Sektörel güven endeksleri geriledi

Türkiye'de Haziran ayında hizmet sektörü güven endeksi artarken, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri azaldı.

Sektörel güven endeksleri geriledi
Sektörel güven endeksleri geriledi
GİRİŞ 25.06.2012 11:05 GÜNCELLEME 25.06.2012 11:05

İnşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik düzenlediği ''Aylık İşyeri Eğilim Anketi'' ile bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimlerin mevcut iş durumları ve gelecek 3 aya ilişkin beklentilerini ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu anketlerin sonuçlarından yararlanarak her sektöre ilişkin hesapladığı Sektörel Güven Endeksleri'nin Haziran ayına ilişkin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Haziran ayında bir önceki aya göre, Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 0,6 oranında artarken, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 3,4 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı.

Mayıs ayında 113,8 olan Hizmet Sektörü Güven Endeksi 114,4 değerine yükseldi. 114,1 olan Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi 110,2'ye, 98,0 olan İnşaat Sektörü Güven Endeksi 93,3 değerine düştü.

Hizmet Sektörü Güven Endeksindeki artış, son üç ayda iş durumu ve son üç ayda hizmetlere olan talep değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandı.

Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksindeki düşüş, son üç ayda iş hacmi (satışlar), mevcut mal stok seviyesi ve gelecek üç ayda iş hacmi (satışlar) değerlendirmelerinin kötüleşmesinden, İnşaat Sektörü Güven Endeksindeki düşüş ise alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve gelecek üç ayda toplam çalışan sayısı değerlendirmelerinin kötüleşmesinden kaynaklandı.

KAYNAK: AA