bazı ailelerin, illegal yollara başvurarak bebeklerini dahi sigortalatması üzerine harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), üç yıldır sürdürdüğü denetimleri tamamladı.

Çocuk sigortalıların yüzde 90'ı iptal edildi
Çocuk sigortalıların yüzde 90'ı iptal edildi
GİRİŞ 17.07.2012 03:22 GÜNCELLEME 17.07.2012 03:44
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çocuk sigortalıların yüzde 90'ı iptal edildi. 127 bin çocuk için ödenen primler (12 milyon lira) devlete gelir olarak kaydedildi. Sosyal güvenlik reformu kapsamında emeklilik yaşı 65'e yükseltilmişti. Bazı ailelerin, 'yasadan etkilenmesin' diye çocuklarına sahte sigorta yaptırdığı ileri sürülmüştü. Reformdan önce girişleri yapılarak çeşitli işyerlerinde sigortalı gösterilen çocuk sayısının 140 bini bulduğu belirtilmişti.

Çocuklarla ilgili bu sigortalılıkların fiilî çalışmaya dayanmaması üzerine harekete geçen SGK, dosyaları tek tek inceledi. Kurum denetmenlerinin yaptığı titiz çalışma sonucunda 140 bin sigortadan 127 bini iptal edildi. SGK'nın iptal gerekçesinin temelinde sigortalılığın fiilî çalışmaya dayanmaması yatıyor. Sosyal güvenlik mevzuatına göre sigortalı sayılmanın temel koşulu, bir işte fiilen çalışmak. Bu nedenle kişinin adına prim ödense bile fiilen çalışmaya dayanmayan sigortalılıklar, 'sanal sigorta' olarak değerlendiriliyor. Bu sanal sigortalıların ortaya çıkarılması, her bir çocuk için işyerlerinde yapılan incelemelere dayanıyor. Bu denetimlerde 0-15 yaş arası sanal sigortalı çocukların sayısı Ankara, İstanbul ve İzmir'de 74 bin 633 kişi olarak tespit edildi. Türkiye genelinde ise toplam 127 bin 445 kişi oldu. Denetimlerin ardından bu sanal sigortalıların tamamının sigortası iptal edildi.

3 yıllık incelemenin ardından tamamlanan çalışma ile sigortalar iptal edilirken ödenen primler devlete kaldı. Her çocuk için ortalama 100 TL prim ödendiği dikkate alınırsa SGK bu işlemden en az 12 milyon TL gelir elde etti. Çocuk sigortalılığa, siyasiler, milletvekilleri ve bürokratlar da yoğun ilgi göstermişti. O dönem SGK'da görev yapan kimi bürokratlarla bazı siyasiler de çocuk ve torunlarını sigorta yaptırmıştı. Bu isimlerden biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu idi. Kılıçdaroğlu'nun torununu Duru Nadir'in de ailesi tarafından reformdan önce sigortalanmıştı. SGK denetmenlerinin yaptığı incelemeler sonucunda Duru Nadir'in sigortası iptal edilmişti. Öte yandan, SGK'da daha önce müfettişler tarafından yapılan denetimlerin tamamına yakını, artık Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından gerçekleştiriliyor. Alo 170 hattına gelen ihbar ve şikayetlere ilişkin iddiaların araştırılması başta olmak üzere, iş kazası, meslek hastalığı soruşturmaları, sahte işyerleri, meslek odası kayıtları, anlaşmalı boşanma denetimleri, işkolu tespitleri, işyerlerinin kayıt ve belgelerinin incelenmesinden SGK denetmenleri sorumlu.

Denetmenler, özellikle kayıt dışı istihdama karşı büyük bir mücadele yürütüyor. 2011 yılında 100 bin denetimi sonuçlandırılırken 2012 yılının ilk 5 ayında 53 bin denetim tamamlandı. Ancak bu denetmenler uygun olmayan fiziksel koşullarda çalışmaktan şikayetçi.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 3
  • Ebu-Yunus 11 yıl önce Şikayet Et
    genel sağlık sigortası mecburiyeti zulümdür. zengin olsam zaten emekli primi yatırırdım. . ey sgk; ben işsizim. benden almak isteyip te ödeyemediğim genel sağlık sigortasını neden iptal etmiyorsun?çalışmadan emekli olunmuyorsa madem, çalışmadan sağlık sigortası da yaptırmayın.gelir gelir hep gelir. hükümetin stratejisi bu. gider olmadan gelir sağlamak. sigortalı çalışanla emekli maaşı alan arasındaki farkı bu milletin fakir olanlarına yüklemek zulümdür. emekli birisine işsizden alıp maaş ödemek zulümdür. tüm bunları yapan ve uygulayanlar da zalimdir. zalimler için yaşasın cehennem. ..ben hakkımı helal etmiyorum. bu parayı ödeyeceğimden değil, ödeyemeyecek halde olduğumdan sıkıntı çektiğim için. yoksa param pulum yok. gs sigorta primini ödeyemeyeceğim için beni asacak halleri yok ya. haczedilecek bir bu bilgisayarım bir de evimdeki televizyon ve birkaç parça halı var.en yenisi 20 yıllık halılar. isterlerse alsınlar ..haram olsun...
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun sgk...!. sgk'yı bu başarılı yaptırımı ve uygulaması sebebiyle takdir ediyor ve destekliyorum...! sayın hükümetimizin üstün politikalarını üstün başarıyla hayata uygulama biçimine bayılıyorum gerçekten çok iyi çalışıyorlar. sayın hükümetimizin ülkemizde bazı zihniyetler tarafından kangren edilen konuları kesip atmadan tekrar damar yolları açarak iyileştirmesi ve sağlam ve düzgün biçimde hayata geçirmesi takdire şayan bir şeydir ve de sgk'nın sahte sigortalıları iptal etmesi de en büyük kanıtlarından biridir...!
    Cevapla
  • ahmetcan yılmazer 11 yıl önce Şikayet Et
    başkası olma kendin ol.. işte yüzde 90 ı müslüman bir ülke.
    Cevapla