4 farklı sektör cari açık için teşviğe boğulacak!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sağlık turizmi, bilişim-yazılım, dizi-sinema sektörlerinin tamamının dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizerek, bu sektörlere ve eğitim sektörüne çeşitli destekler vereceklerini söyledi.

4 farklı sektör cari açık için teşviğe boğulacak!
4 farklı sektör cari açık için teşviğe boğulacak!
GİRİŞ 26.06.2012 13:01 GÜNCELLEME 26.06.2012 13:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hükümet, cari açık sorununu kökten çözmek için çalışmalarını hızlandırırken, Bakan Çağlayan, dış ticaret fazlası veren sağlık turizmi, bilişim, dizi-sinema ve eğitim sektörlerine teşviklerin artırıldığını söyledi. Bakan Çağlayan, hedefledikleri sektörlere yönelik desteklerin bütçesinin yaklaşık 125 milyon lira olduğuna dikkat çekti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğin sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerini bir araya getirdiğini açıkladı. Çağlayan, 'Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ' ile 'Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ' konusunda basın toplantısı düzenledi.

ÖNLEMLERİMİZİN MEYVESİNİ ALDIK

Türkiye ekonomisinin en öncelikli konusunun cari açık olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu sorunu kökten çözmek için kolları sıvadıklarını, kısa vadede para ve kredi kanalıyla cari açığı azaltıcı önlemler alındığını ve bu önlemlerin etkilerini göstermeye başladığını bildirdi.

Çağlayan, sağlık turizmi, bilişim-yazılım, dizi-sinema sektörlerinin tamamının dış ticaret fazlası verdiğinin altını çizerek, bu sektörlere ve eğitim sektörüne çeşitli destekler vereceklerini söyledi. Çağlayan, bilişim sektörüne yönelik destekler ile ilgili şöyle konuştu:

GOOGLE'A REKLAM VERENE DESTEK

'Teknokentlerin yurt dışında silikon vadilerinde açacakları bilişim merkezlerinin yıllık kira giderlerini ve bu merkezlerde çalıştıracakları iki personelin maaşlarını yüzde 80 oranında ve yıllık 600 bin dolara kadar destekliyoruz. Yıllık ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında olan bilgisayar oyunu sektöründen ülkemizin en az bir milyar dolar pay alabileceğini düşünüyoruz. Bu yöndeki faaliyetleri de destekliyoruz. Bilişim şirketlerinin Google, Yahoo, Baidu ve Yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara da yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacak.' Çağlayan, bilişim sektörünün 250 milyon dolar ihracatını 2013'te 1 milyar dolara 2023'te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, hedefledikleri sektörlere yönelik desteklerin bütçesinin yaklaşık 125 milyon lira olduğunu bildirerek, 'Bundan sonraki yıllarda bütçenin daha da artırılmasını amaçlıyoruz. Bu yıl ki desteklerin meyvelerini yıl sonunda alırsak, 2013 yılı bütçesinde buraya daha fazla kaynak ayrılmasına çalışacağız' dedi.

Hasta başına 1000 dolar

Çağlayan, sağlık sektörüne verilecek desteklerle ilgili şunları söyledi: 'Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına bin dolara kadar destekleyeceğiz. Sağlık kurumları ve sağlık turizmi şirketlerinin yurt dışı sponsorluk, tanıtım ve pazarlama giderlerini yüzde 50 oranında ve 300 bin dolara kadardestekleyeceğiz.'

Dizi ihracatı artacak

Film sektörüyle ilgili desteklere de değinen Bakan Çağlayan, şirketlerin Türk filmlerine verdikleri reklamların giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar destekleyeceklerini bildirdi. Çağlayan, filmlerin DVD, dublaj, alt yazı ve medya reklam giderlerini yüzde 50 oranında ve film başına 100 bin dolara kadar desteklemeye başlayacaklarını vurguladı.

Eğitim dış ticaret fazlası verecek

Çağlayan, eğitim sektörüne teşviklerle ilgili şöyle dedi: 'Eğitim kurumlarımızın yurt dışı fuarlara katılım giderlerini yüzde 70 oranında ve fuar başına 15 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Hedefimiz eğitim sektörünü dış ticaret fazlası vearen bir sektör haline getirmek. Bu sektörden 2023'te 2 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi bekliyoruz.'

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • eflatrun 11 yıl önce Şikayet Et
    lütfen yazılım sektöründen uzak durun.. yüzde 65 leri bulan yazılımdaki vergi oranı yüzde 85 lere kadar çıkacak demekki. bıktık bu adamların kösteklerinden.
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun, başarıların devamını diliyorum. sayın bakanımız zafer çağlayanı tebrik ediyor ve destekliyorum atılan ve atılacak olan adımlar hakikaten olması gereken hatta ihtiyaç dahilinde olan adımlar... oyun sektörüne eğilmek istiyorum şöyle bir şey var oyun sektörü bitmiş durumda yani ortada aslında oyun yok sadece oyuna benzeyen garip programcıklar var... oyunlara uygulanan online katliamı sayesinde bir kaç sene öncesine kadar adam gibi olan ve insana zevk veren oyunlar şimdi insanı çileden çıkaran ve stresten başka hiçbir şey kazandırmayan ve sürekli kaybettiren bir sektör oldu oyun dünyası haa herşeye rağmen katılmalımıyız tabii ki evet, gelir gelirdir... ama fazla da ağırlık vermeye gerek yok tabii türk oyun firmaları adam gibi oyun yapacağız diyorlarsa onu bilemem... sağlık ve eğitim desteklerinide sevdim gayet yeterli başlangıç olarak, şaşırdığım konu dizilerin ve filmlerin bu kadar berbat olmasına rağmen fazla vermesi...
    Cevapla