500 bin mavi-beyaz yakalıya iş imkanı

İŞKUR şimdi de istihdam fuarı ve kariyer günleri düzenlemeye hazırlanıyor. Kurum, bu etkinlikler ve yeni istihdam stratejisiyle 500 bin kişiyi iş sahibi yapma hedefinde...

500 bin mavi-beyaz yakalıya iş imkanı
500 bin mavi-beyaz yakalıya iş imkanı
GİRİŞ 15.07.2012 15:51 GÜNCELLEME 15.07.2012 16:26
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hazal Ateş'in haberi

İşsiz milyonlarca gencin umut kapısı olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) istihdam hizmetlerini çeşitlendirirken, işe yerleştirmede aktif bir rol üstleniyor. Kurum, her yıl en az 500 bin açık iş ilanıyla beyaz ve mavi yakalılara iş kapısı aralayacak. Bu kapsamda, başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere birçok ilde istihdam fuarı ve kariyer günleri düzenlenecek.

Sigortalı sayısı artıyor İşgücü

piyasasına ilişkin alınan kararlar ve uygulamalar neticesinde Türkiye ekonomisi önemli oranda istihdam artışı sağladı. Kayıtdışı istihdam yüzde 37'lere gerilerken sigortalı sayısı 18 milyona ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da uzun süredir tartışılan Ulusal İstihdam Stratejisi konusunda çalışmalarını hızlandırdı. İŞKUR da bu gelişmeleri dikkate alarak hedef ve amaçlarını güncelledi. Kurumun 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nda, işgücü piyasasını canlandıracak hedeflerin yanı sıra İstihdam Stratejisi'ne ilişkin öneriler de yer aldı. İşgücü piyasasında atılacak köklü adımlar şöyle sıralanıyor: İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere büyükşehir belediyesi olan illerde istihdam fuarı ve kariyer günleri düzenlenecek. Özel sektörden alınan işlerin sayısı her yıl, bir önceki yıla göre yüzde 25 artırılacak.

Kadınlara öncelik

Özel sektörde işe yerleştirilenlerin sayısı her yıl bir önceki yıla göre yüzde 30 artırılacak. 2015 sonuna kadar kurum tarafından işe yerleştirilenlerin en az yüzde 35'inin kadınlardan oluşması sağlanacak. Her yıl altı aydan uzun süredir kuruma kayıtlı 150 bin işsize danışmanlık hizmeti verilecek. İşgücü yerleştirme programlarını başarıyla tamamlayan işsizlerin tamamının iş danışmanlığı hizmetinden yararlanması sağlanacak. Kuruma kayıtlı meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üstü eğitim düzeyine sahip iş arayan sayısı her yıl yüzde 20 artırılacak. Her yıl en az 500 bin açık işin İŞKUR'un internet sitesinde ilanı yayınlanacak.

Girişimciler yetişecek

Öncelikli olarak mesleği olmayanlardan olmak üzere her yıl kuruma kayıtlı 400 bin işsiz, aktif işgücü programlarından yararlandırılacak. Üç yıl içinde 25 bin kişinin girişimcilik eğitim programlarına katılması sağlanacak. Aynı sürede, kuruma kayıtlı 18-29 yaş arası işsizlerden olmak üzere 400 bin işsiz işbaşı eğitim programlarına katılacak. Tarım sektöründeki çözülme ile bu sektörden gelen işgücünün tarım dışı sektörlere kazandırılmasına ağırlık verilecek. İstihdamın artırılmasında önem taşıyan girişimciliğin geliştirilmesi ve teşviki bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak.

İşe yerleştirmeler başarılı

Özel sektörde işe yerleştirme sayısı hedefi geçen yıl yüzde 148 oranında gerçekleşti. Eşleştirme hizmetleri için ayrılan bütçenin tamamına yakını kullanıldı. Ayrıca ekonomide giderek önemi artacak olan "yeşil işlerde" ortaya çıkacak meslekler dikkate alınmalı. Bu konuda meslekler dikkate alınarak örgün ve yaygın eğitimlerde uygun programlar hayata geçirilmeli. Staj ve işbaşı eğitimi olgusunun "çalışan" statüsü ile karıştırılmaması için önemleler alınmalı. Staj ve işbaşı eğitim sözleşmesi ve şartları geliştirilmeli.

Kalite artacak

İş bulma hizmetlerinin daha fazla kişiye sunulması sağlanacak ve bu hizmetlerin kalitesi yükseltilecek. Aktif işgücü politikaları, başta girişimcilik ve istihdam garantili programlar, mesleki danışmalık ve rehberlik hizmetleri ile işletmeler de eğitim seminerleri olmak üzere işgücü yetiştirme ve mesleki eğitim kursları yoluyla yaygınlaştırılacak. İstihdam yaratmayı amaçlayan mikro ölçekteki projelere mali destek sağlanacak.

Eylem planı oluşturmak şart

İŞKUR, Ulusal İstihdam Stratejisi çerçevesinde gençler, kadınlar, özürlüler gibi özel politika gerektiren gruplara yönelik tedbirleri içeren bir eylem planı oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Strateji belgesinde yer alması gereken önerilerini şöyle sıraladı:

Tam istihdam hedeflemesi oluşturulmalı.
Sektörel gelişmeler ve ihtiyaçlara uygun politika ve işbirliği geliştirilmeli.
Meslek standartları ve yeterliliklerle uyumlu bir mesleki eğitim sistemi kurulmalı.
İnsan kaynakları geliştirilmeli ve işgücünün niteliği artırılmalı.
Mesleki eğitim istihdam ilişkisi geliştirilmeli.
Aktif ve pasif istihdam politikaları güçlendirilmeli.
Girişimciliğin ve ekonominin rekabet gücünün artması için destek sağlanmalı.
Bölgesel gelişmişlik farkları azaltılmalı.
Kayıt dışı ekonomi küçültülmeli, insana yakışır işler çoğaltılmalı.
İşçi ve işverenin vergi ve sigorta prim yükü azaltılmalı. İşçi üzerindeki yükü de azaltacak şekilde OECD ortalamasına indirilmeli.

İşsizlik fonu uyarısına dikkat!

Raporda, İşsizlik Sigortası Fonu'nun amaç dışı kullanılmaması gerektiğine dikkat çekilerek, yararlanma koşullarının iyileştirilmesi vurgusu yapıldı. İşsizlik ödeneğinin miktar ve yardım süresinin uzatılması gerektiği ifade edildi. İşletmeler üzerindeki sosyal yükümlülüklerin teşvik edici yönü ağır basan bir yaklaşımla düzeltilmesi gerektiği belirtildi.

İki milyon yeni sigortalı yolda

Türkiye'de uzun yıllar yüzde 50'lerde seyreden kayıt dışı istihdam, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışmaları sonucunda yüzde 37.5'e kadar geriledi. 2010 yılında 16 milyon olan sigortalı çalışan sayısı, geçen ay itibarıyla 18 milyona çıktı. Bu rakamın 2010 yılında 16 milyon olduğu dikkate alındığında sigortalı çalışan sayısının iki yıllık sürede iki milyon kişi arttığı gözleniyor. Sigortalı çalışan sayısındaki artışın bir sebebi de işsizlik oranındaki düşüş olarak yorumlanıyor. Ancak, TÜİK'te yer alan rakamlar kayıtlı istihdamdaki artışın yalnızca yeni işe girenlerle açıklanamayacağını gösteriyor. TÜİK'in mart verilerine göre çalışan sayısı bir yıllık dönemde 531 bin kişi arttı. Aynı dönemde kayıtlı çalışan sayısında ise yaklaşık 1 milyon artış kaydedildi. Uzmanlar, bu iki faktörün bir araya gelmesiyle kayıtlı istihdamda büyük başarı yakalandığını belirtiyor.

İşgücünde ihtiyaç analizi yapılacak

Kurum, Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlar ile de işbirliği içinde güncel ihtiyaçları karşılayacak yeni bir işgücü piyasası ihtiyaç analizi modeli oluşturulmasını önerdi. Ulusal ve yerel düzeydeki işgücü piyasası ihtiyaç analizleri tamamlanmalı, sürekli güncellenmeli ve analiz sonuçları her ilde hazırlanacak il istihdam politikalarının temelini oluşturmalı. Kısa ve uzun vadeli istihdam politikalarının değerlendirileceği bir "İstihdam Şurası" üç yılda bir toplanmalı.

SABAH - İŞ'TE İNSAN

YORUMLAR 5
  • Nizâmülmülk 11 yıl önce Şikayet Et
    kadınlara öncelik mi?. neden kadınlara öncelik, kimse kusura bakmasın ama kadınların iş sokak yol otobüsler heryerde zaten oldukça çok olmalarıdır dünya hayatının en büyük sıkıntılarından biri, bu abartı insanlık fıtratına aykırı olduğundan abartıldıkça dünyanın gidişi her yönden dibe gidiyor, söyleyeyim
    Cevapla
  • ATA TÜRK 11 yıl önce Şikayet Et
    işkur kime iş veriyor. işkur reklam yapmış işkurdan iş almak için 7 hendekten atlamanız lazım kandırmayın vatandaşı.hadi ben işsizim bana iş versin bakalım.....
    Cevapla
  • Osman BEKAR 11 yıl önce Şikayet Et
    bayanlar. ev bakmakla bayanlar yükümlü oldukları için öncelik onlara verilmiş ee ne diyelim aferin?
    Cevapla
  • Hasan 11 yıl önce Şikayet Et
    hani issizler?????. ben bu isi anlamadim, issizlik % 10 diyorlar ama fabrikalar isci bulamiyor? bu nasil bir istir : s
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    işsizlik bitti.... şuan işsizliğin resmen bittiğini görüyorum.... çok şükür işsizlikte % 6 hedeflendi ama bu gidişle ve istihdamla değil %6 %0 hatta işçi ve çalışan fazlası bile ortaya çıkabilir.
    Cevapla