Yazın vazgeçilmezi dondurmadan domuz çıktı

Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor. Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor.

Yazın vazgeçilmezi dondurmadan domuz çıktı
Yazın vazgeçilmezi dondurmadan domuz çıktı
GİRİŞ 04.07.2012 13:59 GÜNCELLEME 04.07.2012 15:13
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor.

Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği"ne göre üretiliyor.

Bu da piyasadaki birçok dondurmanın süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor.

Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor.

İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hiçbir çeşidindedomuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır." ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor.

Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor.

Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere göre kesilmiş olması gerekiyor.

KAYNAK: (AKSİYON)
YORUMLAR 24
  • Ben Derimki 11 yıl önce Şikayet Et
    hikmet özdemir. google'a türkiye'de domuz gerçeği ve türkiye'de domuz çiftlikleri diye arattır. sende şaşıracaksın.
    Cevapla
  • Ben Derimki 11 yıl önce Şikayet Et
    kimi zaman değil, çoğu zaman (%80) domuzdan üretiliyor!. avrupa jelatin üreticileri birliğinin sitesinde (gelatine.org) almanca domuz demek olan schwein kelimesini aratın sonucu görürsünüz. sitedeki belgelere göre jelatinin %80'i domuzdan, gerisi ise sığır vb. hayvanlardan (kesimi tabiki helal olmayan usullerle)
    Cevapla
  • hikmet ozdemir 11 yıl önce Şikayet Et
    domuz dondurmasi. yav arkadaslar ...herseyin icinde domuz cikmaya basladi...peki bu o kadar cok olmaliki...herseyde domuz olsun...hic gordugumuz yok...nerede yetistiriyorlar...yoksa kacak olarak yurtdisindanmi geliyor...yani insan hertarafta domuz ciftligi var sanmaya basladi...tamam dikkat edelim ama abartmiyalim ...ucuz olmasa kullanilmaz...ucuz olmasi icin ... cok uretmek lazim ....eee ..zaten halkimiza ters olan domuz...neden herseyin icine giriyor...o kadar uretim yok...olamaz yani...peki neden onune gelen domuzdan uretilen seyleri imalatina katiyor...sadece muslumanlara kasitli olarakmi yapiliyor...nasil ucuz oluyor...insan hayret ediyor...neyse dogrudur deyip gecelimmi nedersiniz....
    Cevapla
  • kuant quazar 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet sadece vergi alirken ortada!. devlet vergi alirken harc keserken ceza verirken kendini oyle bir emniyete almiski vatandas umurundda bile degil. yerim tuzugunuzu klanunuzu sizin. onlar kelime oyunlarindan baska birsey degil. gasp! ettiginiz vergilerin hakkini verinde bu rezilliklere bir son verin!
    Cevapla
  • Murat Taner 11 yıl önce Şikayet Et
    ben uzun süredir açıktan kilo ile dondurma alıyorum.. 1 kilo açık dondurma 12 lira. 1 kilo hazır kapalı dondurma 6 - 7 lira. bazı yabancı maddeleri kullanmadan bu fark oluşmaz kanaatindeyim. mutlaka maliyetin düşmesi için bazı sakıncalı maliyeti çok düşük maddeler piyasada kullanılıyor. tabi açık odndurayı da artık esnafa güvenerek alıyorum. inşallah onda da herhangi bir haram madde yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle