Aydın Çıldır Havalimanı'nın THY'ye devri gerçekleşti

Aydın-Çıldır Hava Limanı'nın 20 yıllık işletme hakkı Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı'na devredildi. THY Anonim Ortaklığı, söz konusu Hava Limanında Pilot Okulu kurup pilot yetiştirecek.

Aydın Çıldır Havalimanı'nın THY'ye devri gerçekleşti
Aydın Çıldır Havalimanı'nın THY'ye devri gerçekleşti
GİRİŞ 26.06.2012 11:41 GÜNCELLEME 26.06.2012 12:56

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, dünyada hava yoluyla seyahat eden tüm yolculardan aldığı yüzde yarımın altında olan payın, bugün yüzde 1,7'ye çıktığını bildirdi.

Bakanlık Konferans Salonunda düzenlenen Aydın-Çıldır Havalimanı'nın işletilmesine yönelik kira sözleşmesi imza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Aydın-Çıldır Havalimanının yapılması için Mustafa Çıldır'ın 1950'li yıllarda 500 dönüm arazisini bağışladığını anımsatarak, buraya uzun süre sonra havaalanı yapıldığını anlattı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün girişimleriyle havaalimanının daha aktif kullanılması için mutabakat sağlandığını ifade eden Yıldırım, buranın etkin şekilde kullanılacağı konusunda ciddi bir çalışma yapıldığını ve buraya pilot yetiştirilmesi için eğitim merkezi açılmasına karar verildiğini söyledi.

Türkiye'de havacılık alanındaki gelişmeleri anlatan Yıldırım, ''Türkiye'nin, dünyada hava yoluyla seyahat eden tüm yolculardan aldığı pay, yüzde yarımın altındaydı. Şimdi yüzde 1,7 oldu. 9 senede geldiğimiz nokta'' diye konuştu.

2003 yılındaki Türk havacılığını, ''kanatları açılmamış kartala'' benzeten Yıldırım, ''Bugün artık 200 ülkeyi kanatları altına alabildi ve Türkiye'nin 47 noktasına 7 merkezden sefer yapar hale geldi. Bu çalışmalarla sivil havacılıkta ciro 2,2 milyar dolardan 17 milyar dolara çıktı. Bu ülkeye katma değerdir, iştir, istihdamdır ve vergidir'' dedi.

Havacılık sektörünün tekel olmaktan nasıl çıkarıldığını ve yolcu sayısındaki artışlar hakkında bilgi veren Yıldırım, THY'nin pazar payının yüzde 99'dan yüzde 50 civarına indiğini, yolcu sayısının ise 8 milyondan 38 milyona çıktığını kaydetti.

''Serbestleşme ve rekabet, fiyatları düşürdü''

Serbestleşme ve rekabetle ortalama taşıma fiyatlarının 2002 yılındaki fiyatlara göre düştüğünü belirten Yıldırım, hizmetin herkese ve her kesime yayılmasının serbestleşmenin ve rekabetin getirdiği en güzel sonuç olduğunu söyledi.

Türkiye'nin havacılıktaki gelişmesinin dünyadaki gelişmelerle kıyaslanamayacak büyüklükte gerçekleştiğini kaydeden Yıldırım, ''Dünyada ortalama havacılıktaki gelişme yüzde 4-5'lerde seyreden, o da kriz olmazsa. Kriz olduğu zaman bu oran eksiye doğru yönelir. Türkiye bunların dışında 4 kat iç hatlarda büyümeyi başardı. Dış hatlarda 2 haneli büyümeyi gerçekleştirdi'' dedi.

Havaalanlarının ihtiyaca cevap veremeyecek hale geldiğini bildiren Yıldırım, havalimanlarının uçuş trafikleriyle ilgili bilgi verdi.

Askeri uçağın düşürülmesi

Suriye'deki uçakla ilgili her türlü bilginin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, ''Bu uçağın her anı, nereye gitti, nasıl gitti, nereden döndü, hangi noktada, hızı ne, hepsi belli. Kimse bir şey kıvıramaz. Hesap kitap ortada. Yani karambole orada değildi de buradaydı gibi şeylerle sorumluluğu kimse üzerinden atamaz. Çünkü bu işlerin hepsi kayıtlı, sesleriyle, diğer cihaz kayıtlarıyla her şey ortada'' diye konuştu.

Yıldırım, Türk havacılığına yapılan yatırımları da anlattı.

Türkiye'de pilot açığının bulunduğunu, pilot yetiştirmenin kolay olmadığını ifade eden Yıldırım, Aydın-Çıldır Havalimanında yıllık en az 300 pilot yetiştirileceğini, buranın bölgesel eğitim merkezi olacağını söyledi.

''THY'nin büyümesini desteklememiz lazım''

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de imza töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, bunun önemli bir adım olduğunu söyledi.

THY'nin son yıllarda çok büyük mesafeler katettiğini ifade eden Şimşek, dünya ölçeğinde bile hatırı sayılır bir firma konumuna geldiğini ifade etti.

Şimşek, ''Tabii ki bu büyümeyi desteklememiz lazım'' dedi.

Havacılık sektörünün dünyada rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında geldiğini dile getiren Şimşek, son yıllarda maliyetlerde de ciddi bir artış bulunduğunu kaydetti.

THY'nin çok doğru bir adım attığını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

''THY'yi tebrik ediyorum. İnşallah bu atılan adım, THY'nin son yıllarda yakaladığı ivmeyi devam ettirmesine katkıda bulunacak. Tabii Aydın ilimiz için de çok önemli bir adım. Çünkü şu an itibariyle bu havaalanı, her ne kadar eğitim amaçlı kullanılacak olsa da ilerleyen dönemde belki buraya özel jetlerin inmesine de imkan sağlanacak. En azından o çerçevede THY, bu faaliyetlere katkıda bulunacak.

Ulaştırma Bakanlığını tebrik etmek istiyorum. Çünkü havacılık faaliyetlerinin GSYH'ye katkısı çok ciddi oranlarda arttı. Yolcu sayısı 9-10 yılda neredeyse 4 kat artarak, 118 milyon kişiyi aştı. Hakikaten çevremize, dünyaya baktığımızda, bu denli büyüyen bir havacılık çok aşina olmadığımız bir performans.''

Bunun kolay olmadığını çünkü, sektörün çok hızlı geliştiğini belirten Şimşek, İstanbul başta olmak üzere neredeyse bu taleple baş etmekte zorlanma noktasına gelindiğini kaydetti.

Buna karşılık özel sektörün dinamizmini de kullanarak, darboğazların aşılacağına inandığını dile getiren Şimşek, ''Yeter ki sektör gelişsin, biz hep birlikte önünü açacağız. Hep birlikte sektörün daha ileri bir noktaya gitmesi için daha yüksek katma değer üretmesi için gayret göstereceğiz. Hem Ulaştırma Bakanlığını hem THY'yi tebrik ediyorum. THY'nin, sadece yolcu taşımanın ötesinde diğer alanlara da açılıyor olması ülkemiz için çok önemli bir kazanç. İnşallah Aydın'daki adım da bu sürece önemli katkıda bulunacak'' diye konuştu.

''20 yıllığına kiralandı''

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da 2002 yılında yapılan protokolle Jandarma Genel Komutanlığına geçici olarak devredilen Aydın-Çıldır Havalimanının, sivil hava trafiğine devriyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Aydın-Çıldır Havalimanının uçuş eğitimine açılması için gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Birdal, kiralama suretiyle işletilmesi hakkının devri ihalesinde, THY Anonim Ortaklığı'nın dönem net karının yüzde 7'si artı KDV'sini DHMİ'ye vermek üzere ihaleyi kazandığını anımsattı.

Birdal, THY'nin Aydın Çıldır İşletme AŞ adında şirket kurduğunu, yapılan sözleşmeyle havalimanının 20 yıllığına işletileceğini söyledi.

''Yıllık 300 pilot yetiştireceğiz''

THY AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise Türkiye'nin havacılık alanında büyük ilerleme gösterdiğini, THY'nin de bu büyümede öncü rol aldığını söyledi.

THY'nin pilot ihtiyacının yeterli olmaması nedeniyle yabancı pilot istihdam ettiklerini dile getiren Topçu, Aydın-Çıldır Havalimanında uçuş okulu açmaya karar verdiklerini anlattı.

Bugün imzalanacak protokolle 20 yıllığına kiralanan Aydın-Çıldır Havalimanında açılacak okulda pilot yetiştirileceğini ifade eden Topçu, yıllık 300 pilot yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Bakan Şimşek, DHMİ Genel Müdürü Birdal, THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, kira sözleşmesini imzaladı.

KAYNAK: AA