Elektrikte özelleştirme süreci olumsuz etkileniyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kamuoyuna tamamen yanlış yansıtılan bilgilerin, halen devam eden elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme sürecini ve kamuoyu algısını olumsuz etkilediğini bildirdi.

Elektrikte özelleştirme süreci olumsuz etkileniyor
Elektrikte özelleştirme süreci olumsuz etkileniyor
GİRİŞ 13.07.2012 15:47 GÜNCELLEME 13.07.2012 15:47

ÖİB'den yapılan yazılı açıklamada, 13 Temmuz 2012 tarihli bir gazetenin 'Üstü Kalsın' manşetiyle, ''gerçeklikten uzak, doğru analiz edilmemiş, kamuoyunu yanıltıcı'' bir haber yapıldığı belirtildi. Haberde imzası bulunan gazeteciye daha önce bu konuda teknik detayların anlatılmasına rağmen haberin eksik bilgilerle oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması zorunluluğu doğduğu kaydedildi.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin, bölgesinde dağıtım sistemini işletme hakkına sahip olan ve dağıtım ve perakende satış lisansı bulunan dağıtım şirketinin yüzde 100 hissesinin blok olarak satışı suretiyle yapıldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

''Özelleştirme varlık devri suretiyle değil hisse devri yoluyla şirket özelleştirilmesi olarak gerçekleştirilmektedir. Faaliyetlerine rutin olarak devam eden dağıtım şirketinin alacak, hak ve borçlarıyla birlikte yani bilanço mevcutlarıyla birlikte özel sektöre devri gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle devir sırasında kasa, stok veya demirbaş sayımı, endeks okuma gibi uygulamalar yapılması söz konusu değildir. Şirketin tahsilat ve ödemeleri devam etmektedir. Şirketler yaşayan organizmalardır. Şirketin kasasında bulunan nakit vb varlıklara karşılık ödemek yükümlülüğünde olduğu borçları bulunmaktadır.

Sonuç olarak, ÖİB'nin tüm kamuoyunca bilinen şeffaf, eşitlikçi, kanun ve mevzuata uygun uygulamalarını görmezden gelerek, kamuoyuna tamamen yanlış yansıtılan söz konusu bilgiler halen devam eden elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme sürecini ve kamuoyu algısını olumsuz etkilemektedir.''

KAYNAK: AA