Elektronik eşya reklamına enerji şartı

Ev elektronik eşyaları satıcıları artık reklamlarında ürünlerin enerji verimliliğini belirtmek zorunda...

Elektronik eşya reklamına enerji şartı
Elektronik eşya reklamına enerji şartı
GİRİŞ 22.06.2012 18:12 GÜNCELLEME 22.06.2012 18:12

Ev tipi soğutma cihazları, bulaşık ve çamaşır makineleri ve televizyonları piyasaya arz edenler, ürünlere yönelik herhangi bir reklamın enerjiye veya fiyata dair bilgi içerdiği durumlarda, enerji verimliliği sınıfını söz konusu reklamda belirtmek zorunda olacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ev tipi soğutma, bulaşık, çamaşır makineleri ve televizyonların enerji etiketlemesine Dair Tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'de Ürünlerin Enerji ve Diğer Kaynak Tüketimlerinin Etiketleme ve Standart Ürün Bilgileri Yoluyla Gösterilmesi Hakkında Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak, ev tipi soğutma cihazlarının, bulaşık ve çamaşır makinelerinin piyasaya arz edilmesi ile ilgili etiketleme ve ilave ürün bilgisi temin etme gerekleri belirlendi.

Ürünleri piyasaya arz edenler, ürünlere yönelik herhangi bir reklamın enerjiye veya fiyata dair bilgi içerdiği durumlarda, enerji verimliliği sınıfını söz konusu reklamda belirtmek zorunda olacak.

Belirli bir modele yönelik ürünlerin özel teknik parametreleri açıklayan herhangi bir promosyon materyalinde, promosyonu yapılan modelin enerji verimliliği sınıfını belirtecekler.

Ürünü piyasaya arz edenlerin ayrıca ürün bilgi formu bulundurma, talep halinde ürünle ilgili teknik dosyayı Bakanlığa sunma ile ilgili yükümlülükleri belirlendi.

Satıcıların da, son kullanıcının ürünü görmesinin beklenemeyeceği yerlerde, ürünlerin satışa, kiralamaya veya taksitli satışa sunulduğu durumlarda, piyasaya arz edenler tarafından temin edilen bilgilerle pazarlaması gerekecek.

Bulaşık makineleri ve soğutma cihazlarının enerji etiketlemesine dair tebliğde hükümler, 1 Eylül 2012 tarihine kadar isteğe bağlı, bu tarihten itibaren zorunlu olarak uygulanacak. Çamaşır makinelerinin enerji etiketlemesine dair tebliğde, hükümler, 1 Aralık 2012 tarihine kadar isteğe bağlı, bu tarihten itibaren zorunlu olacak. Televizyonların enerji etiketlemesine dair tebliğde ise hükümler, 1 Ocak 2013 tarihine kadar isteğe bağlı, bu tarihten itibaren zorunlu olarak uygulanacak.

 

KAYNAK: ANKA