Yağışlar bal verimini düşürdü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Başkanlığı tarafından Kafkas arısının gen merkezi ilan edilen Ardahan’da, son bir aydır etkili olan yağışlar bal verimini yaklaşık yüzde 50 düşürdü.

Yağışlar bal verimini düşürdü
Yağışlar bal verimini düşürdü
GİRİŞ 10.07.2012 11:41 GÜNCELLEME 10.07.2012 11:41

Merkeze bağlı Yokuşdibi köyünde 20 yıldır arıcılık yapan Hikmet Çelik, 80 kovanından bu yıl bal alamadığını söyledi. Soğuk ve yağıştan dolayı arıların dışarıya çıkmadığını kaydeden Çelik, yağışların devam etmesi halinde kovanların sönebileceğini dile getirdi. Bu kadar yağış beklemediklerini belirten Çelik, "Geçen yıla oranla bal üretiminde yüzde 50 düşüş var. Kovanlardan arıların birçoğu çıkmıyor, çıkmayınca da bal yapamıyor. Geçen yıl da yağmur etkili oldu ama bu kadar değildi. Benim 80 kovanım var, çoğu boş. Ardahan'da bu yıl güneş yüzü görmedik diyebiliriz. Böyle devam ederse arılara 15 gün içinde şurup vermemiz gerecek, yoksa kışlığa hazırlanan arı kovanlarının hepsi sönebilir." dedi.

Hikmet Çelik’in annesi 77 yaşındaki Adinaz Çelik de yağışların bal verimi düşürdüğüne dikkat çekerek, "Uzun yaşamın sırrı, Ardahan balında. Her sabah afiyetle yiyebiliyorum. Herkese tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Ardahan Arcılar Birliği yetkilileri ise 550 birlik üyesinin bulunduğu ilde, 45 bin arı kovanının yaklaşık yarısının söndüğünü bildirdi. Bal veriminde yüzde 50 düşüş yaşandığına dikkat çeken yetkililer, yağışların devam etmesi halinde arıcıların büyük zarar göreceğini açıkladı.