Volkswagen, Porsche'yi de satın aldı

Alman otomotiv devi Volkswagen, çatısı altındaki birçok marka arasına Porsche'yi ekledi.

Volkswagen, Porsche'yi de satın aldı
Volkswagen, Porsche'yi de satın aldı
GİRİŞ 06.07.2012 14:45 GÜNCELLEME 06.07.2012 14:45

Volkswagen AG, yaptığı açıklamada ağustos başında birleşme işleminin tamamlanacağını duyurdu.

Anlaşma ile şirketlerin karmaşık mülkiyet bağlarının da yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Alman devi böylece 2018 için öngördüğü dünya liderliğine daha önce ulaşmayı hedefliyor. Birleşme sonrası iki şirketin aynı zamanda yüksek vergi ödemekten kurtulacağı belirtiliyor. VW'nin vergi ödemeden Porsche'yi devralabilmesi için 2014'ü beklemesi gerekiyordu.

 Porsche'nin Volkswagen'e katılmasının vergi faturası 100 milyon Euro olacak. Bu vergi Baden Württemberg ve Aşağı Saksonya eyaletlerince paylaşılacak. Porsche ve Piech ailelerinin en önemli ismi Ferdinand Piech Volkswagen ve Porsche şirketlerinin birleşmesiyle en büyük hayalini gerçekleştirmiş olacak. İki ünlü aile ellerindeki muazzam hisse senedi portföyleriyle Alman otomobilciliğine yön veriyor.

Volkswagen AG Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn, bu evliliğin duygusal olduğu kadar ticari nedenleri de bulunduğunu söyledi. Geçen yıl 17 milyon Euro ile ikramiye rekoru kıran yönetim kurulu başkanı, entegre otomotivciliğin sağladığı sinerji avantajını kullanacaklarını açıkladı. İki şirket arasındaki birleşmeyle yıllık üretim maliyetinin 700 milyon Euro azalması bekleniyor.

Markalar arasında motor ve benzeri komponentlerin ortak kullanımı kolaylaşacak. Porsche gelecekte piyasaya yeni modeller çıkarmayı planladığı için iki şirket arasındaki birleşmenin kârlı olacağı belirtiliyor. VW, Porsche hisselerinin yüzde yüzüne sahip olmak için 4,5 milyar Euro ödeyecek ve ek olarak da tek bir Volkswagen hissesi verecek.

Bu hisseye, 1,4 milyar Euro vergi ödemeden yeniden yapılandırılması açısından kilit rol düşüyor. Porsche için ödenecek 4,5 milyar Euro, hisseleri borsada işlem gören Porsche Holding'in kasasına girecek. Holding yüzde doksan oranında Piech ve Porsche ailelerince kontrol ediliyor. Birleşme haberlerinin ardından önceki gün VW hisseleri yüzde 5,3 yükseldi.

KAYNAK: ZAMAN