Hemşireye eş durumundan tayin hakkı!

Zonguldak'ta, tıp fakültesi hastanesinde görev yapan ve eş durumu nedeniyle istediği tayin talebi reddedilen hemşire, bağlı olduğu sendikasının açtığı davayı kazandı.

Hemşireye eş durumundan tayin hakkı!
Hemşireye eş durumundan tayin hakkı!
GİRİŞ 18.06.2012 12:59 GÜNCELLEME 18.06.2012 12:59

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci yaptığı açıklamada, eski adı Zonguldak Kara Elmas olan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi hemşirenin, eş durumu nedeniyle atamasının istenme işleminin reddedilmesi üzerine dava açtıklarını belirtti.

Davanın Zonguldak İdare Mahkemesi'nde görüşüldüğünü ve karara bağlandığını ifade eden Kahveci, mahkemenin üniversitede görev yapan memura eş durumu tayini hakkı verilmemesi hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurduğunu ifade etti.

Mahkeme kararında, anayasada ''Devlet ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananı ve çocuklarının korunması ve planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar'' hükmüne de yer verildiğini bildiren Kahveci, ''Kararda hemşirenin İstanbul'da görev yapan ve askeri personel olan eşinin Zonguldak'ta çalışabileceği birimin bulunmadığı belirtilerek, Anayasa'nın aile birliğinin korunması ilkesi doğrultusunda atama yapılmamasının hukuka uygun bulunmadığına hükmedildi'' dedi.

''Çalışanların en önemli sorunlarından''

Üniversite hastanelerinde tayin durumunun, çalışanların en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkati çeken Kahveci, şunları kaydetti:

''Üniversite hastanesinde çalışanlar eş durumu tayini yapamamalarından dolayı mağdur olmakta. Özellikle zorunlu yer değişikliğine tabii personelle evli olan çalışanların aileleri parçalanıyor. Başka illerde çalışmaya mahkum bırakılıyorlar. Mahkeme kararında da aile bütünlüğünün önemi ve devletin bunu sağlaması gerektiği açıkça ifade ediliyor.

Beklentimiz ailelerin korunması için üniversitelerde görev yapan çalışanlara da bir şekilde eş durumu tayin hakkının verilmesidir. Üniversiteler arası geçiş veya kamu kurumlarına geçiş gibi alternatifler hazırlanarak bu sorun çözülebilir.''

KAYNAK: AA