Kimya sektörünün ihracatı yüzde 9,96 arttı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen ihracatını üzde 9,96 oranında artırdı.

Kimya sektörünün ihracatı yüzde 9,96 arttı
Kimya sektörünün ihracatı yüzde 9,96 arttı
GİRİŞ 05.07.2012 12:17 GÜNCELLEME 05.07.2012 12:17

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Türkiye kimya sektörünün dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen 2012'nin ilk yarısında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,96 oranında artırarak 8 milyar 750 milyon dolara yükselttiğini bildirdi.

İKMİB açıklamasına göre, kimya sektörü, haziran ayında en fazla ihracatı Mısır'a yaptı. Mısır'a olan kimya ihracatı, 2011 yılının aynı ayı ile karşılaştırıldığında, yüzde 369 gibi rekor bir artışa imza attı. Kimya sektörünün yeniden en önemli pazarı haline gelen Mısır, yılın ilk yarısında da kimya ihracatının lideri oldu. Mısır'a olan kimya ihracatı bu dönemde yüzde 109 artışla 968 milyon dolara ulaştı.

Mısır'ı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak izlerken, altı aylık dönemde en çok kimya ihracatı yaptılan diğer ülkeler ise Almanya, Malta, İtalya, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Hollanda ve Azerbaycan - Nahcivan olarak sıralandı.

Kimya sektörü hedefine Ortadoğu ile koşuyor

Haziran ayında en fazla kimya ihracatı yapılan ilk 10 ülkeye yakından bakıldığında, Ortadoğu ülkelerinin hâkimiyetini koruduğu görüldü. Geçen ay en çok kimya ihracatı yapılan ilk üç ülke yine Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak oldu. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu, Azerbaycan - Nahcivan, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri ve KKTC olarak sıralandı.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, ilk altı aylık dönemde kimya ihracatçısının performasından memnun olduklarını belirterek, 18 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için ihracatlarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti.

Yılın ilk yarısında Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin kimya sektörü için önemli pazarlar olmayı sürdürdüğüne dikkati çeken Akyüz, Almanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinin de kimya ihracatında üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Sektörün pazar çeşitliliğini koruduğunu da vurgulayan Murat Akyüz, yılın ikinci yarısında da aynı başarıyı sürdüreceklerini belirtti.

KAYNAK: AA