Ford Otosan'a EİB'den 100 milyon avroluk kredi

Ford Otosan, Yeni Ford Transit üretimi başta olmak üzere yapacağı büyük yatımlar için Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile 100 milyon Avro'luk kredi anlaşması imzaladı.

Ford Otosan'a EİB'den 100 milyon avroluk kredi
Ford Otosan'a EİB'den 100 milyon avroluk kredi
GİRİŞ 27.06.2012 19:51 GÜNCELLEME 27.06.2012 19:51

Yeni nesil Transit projesi için 630 milyon dolarlık yatırım yapacak olan ve yeni hafif ticari araç projesiyle birlikte 2014 yılına kadar toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan Ford Otosan, sektöründe bugüne kadar yapılan en büyük yatırımlardan birini hayata geçiriyor.

Ticari banka niteliği taşımayan, kamu yararı gördüğü projeleri destekleyen ve şirketlerin kurumsal yönetim, çevre ve sosyal konulardaki standartlarını değerlendirerek kredi veren Avrupa Yatırım Bankası tarafından Ford Otosan'a verilen kredi, 2 yılı geri ödemesiz 8 yıl vadeli ve yıllık yüzde 2,3 faiz oranı ile öngörülüyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, ''AB'nin finans kuruluşu olan EIB, bilindiği gibi ticari bir banka değil, yerel kuruluşların yatırımlarını destekleyerek ekonomik istikrarı korumayı amaçlayan ve kamu yararı gördüğü projelerin içerisinde olan bir kurum'' dedi. 

Ford Otosan'ın Türkiye ekonomisi için tarihi bir adıma önderlik ederek, sektörde bugüne kadar yapılan en büyük yatırımlardan birini hayata geçirdiğini vurgulayan Yenigün, yaptıkları bu dev yatırımla üretim kapasitesini ve istihdamı önümüzdeki yıllar için güvence altına aldıklarını söyledi.

-''EIB ile 190 milyon Avro'luk bir kredi için prensip anlaşmasına vardık''-

EIB'nin, bu projenin özellikle Türk otomotiv yan sanayisini geliştireceğini gördüğü için, ortak amaç doğrultusunda krediye onay verdiğini dile getiren Yenigün, ''100 milyon avroluk kredi anlaşmasını bugün büyük bir mutlulukla imzaladık. Aslında EIB ile 190 milyon Avro'luk bir kredi için prensip anlaşmasına vardık. İlk etapta 100 milyon Avro'luk kısmının anlaşmasını imzaladık. 90 milyon Avro'luk dilimini ise yıl sonuna kadar kullanmayı düşünüyoruz. EIB'nin, Avrupa'daki sıkıntılı ortama karşın Türk sanayine kredi veriyor olmasını Türkiye ekonomisine ve Ford Otosan'a duyulan bir güven olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca bu yatırımlarımız için ilave 500 kişilik ek istihdam sağlayacağız'' şeklinde konuştu.

Yenigün, 2005 yılından bu yana Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer aldıklarını anımsatarak, 2011 yılında açıldıkları yeni pazarlarla birlikte, 5 kıtada 70 ülkeye araç ve parça ihracatı yaparak elde ettikleri 3,5 milyar dolarlık ciroyla sektörün lideri olduklarını söyledi.

-''2011'de Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştirdik''-

2011 yılında Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştirdiklerini dile getirerek, ''2011'de, ihracat gelirimizi bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artırırken son 5 yılda ise toplam 2 milyar 269 milyon dolar net ihracat fazlası verdik. Türkiye'de pazar lideri olan ve Avrupa'ya ihracatta önemli başarılar kaydeden Ford Otosan'ın, güçlü finansal yapısıyla Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan kredi alabilecek duruma gelmesinden mutluyuz'' diye konuştu.

Yenigün, EIB kredisinin uzun vadeli olması ve Ford Otosan'ın yatırım ihtiyaçlarına uygun biçimde yapılandırılması nedeniyle son derece cazip olduğunu belirterek, ''Ford Otosan bu yatırımlarla küresel ticari araç pazarındaki konumunu güçlendirecek ve yan sanayinin büyümesine imkan sağlayacak. Bu yatırım aynı zamanda, Ford'un küresel üretim merkezlerinden biri olarak Kocaeli fabrikamızın pozisyonunu da güçlendirecek'' dedi.

-EIB Başkan Yardımcısı Ballekom-

EIB Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom ise, ileri teknolojileri desteklediklerini ifade ederek, ''Çünkü teknolojik ilerlemeler sürdürülebilir kalkınma ve rekabet gücü açısından geleceğe şekil veriyor'' dedi.

Bu işbirliğinin, kapasite artışı sağlamaktan ziyade, Ford Otosan'ın yakında yürürlüğe girecek olan AB emisyon normlarına uyum çabalarını hızlandırarak, kullanımda olan üretim teknolojisini geliştirmesini sağlayacağını vurgulayan Ballekom, ''Proje ayrıca ihracat gelirleri ve istihdamda artışın yanı sıra teknoloji transferi gerçekleştirilmesini ve ülkeye önemli derecede doğrudan yabancı sermaye girişini sağlamaktadır. Bunların hepsinden daha önemlisi, gelişmiş teknoloji ve daha az çevre kirliliğine yol açan motor ve güç aktarma organları sayesinde yeni nesil araçlar, öncelikli olarak insanların günlük hayatlarında yarar sağlayacaktır'' diye konuştu.

KAYNAK: AA