Ergün: Büyüme OVP planlarını destekliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün açıklanan ilk çeyrek büyümenin Türkiye'nin yıl sonu itibariyle Orta Vadeli Programda belirtilen yüzde 4'lük büyüme oranını rahatlıkla yakalayacağını gösterdiğini aktardı.

Ergün: Büyüme OVP planlarını destekliyor
Ergün: Büyüme OVP planlarını destekliyor
GİRİŞ 02.07.2012 17:29 GÜNCELLEME 02.07.2012 17:29

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarının Türkiye'nin yıl sonu itibariyle Orta Vadeli Programda belirtilen yüzde 4'lük büyüme oranını rahatlıkla yakalayacağını gösterdiğini bildirdi.

AA muhabirinin bu yılın ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin sorularını yanıtlayan Ergün, 2012 yılı birinci dönem gayri safi yurtiçi hasıla değerinin bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 3,2 artış gösterdiğini anımsatarak, bu verilerle birlikte Türkiye kriz döneminden itibaren 10 çeyrektir aralıksız büyümesini sürdürdüğünü kaydetti.

Büyümede net dış ticaretin öncü rol oynadığını dile getiren Ergün, net dış ticaretin büyümeye katkısının yüzde 4,5 seviyesini aştığını bildirdi.

Bakan Ergün, Türkiye ekonomisinin öngörüleri doğrultusunda büyüdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

''Hükümet olarak politikalarımızı ve hedeflerimizi açık bir şekilde kamuoyu ile paylaştık ve bu hedefler doğrultusunda hareket ettik. Şu anda ekonominin hedeflerimiz doğrultusunda yol aldığını görüyoruz. Bu yıl için ekonomide önceki yıllara göre daha mütevazı bir büyümeyi tercih etmiştik. Çünkü dünya ülkelerden çok daha hızlı bir büyüme de çeşitli riskler getirmekteydi. Bugün itibariyle Türkiye'nin hem büyümesini sürdürdüğünü hem de aldığımız önlemlerin olumlu sonuçlar verdiğini görüyoruz.

Açıklanan rakamlar ülkemizin yıl sonu itibariyle Orta Vadeli Programda belirttiğimiz yüzde 4'lük büyüme oranını rahatlıkla yakalayacağımızı gösteriyor. Ayrıca, bugün açıklanan büyüme verilerini dünyanın diğer ekonomileriyle karşılaştırdığımızda Türkiye'nin başarısı kendini daha net bir biçimde gösterecektir. Bu başarının arkasında istikrarlı politikalar ve makroekonomik tedbirlerin kararlılıkla uygulanması vardır.''

Bugün kriz kaynağı ülkelerin yüksek bütçe açıklarıyla ve kamu borçlarıyla uğraştığını vurgulayan Ergün, bu yapı onların büyüyememesine yol açtığını ve bunun da sorunları daha içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini bildirdi.

Ergün, Türkiye'nin ise mali alanda disiplini koruyarak, istikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomik iklim oluşturduğuna işaret ederek, ''Ülkemiz kamu maliyesi ve bankacılık gibi Avrupa ülkelerinin sorun yaşadığı alanlarda sorunsuz yoluna devam etmektedir. 2012 yılının ilk çeyreğinde hem bizim aldığımız tedbirler hem de dünyadaki ekonomik çalkantılar nedeniyle büyüme hızında görülen yavaşlama, yılın ikinci yarısından itibaren yerini daha güçlü bir büyümeye bırakacaktır. Aynı zamanda Avrupa ülkelerinin krizle mücadele için attıkları adımların etkilerinin hissedilmesiyle birlikte, bu durum önümüzdeki dönemde küresel büyümeyi ve Türkiye büyümesini olumlu yönde etkileyecektir'' değerlendirmesinde bulundu.

''Teşvikte elini çabuk tutan kazanacak''

Bakan Ergün, bu yıl teşvik sistemini güncellediklerini anımsatarak, teşvik sistemiyle birlikte Türkiye'de sanayi yatırımlarının artacağını, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından birçok firmanın, bu yeni teşvik sisteminden en iyi şekilde yararlanacağına dile getirdi.

Bu noktada yatırımcıların da elini çabuk tutması gerektiğine işaret eden Ergün, şunları ifade etti:

''Yeni teşvik sistemimiz, erken davrananı ödüllendiren bir sistem. Yeter ki, bir fabrika, bir üretim ve bir istihdam kapısı daha açılsın. Biz elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. 2013 yılı sonuna kadar yatırıma başlayanların teşviklerden daha fazla yararlanacağını da belirtmek isterim.

Yurt dışı ziyaretlerimizde bu teşvik sistemine ilişkin detayları yabancı firma yöneticilerine veya devlet adamlarına anlattığımızda bazen inanmakta zorluk çekiyorlar. 'Hadi ya, olur mu böyle? Var mı hakikaten?' diyorlar. Evet, var. Onlar ilk etapta bir tercüme hatası yapıldığını zannediyorlar ama öyle olmadığını somut verilerle önlerine koyduğumuzda gerçeği görüyorlar.''

''Rakamlar, 'Bizim memlekette işler kötü' diyenlere cevap niteliğinde...''

Nihat Ergün, yeni teşvik sistemiyle birlikte yatırımların katma değeri yüksek ve uluslararası piyasalarda rekabet gücü yüksek ürünlerin üretilmesine yönlendirilmesi ile birlikte cari açıkta da kalıcı bir düzelme yaşanacağını belirtti.

Bu yılın ilk çeyreği itibariyle alınan kısa vadeli önlemler neticesinde cari açığın milli gelire oranının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'den yüzde 9'un altına gerilediğini belirten Ergün, ''Şimdi sıra uzun vadeli yapısal önlemlerdedir. Uzun vadeli yapısal önlemlerle birlikte cari açık kalıcı olarak sorun olmaktan çıkacaktır. Bakanlığımız da bu amaç doğrultusunda Ar-Ge'yi, markalaşmayı, inovasyonu ve girişimciliği destekleyen, Üniversiteler ile sanayinin daha çok işbirliği yapmasını sağlayan adımları atmaktadır. Ekonomide yaşanan bütün bu olumlu gelişmeler 'Bizim memlekette işler kötü' diyenlere de aslında iyi bir cevap niteliği taşıdığını kaydetti.

KAYNAK: AA