Fındık üreticilerine alfatoksin uyarısı!

Giresun'da fındık bahçelerinde inceleme yapan Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, alfatoksine karşı üreticileri uyardı.

Fındık üreticilerine alfatoksin uyarısı!
Fındık üreticilerine alfatoksin uyarısı!
GİRİŞ 18.06.2012 17:30 GÜNCELLEME 18.06.2012 17:30

Hava şartlarına göre erken hasat uyarısında bulunan Prof. Karadeniz "Hava şartlarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi durumunda en az 15 gün gibi bir erken hasat olması söz konusu. Çünkü incelediğimizde fındığın içi dolgunlaşmaya başlamış ve bu süreç bir ayı bulmayacaktır.

Üreticilerimiz kesinlikle fındık olgunlaşıp yere dökülmeden hasat etmemelidir. Aksi halde fındık olgunlaşmadan daldan cebren kopartilarak hasat edildiğinde hem alfatoksin maruz kalabileceği gibi hem de ağırlık kaybı olacaktır. Aynı zaman da da depolama ömrü kısalacaktır. Fındığın olgunlaşıp yere dökülmesi halinde ise yerde uzun süre bekletilmemelidir.

Çünkü bahçelerimiz alfatoksin üreten mantarlar yönünde zengindir. Bu mantarlar da yere dökülen fındığa hücum edecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada biz hem fındığın yere dökülmesini ve aynı zamanda da yerde iki, üç günden fazla bekletilmemesini öneriyoruz" dedi.

KAYNAK: İHA