Üç Merkez Bankası'nın hamlesi endişelendidi!

Sırasıyla Çin Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dün 1 saat içinde para politikalarını gevşetmesi, dünya ekonomisinin durumu ve büyüme hakkında endişe yarattı.

Üç Merkez Bankası'nın hamlesi endişelendidi!
Üç Merkez Bankası'nın hamlesi endişelendidi!
GİRİŞ 06.07.2012 11:30 GÜNCELLEME 06.07.2012 11:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

3 ‘MERKEZ’DEN MÜDAHALE

Avrupa Merkez Bankası faizi 25 baz puan düşürüp ‘tarihi’ düşük seviye olan yüzde 0.75’e çekti, mevduat faizini sıfıra indirdi  Çin Merkez Bankası gösterge borç verme faizini 31 baz puan indirerek yüzde 6’ya düşürdü. İngiltere Merkez Bankası varlık alım programını 50 milyar sterlin artırıp 375 milyar sterline yükseltti

Sırasıyla Çin Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) dün 1 saat içinde para politikalarını gevşetmesi, dünya ekonomisinin durumu ve büyüme hakkında endişe yarattı.

İngiltere'nin varlık alım programının büyüklüğünü artırması, Çin ve Avrupa merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi önümüzdeki dönemde global likiditenin artacağı beklentilerini doğurdu.

ECB dün politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan düşürerek 'tarihi' düşük yüzde 0.75 seviyesine çekerken, mevduat faizini de sıfıra indirdi. Banka faizi düşürerek tahvil alımı yapmadan ve bankalara likidite sağlamadan Euro Bölgesi'ne hayat öpücüğü vermeyi hedefliyor.

Mevduat faizinin yüzde 0.25'ten sıfıra çekilmesi de bankaların ECB'de her gece park ettiği 800 milyar euro'yu birbirine kredi olarak vermesini hedefliyor. Çin Merkez Bankası gösterge borç verme faizini 31 baz puan indirerek yüzde 6'ya düşürdü.

Banka borçlanma faizini de 25 baz puan düşürerek yüzde 3'e çekti. İngiltere Merkez Bankası ise varlık alım programının büyüklüğünü 50 milyar sterlin artırarak 375 milyar sterline yükseltirken, politika faizini yüzde 0.5'te tuttu.

'Koordineli hamle mi?'

ECB ve İngiliz Merkez Bankası'nın hamleleri piyasada fiyatlandığı için büyük bir etki yaratmadı. Hatta gelişmeler Yunan Ekonomi Bakanı Yiannis Stournaras'ın ülkenin toparlanma sürecinin bazı alanlarda raydan çıktığını, kendilerini zor yılların beklediğini söylemesiyle moraller daha da bozuldu. Avrupa borsaları günü ekside tamamlarken euro da 1.2380 dolara geriledi.

Bu 3 hamle içinde en 'beklenmedik' olanı Çin'in yaptığı ayarlama oldu. Çin Merkez Bankası ayrıca ticari bankaların verdikleri kredilerden isteyebileceği asgari faizi, politika faizinin yüzde 80'i düzeyinden yüzde 70'e düşürdü. Böylece Çin iki ayda iki faiz indirimi yapmış oldu.

Londra'daki Capital Economics ekonomisti Mark Williams, "Bu kadar hızlı harekete geçmeleri şaşırttı. Bu durum dünya ekonomisi hakkındaki endişelerin arttığını gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası ile Çin'in aynı gün faiz düşürmesi daha büyük etki yaratıyor ve küresel ekonomide yavaşlamaya karşı koordineli bir cevap imajı yaratıyor" dedi.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Piyasaya daha fazla euro likiditesi çıkacak, ECB bir nevi örtülü parasal genişleme yaptı.

Bu paranın gelişmekte olan piyasalara gidebileceği fiyatlanıyor. Öte yandan paritedeki düşüş nedeniyle kurda tepki görmüyoruz. Bono tarafında da yabancı girişi sürüyor, TL değer kazandıkça alıcılar da artıyor" yorumunda bulundu.

'Büyüme zayıf...'

Ancak ECB Başkanı Mario Draghi, Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında koordineli bir hareketin olmadığını söyledi. Mario Draghi, ana hatlarıyla şunları dile getirdi:

* Euro bölgesinde ekonomik büyüme hâlâ zayıf.

* Ekonomik görünüm üzerindeki riskler aşağı yönlü. Bu özellikle Avrupa Bölgesi finans piyasalarındaki gerginlikten kaynaklanıyor. Emtia fiyatları ve finans piyasaları aşağı yönlü risk yaratıyor.

* Enflasyonist baskı azaldı.Enflasyon 2013'te yüzde 2'nin altına düşecek. Enflasyon üzerindeki riskler dengeli.

* Mevduat faizinin sıfır olmasının 1 trilyon euro tutarında uzun vadeli likiditenin fiyatlanmasında hızla etkisi olacak.

* Euro bölgesinin tamamında büyümenin zayıfladığını görüyoruz. Alınan önlem belirli ülkeleri değil euro bölgesinin bütününü kapsıyor.

Artık gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 31 Temmuz'da ve Japon Merkez Bankası'nın 1 Ağustos'ta yapacağı toplantılara çevrildi.

Banka hisseleri İMKB'yi aşağı çekti

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin ekonomik görünüme ilişkin olumsuz açıklamaları piyasalara satış getirdi. Euro/dolar paritesinin 1.23'lü seviyelere gerilemesinin etkisiyle dolar/TL 1.81'in üzerinde işlem gördü. Euro da, TL karşısında son 14 ayın en düşüğü olan 2.2381 seviyesine geriledi.

Öte yandan, Çin, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları'nın müdahalelerinin ardından, TCMB'den de bir faiz indirimi gelebileceği beklentisinin artmasının etkisiyle İMKB'de banka hisselerine satış geldi. Bankacılık endeksinin kaybı yüzde 2.75'i bulurken, İMKB endeksi günü yüzde 1.61 düşüşle 61.972 puandan tamamladı. Banka hisseleri 17 Mayıs'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Analistler, bankacılık endeksindeki sert düşüşü, merkez bankalarından gelen faiz indirim kararlarının ardından, TCMB'nin de faiz indirimine gideceği beklentisinin artmasına bağlıyor. TCMB'nin olası faiz indiriminin ise, banka kârlarını olumsuz etkilenmesinin satış baskısını artırdığı belirtiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    karşı hamle yapmalıyız. bence türkiye merkez bankası bu ikircikli ve aslında biraz karanlık olan karşılıklı avrupa merkez bankası hamlelerini hem absorbe etmek hem de bu değişmelerin neden yapıldığını aydınlatabilmek için karşı atağa geçmeli ve gerekirse tam tersi ya da birbirini etkileyecek hamleler yapmalı ki olası bir dalgadan zaiyat vermeden kurtulabilelim...
    Cevapla
  • Sarcan 11 yıl önce Şikayet Et
    dünya faizsiz ekonomiye gidiyor diye mi endişe yaşanıyor?. isteseler de istemeseler de faizsiz ekonomiye gidiliyor. biz de batılılar faizsiz ekonomiye geçtikten sonra onların yaptığını yapacağız, ne yazık ki! çünkü adamlar keler deliğine girse, onlarca yıldır bizim idareciler ve insanlarımız da girmeye çalışıyor. dua edip izlemekten başka yapacak birşeyimiz yok......
    Cevapla