İspanya Kralı'nı Türkiye'ye davet etti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İspanya Kralı Juan Carlos'u Türkiye'ye davet etti.

İspanya Kralı'nı Türkiye'ye  davet etti
İspanya Kralı'nı Türkiye'ye davet etti
GİRİŞ 20.06.2012 13:56 GÜNCELLEME 20.06.2012 13:56

TOBB'dan alınan bilgiye göre, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği'nin (Eurochambres) Başkanlık Divanı toplantısı için Madrid'e giden Hisarcıklıoğlu, İspanya Kralı Juan Carlos, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, ekonomi ve turizm bakan yardımcıları tarafından kabul edildi.

Ayrıca, İspanya Ticaret Odaları Konseyi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve İspanya'nın ekonomiden sorumlu Devlet Sekreteri Fernando Jimenez Latorre'nin iştirak ettiği akşam yemeğine de katılan Hisarcıklıoğlu, İspanya Parlamentosu'nun bazı milletvekilleriyle de bir araya geldi.

Hisarcıklıoğlu, İspanya Kralı Juan Carlos'u Türkiye'ye davet ettiğini belirterek, Medeniyetlet İttifakı'nda Türkiye ile İspanya'nın işbirliğinin büyük önem taşığını, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha fazla geliştirilmesini istediğini kaydetti.

İspanya'ya Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Kral, daveti not aldı. Türkiye ile İspanya arasında ekonomik ilişkilerin son dönemde arttı. Ancak mevcut potansiyelin daha fazla. Türkiye ile İspanya arasında tekstil-konfeksiyon, otomotiv-oto yedek parça, demir ve çelik ürünleri, elektrikli makine ve cihazlar, plastik ve mobilya sektörlerinde işbirliği yapılabilir. 2011 verilerine göre İspanya, dünyanın en büyük 18. ihracatçısı ve 14. ithalatçısı olmuştur. 2011 yılında İspanya'nın en büyük dış ticaret ortağı toplam ihracatının yüzde 70,1'i ve toplam ithalatının yüzde 59,1'i ile AB ülkeleri olmuştur. İspanya'nın dünya ticareti içindeki payı, ihracatta yüzde 1,7, ithalatta ise yüzde 2,5'dir. İspanya'nın ana ihracat partnerleri sırası ile AB (27), ABD, Meksika, Türkiye ve İsviçre olarak sıralanırken ithalatındaki partnerleri AB (27), Çin, ABD, Rusya ve Japonya'dır.''

Hisarcıklıoğlu, Eurochambres Başkanlık Divanı toplantısının ana gündeminin ise ekonomik kriz, İspanya'nın durumu ve odaların kriz aşmadaki rolü olduğunu ifade etti.

KAYNAK: AA