Kosova elektriği Limak-Çalık Konsorsiyumu'nun

Kosova'da devam eden özelleştirme süreci kapsamında bu yıl içinde özelleştirilmesi planlanan Kosova Elektrik Şirketi Dağıtım ve Tedarik'iyle ilgili ihaleyi LİMAK-Çalık Türk Konsorsiyumu aldı.

Kosova elektriği Limak-Çalık Konsorsiyumu'nun
Kosova elektriği Limak-Çalık Konsorsiyumu'nun
GİRİŞ 09.06.2012 23:08 GÜNCELLEME 10.06.2012 00:29

LİMAK-Çalık Konsorsiyumu temsilcisi İsmail Ergüneş, ihale sürecinin son derece şeffaf ve adil olduğunu belirterek, elektrik enerjisi ücretinin fazla önemli olmadığını, elektrik ağına yapılması gereken yatırımların çok önem taşıdığını ifade etti.

Kaliteli hizmet için yatırım gerektiğini dile getiren Ergüneş, Türkiye'de 5 milyon tüketiciye elektrik dağıtımı yaptıklarını, Kosova'da bu alandaki sorunların bilincinde olduklarını söyledi.

Ekonomik Kalkınma Bakanı ve Özelleştirme Komitesi Başkanı Besim Beçay, bu süreç içinde elektrik enerjisi tedariki ve tüketicilerin karşılayabilecekleri ücret konusunda güvence sağlandığını ifade etti.

Bağımsız yabancı danışmanlardan Joe Oliver, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Özelleştirme Komitesi'nin ihale sürecinde bütün kurallara uyduğunu ve ihalenin profesyonel şekilde yürütüldüğünü söyledi.

İhale sürecini gözlemleyen Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAİD) gözlemcisi Roxana Strugar da Kosova Hükümetinin söz konusu ihale sürecinde şeffaf olduğunu ve en üst düzeyde uluslararası standartları uyguladığını söyledi.

Kosova'nın özelleştirme yasasına göre, ihale sonucuyla ilgili son karar hakkı hükümete ait. Hükümet, özelleştirme yasasına ve kurallara uyulmadığının belirlenmesi durumunda, ihaleyi iptal edebiliyor.

Elektrik dağıtım hizmeti veren KEK'in Dağıtım ve Tedarik Birimi'nin yüzde 100 hissesi için Türkiye'den Çalık Holding ve Limak'ın oluşturduğu konsorsiyum, Arap dünyasının en büyük açık kablo üreticisi Mısırlı El Sewedy Electric'ten 3,5 milyon avro fazla teklifte bulunarak, ihaleyi aldı.

Özelleştirme planına göre elektrik dağıtım şirketinin yeni sahibi, 13 yılda birikerek 400 milyon avroyu bulan borçların tahsil edilmesinden sorumlu olacak ve karşılığında tahsil edilen her faturadan yüzde 20 pay alacak.

-Priştine Büyükelçisi Ozan-

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da Kosova Elektrik Dağıtımı ve Tedariki ihalesini Limak-Çalık konsorsiyumunun alması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyaca tanınmış, özellikle enerji alanında çok önemli ve başarılı yatırımlara imza atmış, elektrik dağıtımı alanında da bilgi ve tecrübe sahibi olan Limak ve Çalık gruplarının, Kosova'ya da bu alanda çok profesyonelce hizmet sağlayacağına inancını ifade etti.

Ozan, Limak ve Çalık'ın şimdiye kadar yaptığı elektrik dağıtımı ve tedariki işlerindeki abone sayısının 5 milyonu bulduğunu, yıllık enerji dağıtımlarının toplam 16 milyar kw/h'ya ulaştığını belirtti.

Küresel krize rağmen Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik başarısının tüm dünyada hayranlık uyandırdığını ifade eden Ozan, ''Dünyanın en hızlı büyüyen 2. ekonomisi, en büyük 16. ekonomisi ve Avrupa'nın en büyük 6.ekonomisi olma özelliğini taşıyan Türkiye'nin yatırımcıları, tüm dünyada önemli projelere imza atmaktadırlar'' görüşünü ifade etti.

Limak ve Çalık'ın da hem iç hem de dış yatırımlar alanında çok aktif gruplar olduğunu anlatan Ozan, şunları kaydetti:

''Türk yatırımcıları sadece Balkanlar bölgesinde değil, Afrika, Asya, Ortadoğu ve diğer bölgelerde her sektörde çok aktif faaliyet göstermektedirler. Türkiye olarak, dost ve kardeş Kosova'nın ekonomik kalkınmasının gerçekleştirilmesi ve refah düzeyinin yükselmesinin öneminin bilincindeyiz. Devletimiz de özel sektörümüz de bu yönde her türlü katkıyı sağlamaya devam etmeye arzulu ve heveslidir. Kosova tarafının bu alanda kararlılığını ve gayretlerini yürekten destekliyoruz.''

Büyükelçi Ozan, bu bağlamda, Limak-Çalık konsorsiyumunun elektrik dağıtımı ve tedariki hizmetini sağlamasıyla Kosova'da elektrik ve enerji alanında yaşanan olumsuzlukların sona ermesi için önemli adım atılacağına, dost ve kardeş Kosova halkının yaşam kalitesinin ve refahının artacağına inandığını belirtti.

KAYNAK: AA